недеља, 27. децембар 2015.

REŠENJA REBUSA

Piše: Milan Sečujski
Drago mi je što vam se, kako vidim po komentarima, rebusi dopali. Evo kratkog osvrta na neka alternativna rešenja koja su poslata i objašnjenje zašto su neka od njih priznata, a neka ne.
·         Vrlo popularna greška bila je TRIPER PERA NAKUPI (umesto POKUPI). Ipak smo se složili da se zarazna bolest ovog tipa ne može nakupiti, iako se može steći na dosta drugih načina.
·         U dva slučaja trebalo je opredeliti se da li je rešenje MERIMA ČEKA MENČIĆE ispravno. Opredelili smo se da nije, uglavnom zato što na slici očigledno nisu baš bilo kakvi kamenčići, a i prezime Menčić ne spada baš među češća.
·         S druge strane, rešenje LOVI DIRAN GLISTE (umesto DERAN), moralo je biti priznato (teška srca), pošto se radi o dosta čestom prezimenu, sa nekoliko prilično poznatih nosilaca.
·         Najviše smo razmišljali oko rešenja VOSAK OKO ŠIMA (vo sa kokošima), koji na prvi pogled nije ni tako loše alternativno rešenje. Šimo bi mogao biti, recimo, Šimo Ešić. Međutim, bilo je navedeno da rebus odgovara zapadnom jezičkom standardu, pa bi vo morao biti vol (pogotovo ako je u društvu sa kokošima).
·         Vrlo dobar pokušaji bili su i NAMA HRONIKU RECI i NAMA HRONIKU VODI. Ako prihvatimo da je na slici reka (očito neka vrlo bistra), u oba slučaja ostaje problem sa namah, što otprilike znači „odmah“ ili „iznenada“, što je ipak prilično odstupanje od onog što je prikazano.
·         Rešenje GAJIĆU VIRUSE KASNIJE, iako deluje prilično pogrešno, u stvari može sasvim lepo da se uklopi u ilustraciju. Naime, to u krevetu možda nije M. Gajić, nego neka njena navijačica, tako da je ovo priznato.
·         Šnjur za najveselije rešenje ubedljivo nosi BARAKOVA ČAKRA – da bi vam bilo zabavnije, neću vam reći na koji se rebus ovaj pokušaj odnosio :) Ipak, nije mogao biti priznat jer, čak i da mu je postavka korektna, redni broj slova od kog se postavka čita je pogrešan.
·         Iz raznih razloga nisu priznata rešenja: VEZAO NAS MUČKI (zajednički koren!), OBILO NAS MUČKI (šta?), DŽEZ VAM UHO LOVI (čak i da se složimo sa muholovom, i tu imamo zajednički koren), DODŽ AMBASADORA TIMA (otkud znamo kako se zove), DODŽ AMBASADORA TAČE (nije ga takao, čak i da se složimo da konj âče), a bilo je i par slučajeva neprepoznavanja, koja su dovela do rešenja UZME ŠARAN GLISTE, UZME JARAN GLISTE, DOBI JARAN GLISTE, te GAJI DERAN GLISTE. Rešenje VOLIO ROZ OROZ nije priznato, ne zato što verujemo da su na slici kokoške, već što bismo imali ponavljanje iste reči u postavci i u rešenju (osim ako nešto nismo propustili?), a i veznik bi se našao na prilično nategnutom mestu.
·         Takmičenje ne bi bilo takmičenje bez nekoliko bizarnih pokušaja, među kojima je apsolutni šampion ENDI VIJAO KOLIJANE.
Još jednom puno hvala svima na učešću, srdačne čestitke pobedniku, i nadam se da će nas na sledećem takmičenju biti barem ovoliko!

7 коментара:

Mirka је рекао...

Najduhovitiji je 19. Bravo, Milane. Super je zabava bila a rebusi vanserijski.

IlijaO је рекао...

Pohvale autoru za vanserijske uratke.
Ali...opaske uz br.4 i br.19 koji su unijeli zbrku među nas rješavače! Iz prostog razloga: Tko je LO? I zašto ga moramo prepoznati( odnosno- tko uspije)? Bilo bi bolje i efektnije neka asocijacija na osobu na slici
( primjer Mopasana).
A u rebusu sa kokama ( br.19)- koke uopće nisu na slici nego pjetlići ( zlatni selbrihti)!
Nikako mrki! I dovoljno da sve ode u krivom smjeru!
pozdrav autoru i "sekretaru", a opaske su pisane u "dobrom duhu"!

