понедељак, 13. април 2015.

OTVORENO PISMO ENIGMATSKOM SAVEZU SRBIJE



Poštovani,
Kao što znate, Enigmatski klub „Kikinda“ osnovan je pre mesec dana. Osnivačka skupština protekla je bolje nego što je planirano. EKK je imao čak 20 osnivača, što može biti na ponos i kikindske ali i sveukupne enigmatike. Nakon toga bilo je još nekoliko „poentiranja“, od odlične medijske pažnje, preko dobrog prijema u gradu do brzog proširivanja članstva.
Naša namera je da lagano, ali sigurno, svaki dan pomalo napredujemo na dobrobit enigmatike, te smo krenuli sa aktivnostima. Za sada, sve ide po planu, osim „sitnice“ zbog koje pišem ovo otvoreno pismo. Naime, još nismo dobili potvrdu da smo primljeni u ESS, iako smo ispunili sve formalne uslove.
Nakon osnivačke skupštine, kao što je red, upućeno je pismo svim klubovima i sekcijama u kojem su zvanično svi upoznati sa početkom rada novog enigmatskog kluba.
Dokumentacija je kompletirana 22.03.2015. godine i sve je upućeno na adresu sekretara ESS Vladimira Šarića. Svi znamo da smo klub osnovali u „nezgodnom trenutku“, odnosno u vreme bezvlašća/dvovlašća u ESS, ali nije se moglo više čekati. Kikinda zaslužuje enigmatski klub.
Od Aleksandra Jankovića je 1.aprila na moju adresu stiglo pismo u kojem se pozdravlja osnivanje EKK, ali se traži da dostavimo spisak članova kako bi (citiram): „Након тога ће Председништво ЕСС гласати и, надам се, донети Одлуку да је ЕКК постао члан ЕСС и исту објавити на сајту ЕСС. Председништво ЕСС задржава право да, евентуално, појединце са списка чланова ЕКК не прими у ЕСС.“
Osim toga se navodi: „Такође вас молимо да, зависно од бројног стања клуба доставите и списак чланова које делегирате за Скупштину ЕСС по разрезу из члана 20. Статута ЕСС: Енигматски клубови и секције који имају до 20 чланова делегирају у Скупштину по 1 представника, енигматски клубови који имају 21 – 30 чланова делегирају у Скупштину по 2 представника, а енигматски клубови са преко 30 чланова делегирају у Скупштину по 3 представника.“
Ovo pismo je poslato da bude objavljeno na blogu „Enigmatika (tupljenje i oštrenje“, ali kako mi je ovo dvoje bilo totalno nerazumljivo odgovorio sam da je bolje da se ništa ne objavljuje, jer bi moglo izazvati nepotrebne rasprave, te sam napomenuo:
“Pismo primio, ali mi nije jasno ovo pozivanje na staru odredbu statuta  (o delegiranju za Skupštinu). Mora da sam nešto propustio, ali zar nismo imali dvije izmjene statuta?! Vidio sam da je na sajtu ESS postavljen ovaj statut, ali sam mislio da je samo pitanje momenta da se postave nove izmjene. 

