уторак, 20. јануар 2015.

EVERGRIN (313)

Čvor Križaljka 06.01.1988.
(Prilog: Branko Milovanović)

20 коментара:

Belirac је рекао...

1. PREULITI
2. REKTORAT
3. EKVATORI
4. UTAH
5. LOTO

Миле Јанковић је рекао...

U ovoj rubrici bilo je raznoraznih enigmatskih radova, i dobrih, i srednjih i loših, ali ovaj je van svake konkurencije zaslužio počasno prvo mesto kao najgori. Doduše mogao je da bude objavljen u "Zeki" (za one koji ne znaju to je bio jedan lepi časopis za predškolsku decu u bivšoj SRFJ).
Naime, ono što autor, i onaj koji je ovo skenirao, i onaj koji je ovo objavio, ne znaju, je da kada popunjavate (sastavljate) magični lik, kada upišete prvu reč vodoravno i uspravno, ona se automatski može upisati i u poslednji red i stupac u suprotnom smeru (ceo lik se reflektuje kao ogledalo), tako ti isto važi za drugi, treći....pojam, s tim da ovako može da se ređaju reči samo do polovine magičnog lika (ako je neparan broj reči u kvadratu, onda centralini pojam mora da bude palindrom).
Iz svega navedenog ovaj magični lik nije ništa drugo do magični rogalj "impresivnih" dimenzija 3x8.

Slavko Bovan је рекао...

Danas sam slavio i cijeli dan sam bio odsutan sa bloga. Sada koristim malu pauzu jer ću imati još gostiju malo kasnije (radujem se gostima!) a stiglo mi je danas 60 poruka na koje valja odgovoriti pa molim da se malo strite, a pogotovo vi koji ste navikli da odmah odgovaram na poruke.

Анониман је рекао...

Dokazalo se staro pravilo: onamo gde je Mile Janković jak - u belinama, magičnim kvadratima i sl., bez obzira da li ih je ranije sastavljao svojemozgovno ili danas uključen u struju elektromozgovno, kad neko sastavi nešto jako, Miletu odmah proradi nešto u čemu je nenadmašan - nihilizam i nipodaštavanje tuđih uspeha i dostignuća. Ne sećam se kada je Mile pohvalio nekog i nešto što je bar ravno njemu, a kamoli bolje od njega. Uvek je bilo bljuvanje i pljuvanje "protivnika" kako bi izdigao sebe i svoj (čitaj: kompjuterov) uradak. A predstavljeni retromagični kvadrat nije sastavio bilo ko, već velikan enigmatike Stjepan Horvat i to još davne 1988 godine, dakle pre ravno 27 godina i to svojemozgovno.

Миле Јанковић је рекао...

Anonimni, da li ti znaš uopšte o čemu pričaš, čovek je samo poredjao 3 (i slovima "tri") reči od 8 slova, i to je po tebi izvrsno, super, evergrin, e pa nazdravlje ti tvoj pogled na enigmatiku.
A mogao si i da se potpišeš.

Анониман је рекао...

PREULITI ?
EKVATORI (imali ova reč množinu?)

Rok Ban је рекао...

Gospodin Mile je još jednom pokazao svoj pravi ljudski karakter; intelektualni, duhovni, moralni i kulturni novo je tako nizak da se na taj nivo normalna čovek ne može spustiti, zato sam bez komentara.

Миле Јанковић је рекао...

Pošto si dao komentar o meni, ostaje još samo da daš i komentar o ovom radu.

Slavko Bovan је рекао...

Pošto smatram da je ovo vrlo interesantan rad koji jeste za "Evergrin", a Mile se ne slaže, možda ne bi bilo loše da nam Mile pokaže kako mi (koji mislimo da je Horvatov četverosmjerni magični lik iz 1988. godine vrijedan pažnje) veze nemamo, i da je jedino mjerodavno njegovo mišljenje.

To će pokazati najplastičnije tako što će on ili njegova mašina (2015. godine) pokazati kako se pravi ova vrsta magičnog lika.

Пуковчанин је рекао...

Овај Миле је стварно геније, уместо конструктивне критике пљује, омаловажава и понижава све редом. Он препотентно мисли да је најбољи енигмата на кугли земаљској и ближој околини. Наш народ каже. "Боље је паметно ћутати него глупо говорити(зборити,писати)".