Luka је рекао...

Manje više se slažem sa svim komentarima, no u oko mi upade jedno neispravno rješenje.

Citiram:
Rešenje GAJIĆU VIRUSE KASNIJE, iako deluje prilično pogrešno, u stvari može sasvim lepo da se uklopi u ilustraciju. Naime, to u krevetu možda nije M. Gajić, nego neka njena navijačica, tako da je ovo priznato.

Naime, ukoliko se deklinira samo prezime mislim da bi postavka trebala glasiti: GAJIĆKU U VIRU SEKA SNIJE, (kod mučkog roda bilo bi GAJIĆA. Tek ako se prezime "koristi" s imenom, onda bi postavka glasila: MARICU GAJIĆ U VIRU SEKA SNIJE (za muški rod npr. LUKU GAJIĆA)

To je samo moje viđenje, no unaprijed se ograđujem jer nisam lingvist već građevinar.

IlijaO је рекао...

"Rešenje GAJIĆU VIRUSE KASNIJE, iako deluje prilično pogrešno, u stvari može sasvim lepo da se uklopi u ilustraciju. Naime, to u krevetu možda nije M. Gajić, nego neka njena navijačica, tako da je ovo priznato."

Ne ide! Slažem se s Lukom, i nisam lingvist, ali mi nešto ne štima s deklinacijom !

Luka је рекао...

Naravno, neovisno o prethodom komentaru, red je pohvaliti autora serije visokokvalitetnih rebusa. Ipak, moram dati podršku i Ilijinom komentaru, prvenstveno kod korištenja (manjepoznatih) faca.

Naime, moji su "jarani", a imao sam i "šaransku" verziju, jer sam pokušao napisati kako-tako suvislo rješenje. U proteklom natjecanju (Pavičić-Šajić) na ovom blogu, uveo sam novi detalj u rebuse sa oblačićima kojima se donekle anulira neprepoznatljivost. Možda to opterećuje sam vizualni izgled rebusa, no rješavaču može biti od pomoći. A još kad se pojavljuje i fonetika, nerijetko je bilo polemike oko toga kako se neko (prez)ime izgovara.

I za kraj u rješenjima bi bilo poželjno napisati (prez)ime dotičnih osobe na slikama, kako bi uz zabavu ponešto i naučili.

Milan S. је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Milan S. је рекао...

Zahvaljujem na svim komentarima - ovo sa (prez)imenima u rešenjima je posebno korisna sugestija.

Što se Milice Gajić tiče, imajte na umu da je objavljivanje tabele kasnilo upravo zbog odlučivanja oko tog rebusa (i još jednog takmičara koji je odlučio da svoja rešenja saopšti u 23:00 u pojedinačnim mejlovima), tako da su neke odluke morale biti donete brzo. Za ovu odluku i nisam siguran da je pogrešna - ispravite me ako grešim, ali čak i ako ne spada u književnu normu, mislim da se u prenosima ženskih utakmica često čuje i "Gajić". (Zamislite, recimo, odbojkašice koje se dodaju - pa ne nabraja komentator: "Petrovićka, Pavlovićka, Marićka..."). Uglavnom, ova odluka uticala je na broj poena samo jednog rešavača, bez ikakvog uticaja na bilo čiji plasman (ni na njegov).

"Lo" je Džud Lo, britanski glumac ("Talentovani gospodin Ripli"), dvoje rešavača je rešilo taj rebus u prvoj fazi. Nisam davao pomoć jer mi je, iskreno, na slici bio više nego prepoznatljiv, a računao sam i da će ga zainteresovani naći preko Google Images (sad vidim da tu sliku Google Images iz nekog razloga ne nalazi). Zanimljivo, od dva moja recenzenta, nijedan nije imao problem sa Džudom Loom - jedan je imao problem sa Metom Dejmonom, što sam odlučio da ignorišem.

Da li su na slici 19. kokoške ili petlovi - u to stvarno ne mogu da se kunem. Ali, da nisu mrki, to mi je teško da prihvatim jer sam ih lično farbao u Fotošopu u "derby brown" (RGB:84/68/53). Opet, prošlo je dve recenzije, što samo pokazuje da, koliko god da se trudite, praktično je nemoguće izbeći da nešto nekoga zbuni (pa bilo to i sasvim opravdano).