Sutradan sam od Ace Jankovića dobio poruku u kojoj stoji i ovo:
“Што се тиче ЕКК, потребно ја да комплетирате пријаву, да се види списак чланова. Једноставно, да председништво не дође у ситуацију да прво прими клуб, па после опет да расправља да ли прихвата или не тај списак. “
Odgovorih:
“O tome sam ti i pričao kada sam ti napisao da mi ništa nije jasno.
Naime, sada dolazimo u situaciju da se vraćamo na delegatski sistem skupštine te bi onda značilo da je posljednja validna skupština bila ona na kojoj smo izabrali Živanića. Nakon toga (Vranje, Beograd, Bor, Beograd dva puta) ne bi važilo. …
Takođe, nikada nismo analizirali članstvo u klubovima.
…Po meni redoslijed poteza treba da bude:
1. ESS javi EKK da se prima u članstvo (jer smo ispunili sve formalne uslove)
2. EKK dostavi spisak i uplati članarinu (za 14 članova)
3. ESS raspravlja (ali SKUPŠTINA) da li nekoga (Živanića, Bovana, Peru, Žiku..) treba ISKLJUČITI iz ESS. Moj principijelan stav je da ne treba nikoga isključiti iz ESS, ali treba povesti računa koga biramo u organe - Predsjedništvo isl.
Samo tražim da imamo isti tretman kao i svi ostali. Niste pitali ko su članovi Piramide, Natoševića, Nove Zagonetke, Braničeva, Valjeva,...onda, nemojte pitati ko su članovi EKK dok ne postanemo punopravni član ESS. (Živanić jeste platio 300 dinara članarine i ja ću ga staviti na spisak, ali neću imati problem da na Skupštini raspravimo o tome da li ga treba isključiti, kada primite EKK u ESS. Ali, još jedan presedan bi mogao otvoriti pandorinu kutiju...)”
Ova prepiska vršena je dok nije još bila zabeležena promena zastupnika ESS u APR-u.
Od tada nije bilo nikakvih vesti iz ESS.
U međuvremenu u razgovoru sa Zlatanom Pupezinom, predsednikom EKK i u kontaktima sa više članova, zaključeno je da naš klub treba da insistira na principijelnom pristupu, odnosno da se traži baš ovaj redoslad poteza. (napisanih od 1 do 3). Dakle, hoćemo isti tretman kao i svi ostali.

Da li postoji namera nekih u ESS da nekoga u budućnosti isključi (ili ne) iz članstva ne može biti smetnja za prijem EKK u ESS. Znam da je predsedništvo ESS, u vreme kada smo osnivali klub, raspravljalo da li mene treba opomenuti pred isključenje jer, navodno, radim protiv interesa ESS. Po mom mišljenju to je besmislica, ali nemam problem da i o tome raspravljamo, ali moje članstvo ili nečlanstvo u ESS, ne može biti prepreka za prijem EKK u ESS.
Tražim od rukovodstva ESS da postupi principijelno i da javi da je EKK primljen u članstvo kako bih uplatio članarinu za 14 članova.
Naravno, možete da donesete odluku i da nas ne primate, ali ćete, nadam se, imati valjan razlog, te  da ćete objasniti enigmatskoj javnosti  zašto EKK ima drugačiji tretman od ostalih.

Slavko Bovan, sekretar EK “Kikinda”

29 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Znam da postoji velika šansa da ovaj tekst izazove niz komentara.
Apelujem da svoje komentare potpisujete, koristite primjeren rječnik u obraćanju.

Slavko Bovan је рекао...

U komentarima ću objaviti spiskove članstva EKK.

Slavko Bovan је рекао...

Članovi za koje će EKK uplatiti članarinu za ESS (ispred je broj članske evidencije)
1. Ilija Stančul
2. Zlatan Pupezin
3. Slavko Bovan
4. Milijana Bovan
5. Ilija Ozdanovac
6. Milorad Živanić
7. Miodrag Ivanišević
8. Jovan Nedić
15. Čedomir Milanović
16. Vanja Tomašev
21. Verica Rajović
25. Ilija Đurković
26. Mladen Marković (od 15.03.15.)
31. Sonja Nedić (od 26.03.15)

Ukupno 14 članova, za sada, ali biće još.

Slavko Bovan је рекао...

Članovi prijatelji koji su uplatili po 300 dinara kao donaciju EKK za tekuće troškove.
8. Josip Dubrović
9. Tunjo Džijan
11. Paja Čudanov
18. Dobrivoje Jerinkić
19. ervin Šalgo
20. Mirjana Grbić
22. Nikola Petkovski (preko J.Dubrovića)

Slavko Bovan је рекао...