Анониман је рекао...

Kad neko ima vrlo nizak intelektualni, duhovni, moralni i kulturni (i uopšte civilizacijski) nivo, kaže se PRIZEMNI NIVO. Ovaj Miletov je još niži - PODRUMSKI (SUTERENSKI) i to od onih podruma sa više podzemnih spratova, na dnu. Možda bi rudari mogli da dadu najbolju definiciju koliko je duboko u utrobi zemlje Miletov degenski nivo.

Šumadinac

Миле Јанковић је рекао...

Pukovčanin: od tebe sam svakako bolji enigmata, ako mišliš da nisam, izvoli pa predstavi svoje radove.

Slavko: Nije merodavno moje mišljenje, ja sam samo rekao zašto (po meni) ovo ništa nevalja (autor poredjao 3 reči od 8 slova, i to je sad evergrin?????), ali ja nisam čuo ni tvoje, ni mišljenje Branka Milovanovića, zašto je ovo evergrin (glavno je da svi odreda samo govorite o meni lično loše, a najbolji su ovi anonimci).
Kažeš da sastavim (ili moja mašina) ovakav magični lik, a ja na to mogu samo da te upitam šta tu ima da se sastavlja, tri reči od 8 slova, to je priznajem jako teško sastaviti (evo riknuo mi procesor od velikog napora).

Čitam komentar onog anonimca (sve neki anonimci), i primećujem da čak i reči u ovome "evergrinu" ne postoje, u prvi mah nisam ni obraćao pažnju na ispravnost reči, pa Vas dvojica (SB i BM) možete i to da odgovorite, gde se mogu naći reči PREULITI, i genijalna množina EKVATORI, verovatno Vi imate neke knjige koje ja nemam.

Ma pravi EVERGRIN.

ende na ovu temu.

ps. organizuj glasanje da li je ovo dobro ili loše (ali da se svi glasači potpišu) pa ćeš videti ko je u pravu).

Slavko Bovan је рекао...

Već sam kazao da mi se ovo dopada. Nije valjda da ne vidiš da ovdje nisu tri riječi, i da ne vidš da su ovdje 4 smjera?!

Trenutno nema vremena da listam knjige, ali onako iz glave (svoje, kavka je-takva je!) mogu da kažem da su ekvator Zemlje + ekvator Venere dva ekvatora.

Treće i najvažnije: Već mi je postalo naporno da objašnjavam šta sve ide u "Evergrin". Ovakvi radovi svakako idu (dok sam ja urednik na svom blogu). Uzvikivanje: "Ua, urednik! je dozvoljeno ali u zavinosti ko uače, tako se i osvrćem na uzvike uakanja.

PS. Uopšte mi se ne dopadaju anonimni i poluanonimni komentari (i moj stav o tome je jasan)

N. Petkovski је рекао...

Nisam hteo da se javljam komentarom na ovu temu, ali ovo već ide daleko i završiće predaleko. A sve je počelo neprimernim komentarom Mileta Jankovića: "ali ovaj je van svake konkurencije zaslužio počasno prvo mesto kao najgori. Doduše mogao je da bude objavljen u "Zeki" (za one koji ne znaju to je bio jedan lepi časopis za predškolsku decu u bivšoj SRFJ)." Mile, nije ti prvi put da kad ti se nešto ne dopada to proglasiš za najgoreg, a da pritom ne shvatiš da vređaš kolegu koji radi isti posao kao i ti. Onda, naravno uslede kontranapadi na tvoj račun pa vređanja tebi. I to ide u nedogled. Jovan Nedić je lepo objasnio da veličina rada nije u velikom kvalitetu, nego u ideji i njenoj obradi. A to iskusan enigmata kao Mile je morao da uvidi i ceni. Umesto toga - ruganje i podcenjivanje. I dalje nastavljaš sa inatom i teranjem "mak na konac" i po svaku cenu želiš da "opravdaš" svoju nekulturu. Okani se bre toga, ne kvari druženje svojih kolega i ne davaj povoda da budeš predmet ismejavanja i ruganja.

