недеља, 22. мај 2016.

DRUGOPLASIRANA KRIŽALJKA

Ova križaljka Ivana Hrgovića zauzela je drugo mesto na Susretu enigmata "Una 2016".
Hajro na OVOJ ADRESI poziva autore anagrama da pomognu da se odgonetnu šifre.

25 коментара:

N. Petkovski је рекао...

Ja sam 109

Hajro је рекао...

Hvala Nikola

Hajro је рекао...

Zaboravih popraviti crtež ove križaljke, iza prve vodoravne riječi ZRENIK treba dodati crno polje umjesto slova O.

Marko Mihaljević је рекао...

Hajro, to je nama križaljkašima vidljivo na prvu (ESAI MORALES).

Ivan Hrgović je inače meni jedan od dražih autora, a ovdje je demonstrirao kako se radi stil prožete križaljke. Sastav s mnogo izmjena, bez dvoslova i kratica. Samo dva glagola u infinitivu. A što je posebno dojmljivo, sve su riječi općepoznate (osim pojma "TIRIT"- turcizam za juhu, a i on se "udomaćio" kod nas ukršteničara). Zanimljivo je i da su skoro sve riječi imenice u jednini, što i nije baš lako sastaviti u kratkom vremenu i bez pomoći literature.

Usput čestitam Hrgoviću na osvojenom drugom mjestu!

Srdačan pozdrav
Marko

Dragiša је рекао...

152 !

Радоја Рацановић је рекао...


Хајро, није ти добар овај систем са троцифреним шифрама; много је бољи онај код укрштеница. Једва се сјетих које сам бројке ставио. То је овдје 155, а код ребуса, чини ми се, 400.

IlijaO је рекао...

Moja šifra i kod anagrama i kod rebusa je "137".

Miodrag Ivanišević је рекао...

Za anagram je 112, a valjda je ista i za rebus!

Анониман је рекао...

Moja šifra za rebus je 193 (valjda). Pero

Анониман је рекао...

Ja sam bio taj nesretni član žirija koji je odlučio pobjednika. Ivanu sam dao ocjenu 8, a Nebojši 10. Da sam učinio obrnuto danas bi pričali o ovoj križaljci. Kriterij žirija ovaj put nije bio ujednačen, a zamjeravanju smo se izložili jedino Hajro i ja. Dogodine ću i ja ako budem u žiriju svima davati 9 i 10. Opširnije o ocjenjivanju uskoro na Hajrinim stranicama. Pozdrav, Pero

Hajro је рекао...

Hvala svima na pomoći oko odgonetanja šifri... jeste, pogriješio sam što to nisam obavio tamo (svi su se nekud žurili, a bilo je i mnogo drugih stvari, uključujući i moju "krečanu"), ali sama ideja nije pogrešna. Što su radovi manje prepoznatljivi žiriju tim bolje. Nemojte se ljutiti na mene (ili se ljutite ali dajte argumente), ali ne mogu da ne primijetim u gotovo svim natjecanjima, gotovo uvijek (i kvizovka ide tu, uz lijepu diskusiju dolje) prisutnu priču u stilu "ma mi se samo lijepo družimo, nije važno ko će pobijediti.." da bi poslije bilo bitno drugačije. Ništa tu lošeg nema, ljudski je sve to, natjecanje jeste da se učestvuje, uživa, druži..., ali i ostvari najbolji mogući rezultat..., no ja ću kao organizator uvijek učiniti sve da žiri nema pojma čiji je rad (jednako i za suđenje u kvizovci - iduće godine će sudac biti potpuno izoliran). Nije to nepovjerenje prema žiriju, taman posla, tek rezon "idem ja učiniti šta je moguće da bude što bolje". Jednako je i sa drugim uvjetima, tišinom dok drugi rade i sl... žurim sad, više poslije... U Bosni bi neki rekli "ters čovjek"

JOŠ UVIJEK NEMAM SVE KODOVE ZA ANAGRAM I REBUS, hvala unaprijed, želio bih da sutra ujutru imate sve rezultate i radove.

I Memić је рекао...

Nisam siguran koju sam šifru stavio,možda 987.

I.Memić је рекао...

Ili,možda 718.

Анониман је рекао...

Hajro, moja šifra je 357 (muzička grupa)i za rebus i za anagram.

Po meni ukrštenica ima previše ličnosti (ime i prezime) i ipak jednu kraticu TNT.

Lozničanin

Tonci M је рекао...

Za mene su uvrštena puna imena i prezimena slavnih osoba (neka i vrlo aktualna!) prednost, a ne mana. Mislim da je to uobičajen stav u hrvatskoj enigmatici (križaljku približava kvizu).