Članovi prijatelji:
12. Dragomir Karanović
13. Ognjen Bovan
14. Marko Cvijan
17. Danica Stojkov
23. Krsta Ivanov
24. Luka Pavičić
27. Mirka Šajić (od 16.03.15.)
28. Štefan Markovič (od 21.03.15.)
29. Miloš Bovan (od 22.03.15.)
30. Ferenc Štefik (od 25.03.15.)

Slavko Bovan је рекао...

Ima još više najava za članstvo, ali evidencija se vodi po datumu zahteva za prijem.

Jovan Nedić је рекао...

Ja sam prošle, 2014. godine bio član ESS-a s uplaćenom cjelokupnom članarinom (dakle, ne preko nekog enigmatskog kluba) u iznosu od 700 dinara.

U međuvremenu nisam istupio iz ESS-a, nisam ni isključen, što znači da sam i dalje član, samo što ove godine svoje članstvo potvrđujem preko EKK-a.

Bio bi nonsens da sad neko odlučuje da li se u članstvo prima neko ko je - već član. Zato podržavam zahtjeve EKK-a, ovdje navedene pod tačkama 1 do 3.

Slavko Bovan је рекао...

Upravo tako Jovane. U istoj sam situaciji.

Iskreno se nadam da će se ovo brzo raspetljati jer nas (EKK) očekuju još neke aktivnosti, i jer nas (ESS) očekuju pripreme za Susrete enigmata, kojih će valjda biti i ove godine.

Анониман је рекао...

Kad se registrujete u APR-u onda možete ovo zahtevati !!!!

Миле Јанковић је рекао...

MILORAD ŽIVANIĆ ne može biti član ESS-a zbog ovoga

http://srpskaenigmatika.blogspot.com/2015/04/gresi-milorada-zivanica.html

Slavko Bovan је рекао...

Mile, prvo i osnovno, za ovu principijelnu priču je nevažno da li Milorad Živanić (ili Slavko Bovan) može biti član ESS ili ne.
Osnovno je pitanje na koje čekam odgovor od nadležnih, ali i od ostalih kolega:

Može li EKK biti član ESS ili ne može. Pošto smatram da smo ispunili sve formalne uslove, red bi bio da nam se dojavi MOŽE.

Sledeći potez jeste naša uplata članarine, a onda se preduzimaju druge potrebne radnje.

Pošto nismo pojedinačno provjeravali društveno-političku podobnost nekog pojedinog člana BILO KOG DRUGOG KLUBA I SEKCIJE prije prijema, dakle ne dozvoljavamo da se mi diskriminišemo.

Slavko Bovan је рекао...

Drugo, ali ne manje bitno, ispod onog teksta ne piše potpis. Da li je to tvoje viđenje, kao "vlasnika" Enigmatskog saveza Srbije ili je stvarno usvojena takva odluka, trebalo bi da razjasni tvoj prezimenjak.

Pošto je rad organa saveza javan, neka se kaže, kada, kako i ko je usvojio tu odluku.

Lično smatram da NIKOGA ne treba isključivati iz Saveza iz vrlo praktičnih razloga. Ako napravimo presedan, eto nama problema. Može se postaviti pitanje ko je sve za izbacivanje:
evo teza:
- Onaj ko je prikupljao potpise za nekakvu smjenu, pa smjenu obavio mimo statuta, pa onda ti dizači ruke nisu uplatili članarinu.
- Onaj ko je izvršio neke statusne promjene mimo statuta, pa kazao da statut ne važi.
- Onaj ko je prekršio tzv. Apel 30 minuta nakon usvajanja.
- Onaj ko nije održao Skupštinu kluba godinama, a tvrdi da jeste.
itd.

Ukratko, mislim da nikoga, baš nikoga, ne treba isključiti iz Saveza, ali ne odlučujem ja, te se stavljam na raspolaganje da raspravite da li i mene treba isključiti samo zato što insistiram na principijelnosti.

Ne može statut malo da važi, malo da ne važi, malo da važi za ove a malo da ne važi za one.

Da rezimiram, očekujem da ESS odluči sledeće dvije varijante:
1. EKK se prima u članstvo
2. EKK se ne prima u članstvo jer...