Ono što me zgražava u svemu ovome je što smo svi odrasli i to doooooobro odrasli ljudi, a činimo nešto čega se stide i mala deca. Nažalost sujeta i prepotencija pojedinaca je i dalje ružna slika naše svakodnevice. Ružno, ali nažalost istinito.

Apelujem na svakog ko se javi na blog (i ostale blogove, jer i tamo ima ovakvih nedoličnosti) da se okane neprimernosti i nekulture. Dajte da budemo jedinstveni u nečem lepom, a ne razjedinjeni zbog nečeg ružnog

N. Petkovski је рекао...

A, što se tiče pojma EKVATORI, u opisu u ukrštenici stoji: krivulja što spaja mjesta najvećih godišnjih temperatura na Zemlji (mn.).

Na portalu "Hrvatski jezik" stoji ovo:
geogr. zamišljena kružnica na kojoj su sve točke na jednakoj udaljenosti od obaju polova Zemlje, Zemlju dijeli na S i J polutku [zemaljski ekvator]; polutnik

- galaktički ekvator - velika kružnica na nebeskoj sferi određena Mliječnom stazom;
- magnetski ekvator - krivulja koja spaja sve točke na Zemlji u kojima je magnetska inklinacija jednaka nuli;
- nebeski (astronomski) ekvator - ravnina zemaljskog ekvatora proširena na svemirski prostor do prividne nebeske sfere;
- termički ekvator - meteor. krivulja koja spaja mjesta najveće srednje godišnje temperature zraka i opasuje čitavu Zemlju

Mandrak је рекао...

Ha, koliko žuči u enigmatskom svetu može da izazove jedna sasvim uzgredna i nevažna stvar.

Janković je, zapravo, rekao istinu, samo nije baš izabraoi adekvatan ton i način. Poenta je da se u svakom magičnom kvadratu npr. 7 x 7 prve tri reči same od sebe preslikavaju, pa čovek hteo ili ne, tj. znao to ili ne - do četvrtog pojma nužno sastavlja u četiri smera. To dalje znači da ovakvi sastavi nisu ništa posebno, jer ih takoreći svako može napraviti, ali se, eto, Horvat setio da to uradi. To možda ne zaslužuje neki veliki aplauz, ali ni za omalovažavanje.

Belirac је рекао...

И Н С Б Р У К
Н А П Л А Т А
С П Р Е М А Ч
Б Л Е Ј А Њ А
Р А М А З А Н
У Т А Њ А Т И
К А Ч А Н И К

Ne bih se baš složio s poentom Mela Mandrakovića. U gornjem kvadratu 7x7 npr. prve tri riječi se ne preslikavaju same od sebe. Kad su one postavljene, bilo je moguće dovršiti taj kvadrat 7x7, ali retromagični kvadrat nije bio moguć već nakon druge riječi. U ovom slučaju druga riječ morala je počinjati slovom N, a završavati na slovo U.

Meni se čini da retromagične kvadrate ne može baš svako sastavljati, čak ni varijantu poput Horvatove, a da o potpunom kvadratu i ne govorimo.

Mandrak је рекао...

U tom kvadratu ne može, zato što si već drugim pojmom onemogućio preslikavanje. Ali, ako kreneš da preslikavaš od prvog pojma, bez problema ćeš stići do 4. pojma.
Nije trebalo da napišem "nužno", deluje kao da sam tvrdio da to ide samo od sebe. Hteo sam da kažem da svako može bez problema da stigne do 4. pojma, jer zaista ide samo od sebe kad čovek od prvog pojma počne da koristi sve smerove.

И Н С Б Р У К
Н А П Р А Г У
С П Л А В А Р
Б Р А А Р Б
Р А В А Л П С
У Г А Р П А Н
К У Р Б С Н И

Mandrak је рекао...

Uzgred, ispravno je INZBRUK.

Belirac је рекао...

U "Maloj enciklopediji Prosvjeta" (1978) piše INSBRUK, u "Pravopisu srpskog jezika" (1993) INZBRUK (ali za Habzburg piše "bolje nego Habsburg"), u "Enciklopediji britanici" (2005) opet INSBRUK.

Moj kvadrat objavljen je u "Eureci" broj 895 (3. X. 1990), a tada se po svoj prilici pisalo INSBRUK.