Tonci M је рекао...

Uradak mi se inače jako sviđa, kao i općenito Ivanov stil.

Marko Mihaljević је рекао...

Dobar dan Sretene.

Primjetio sam i ja podosta ličnosti u radu, ali mi u ukupnom dojmu to ne smeta. Ja osobno u radovima za natječaj to nastojim izbjeći, ali u uratcima za enigmatske časopise to mi ne predstavlja manu niti se obazirem na to.

Lijep pozdrav
od Marka

Nedjeljko Nedić је рекао...

Moja šifra za premetaljku (to smo sastavljali prvo) je 063, a za rebus čini mi se 962, ali rješenje rebusa je KRAVAL U ... (znam nastavak no ne ću dalje).

Ivanova križaljka je dobra. PDR joj je 5,o, ima 48 skupina, bjelinu 4 x 6, 12 rijetkih slova (5NJ, LJ, 3Š, 2Ć i Č) i 33 crna polja te 5 množina, 2 glagola, 2 teža pojma (GAUR i TIRIT), 5 izoliranih slova i 9 dvoslova. Zbog maloga PDR_a, bjelinice i nešto više dvoslova u mojemu poredku je nešto niže. U križaljci ima još jedna grješka pri upisu - umjesto RAŽANJ vjerojatno je REŽANJ jer se tada ne ponavlja dvoslov ES

Rešad Besničanin је рекао...

Meni nimalo ne smeta PET parova ličnosti (njihova imena i prezimena), naprotiv, to i nekako posebno karakteriše ovaj odličan sastav. Možda bih jedino, eto, ja umesto LODE (drugi red vodoravno) stavio LOMAČA jer bi se tako izbegao jedini niz od tri "crnjaka" a i križaljka bi lepše izgledala (bez obzira što umesto troslova RAT može još nekoliko opcija).

Dragiša је рекао...

Šifru za anagram sam dao: 152, a za rebus nisam siguran, možda 522?!

Unknown је рекао...

Moja šifra i za rebus i za anagram je 970.

N. Petkovski је рекао...

Moja šifra za rebus, ako se dobro sećam je bila 139, ali nisam siguran. Možda je bolja pomoć ako ti dam rešenje: U NASLONU SAN DEVET ...

Анониман је рекао...

Ova križaljka je zasluženo osvojila drugo mjesto, čak je bliža prvom nego trećem mjestu. U novijoj hrvatskoj enigmaici su osobe poželjne u križaljkama, Sretene. A Nedjeljku još jednom moram ukazati da su "negativni" dvoslovi samo oni u sredini križaljke, dakle oni na rubovima se ne računaju. Pozdrav, Pero

Nedjeljko Nedić је рекао...

Iako u mojim križaljkama uvijek ima dvoslova, ja ih držim minusom ma gdje se nalazili. Razmišljsnje da su negativni samo dvoslovi u sredini kažu da je vezano za Bilankova, tako sam ja barem čuo, ali ne znam je li tako. Mnogo su negativniji dvoslovi jedan do drugga ili parovi ukrižanih dvoslova (jedan ima u Nebojšinoj pobjedničkoj križaljci). Ivanova križaljka je i kod mene druga (u prijašnjem tekstu sam pogriješio).

Анониман је рекао...

Da nema nekih kvaliteta, ova ukrštenica/križaljka ne bi bila drugoplasirana, ali kod mene je profesionalna deformacija da tražim prvo nedostatke, naravno, po mom skromnom mišljenju. Ja sam samo na prvi pogled primetio tih pet ličnosti/osoba, dok je Nedjeljo primetio i dva ista dvoslova. Naravno, da je dozvoljeno uvrštavanje istih u radove/uratke, ali i dalje tvrdim da je toliki broj za ovoliki lik ipak suviše. Na stranu to što za dve ličnosti nisam ni čuo, i što je jedini slavni Rodžer Mur, mada je tu i nekad poznati Cico, ali i jedan aktuelan, i to političar. U novijoj srpskoj enigmatici se retko kad u ukrštenicama nađu političari, a pogotovo ne aktuelni.
Da bi konkurs (ili takmičenje) bio što uspešniji moraju se jasno odrediti uslovi. Npr. ako se kaže da su dvoslovi u centru ukrštenice mana, onda ću ja normalno nastojati izbeći iste, osim uz ivicu rada.
Mislim da je presudan faktor u ocenjivanju opšti utisak, pardon opći dojam, uz izbor reči u radu, dok svi ostali (broj crnih polja, PDR, broj množina, broj imenica, broj reči u infinitivu, broj skraćenica,...) padaju u vodu.
Lozničanin