Slavko Bovan је рекао...

I da preduhitrim one koji će zagrajati: "Štiti Živanića!".
Nikoga ja ne štitim, Živanić će se sam braniti (ako hoće, i ako ima od čega).

Ovdje ja branim princip. Uzgred rečeno, prije nekoliko dana kada sam razgovarao sa predsjednikom kluba Zlatanom Pupezinom i predočio mu situaciju (Karikiram:"Ovi iz ESS bi nam mogli praviti probleme zbog toga što je u našem članstvu Živanić") on odgovori (citiram):"Zašto? Ja baš volim što je Živanić naš član, a i svi ovi ljudi koji nam se priključuju. To samo znači da nas cene".

Slavko Bovan је рекао...

Dakle:
1. ESS primi EKK
2. Mi uplatimo članarinu
3. Predsedništvo odlučuje da li će nekoga od naših članova isključiti

Ako Predsedništvo usvoji odluku da isključi nekog našeg člana (bilo kog) iskoristićemo pravo da se žalimo Skupštini ESS, pa ćemo da vidimo šta kaže članstvo.

Dakle, sve po proceduri, molim lepo!

Slavko Bovan је рекао...

Danas Je u klupsku evidenciju pod brojem 32 upisan Gojko Mandić.
(Sa zadovoljstvo primamo Gojka)

Dakle, sada EKK za ESS treba da uplati članarinu za 15 članova.

Миле Јанковић је рекао...

Ne mozes ti nista da zahtevas kada nisi clan ESS.

Slavko Bovan је рекао...

O, kamperu!
Pouči me kako se članstvo dokazuje?
Da li uplaćenom članarinom, ili nekako drugačije...npr. kao onomad kada je grupa prolaznika /nečlanova/ biralo nečlana, ili na neki drugi način.

A sad ozbiljno, ja jesam član (plaćena članarina za 2014. godinu) a čekam da vidim kako ću izmiriti članarinu za ovu godinu, da li preko EKK, ako ikad bude primljen, preko EK "Bor" ako je EKK nepoželjan u ESS, ili pak direktnom uplatom na račun ESS.

Миле Јанковић је рекао...

Clanovi ESS su svi oni koji su platili clanarinu za 2015. do 31.3. (tako je odluceno na svecanoj sednici, bio si prisutan).
Ko je sve platio clanarinu stoji na sajtu ESS-a.
Koliko znam ti nisi platio clanarinu, a kada budes platio onda ces i biti clan saveza (po kojoj osnovi ces da platis, to je tvoj izbor).

Slavko Bovan је рекао...

1. Takođe je rečeno da svi potpisnici (35) i svi dizači ruku (30) MORAJU izmiriti članarinu i za 2014. i za 2015. godinu, pa to nije urađeno. Dakle, ni vi koji ste uplatili članarinu, a na tom ste spisku, NISTE članovi jer dugujete članarinu za jednu, a neki za dvije godine.

2. Ja sam bio spreman da platim do 31.3. članarinu za 14 članova EKK (Danas već za 15 članova) ali još nisam dobio odgovor koji sam zvaničnim putem uputio sekretaru (kao što je red) Saveza. Izgleda da ima nekih smetnji za prijem EKK. Doduše, još se niko ne oglašava osim tebe. Zato što se ne oglašava, išlo je ovo otvoreno pismo (Nisam baš srećan što sam morao ovao da se obratim).

Do mene stižu informacije da još nije bilo nikakvog glasanja ni odlučivanja u predsedništvu ESS o prijemu/ neprijemu EKK.
Mi strpljivo čekamo.

(Jedino možda si ti stvarno vlasnik Saveza pa se jedino ti pitaš i nisu potrebni nikakvi organi odlučivanja)

Миле Јанковић је рекао...

Nisam ja vlasnik Saveza.
Sto se tice prijema EKK u ESS, dobio si dopis od Ace da dostavis spisak clanova svoga kluba, koji nisi dostavio, a kada ga budes dostavio Predsednistvo ce razmatrati o prijemu EKK u ESS.
Dakle, sto pre dostavis spisak, pre ce Savez doneti odluku o prijem u ESS.
Na tom spisku NE MOZE da bude Milorad Zivanic, jer ga ESS ne zeli u svom clanstvu, a ti ako se i dalje inatis i hoces na silu da ubacis MZ u Savez, onda ces da jos cekas na prijem EKK u ESS.
Vi se u Vasem klubu druzite sa MZ, niko vam to ne brani, a ESS-u takav clan ne treba.
Lopta je prebacena u tvoje dvoriste, pa ti radi kako hoces.

Slavko Bovan је рекао...

Mile, ako nisi vlasnik Saveza, u kom svojstvu govoriš?

Ja jesam dostavio sve što mi je rečeno da je potrebno da dostavim.
Uopšte se ne inatim, već samo tražim isti tretman kao npr. "Pramida".
Kada smo vas primali (ponovo u januaru) onda nismo pitali ko su članovi. Uostalom da li si bio član u decembru 2014. godine kada su usvajane neke važne odluke? Nisi!

Dakle, nismo raspravljali o tebi i tvojim klupskim članovima. Logika kaže, onda se ne raspravlja ni o članovima EKK, dok ne primimo/primite EKK u ESS.

Sutradan nakon prijema EKK, Predsedništvo ESS može doneti odluku da isključi Živanića jer je na mom blogu vređao Acu Jankovića, može da isključi mene jer sam remetilački faktor jer ukazujem da ste se zapetljali u zavrzlame koje ste sami napravili, ili nekog drugog zbog drugih razloga. Takođe, može isključiti tebe jer govoriš u ime saveza iako nisi ovlašćen, nekog drugog jer je vrijeđao nekog trećeg, itd. Dakle, MOŽE, ali po proceduri na kojoj insistiram i ja ali i Aco Janković.

Šta je nerazumno u ovome? Naglašavam da ovo ne govorim u svoje ime već u ime EKK.
Naravno, možete (takođe po proceduri) da kažete - "Ne primamo vas!"
(Ovo zadnje se ne obraćam tebi Mile, jer kao što smo kazali nisi vlasnik Saveza, već odgovor očekujem od zvaničnih organa. Naime APR je kazao da je sa izborom bilo sve u redu te da je predsednik A. Janković).

Slavko Bovan је рекао...

Takođe, zar je teško poslati na našu adresu ili postaviti na sajt ESS odluku koju je usvojilo predsedništvo tog i tog datuma, a za koju su glasali ovaj, ovaj...i ovaj, a protiv su bilo ovaj, ...ovaj i ovaj, u kojoj bi stajalo: "Zabranjuje se učlanjenje u ESS tome i tome. Datum, potpis i pečat".

Миле Јанковић је рекао...

Lupetas gluposti, kad vec hoces da pomognes MZ, pomogni mu na taj nacin sto ces vratiti njegove dugove prema ESS-u, a prijem MZ u ESS, pa onda da odlucujemo da ga iskljucimo mozes samo da sanjas. Savez ga nece ni primiti, pa nema potrebe da ga posle iskljucujemo.
Stvarno je neverovatno sta novac moze da ucini od coveka, ( od saradnje sa Alo koje neverovatno branite) bar da je neki, pa da se i kaze da se vredi boriti.
Izgubio si dostojanstvo braneci "postenog" Hercegovca, za kojeg nisi rekao ni jednu primedbu (duguje savezu novac, prisvojio pecat, prisvojio (ili ste mozda zajedno prisvojili??) saradnju sa Alo.......) zalosno.

Slavko Bovan је рекао...

Da li opet govoriš u svoje ime ili u ime Saveza?

Zar ti ne vidiš da principijelnim zalaganjem branim vas (koji ste se zapetljali u sopstvene zavrzlame) od vas samih. Presedani su mnogoooo opasni jer nam se mogu vratiti kao bumerang.
Presedan: Primili Piramidu a nismo pitali da li treba isključiti MJ jer se lažno predstavlja i pomoću novca kupuje Savez. Iz toga proizilazi: Primamo EKK, ne pitajući treba li isključiti Slavka jer nervira sve oko sebe.

Zar je problem priložiti odluku predsedništva? Da li postoji odluka i da li postoji predsedništvo?

Hajde da ne pričamo o Živaniću, pričajmo o meni. Zašto ste meni zabranili da budem član ESS? Zato što si ti odlučio, ili drugi čekaju da to ti odlučiš?
Uzgred rečeno, ni od koga drugog (osim tebe) nisam čuo da je Živaniću zabranjeno da bude član Saveza. Čuo sam da je smjenjen sa mjesta predsjednika. (Ranije sam rekao da neću čačkati da vidim kako ste uspjeli da izvršite preregistraciju u APR, ali evidentno nije urađeno po zakonu i statutu) Zato, ajde da mi pričekamo odluku ESS u kojoj stoji:
1. Prima se u članstvo EKK
ili
2. Ne prima se u članstvo EKK.

Миле Јанковић је рекао...

Samo cekaj.

Анониман је рекао...


Mile je potpuno u pravu !
Od sada pa na dalje mora da se
pažljivo razmatra ko sve želi u
ESS. Skorašnja biografija M.Ž.
je najbolji primer za to.
Hvatamo se za neke principe,
a ne vodimo računa, kao su se
poštovali interesi ESS Za to je
dovoljo pomenuti samo reč - ALO !

Živorad Milanić

Slavko Bovan је рекао...

Ovo je bez problema moglo biti potpisano pravim imenom i prezimenom. Posebno što znam ko je pisac komentara. Njega kao kolegu uvažavam, uvažavam i njegovo mišljenje.
Jedino se ne slažem sa principom da princip važi selektivno. Ako je neko za izbacivanje zbog toga i toga, izbacite ga, ali izbacite i onog koji je uradio isto. Ako je neko primljen, a da ga nismo pitali za junačko zdravlje, primimo i drugoga, a da ga ne pitamo ništa. Ukratko, za svakoga podjednako!
I zašto od sada da pazimo koga primamo, zašto da ne pazimo od juče!? Ili od sutra?

Slavko Bovan је рекао...

Možda ne bi bilo loše da navedete ko je sve nepodoban da se primi u časno članstvo ESS? Da znamo. (Nemojte mene nagoniti da prebiram po spiskovima primljenih novočlanova-pravovjernika i onda vam pomenem šta ste koliko juče o njima govorili)

Članovi za koje će EKK uplatiti članarinu za ESS (ispred je broj članske evidencije)
1. Ilija Stančul
2. Zlatan Pupezin
3. Slavko Bovan
4. Milijana Bovan
5. Ilija Ozdanovac
6. Milorad Živanić
7. Miodrag Ivanišević
8. Jovan Nedić
15. Čedomir Milanović
16. Vanja Tomašev
21. Verica Rajović
25. Ilija Đurković
26. Mladen Marković (od 15.03.15.)
31. Sonja Nedić (od 26.03.15)
32. Gojko Mandić (od 14.04.15)

Slavko Bovan је рекао...

Juče mi jedan dobronamjerni kolega skrenu pažnju da ne pričam o učlanjenju u Savez nas koji smo već učlanjeni, već samo o načinu izmirenja članarine za 2015. godinu.
Tačno! Izvinjavam se!
Na spiskovima koji se objavljuju na sajtu ESS navode se samo oni koji su izmirili članarinu za 2015. godinu. Nigdje se ne kaže da ostali (iz ostalih klubova i pojedinci) nisu još uvijek članovi.

Nadam se da se Mile neće usuditi da kaže da je njihovo članstvo prestalo, jer bih ga (opet) mogao podsjetiti na izvjesno glasanje u decembru.

Dakle, jesam član sve dok me ne isključite (zbog nediscipline, neplaćanja članarine, plavih očiju ili nečeg četvrtog).