субота, 30. јул 2016.

AMSEP ANMORDNILAP

U ZELJU ULJEZU

Izo vodi i dovozi
a neman znamena,
Iso nosi
a nema ramena,
Iso kosi
a nema ni namena,
ubro torbu
oker preko
u Bor, probu
oker, gle El Greko!
Autor: Snežana Stamenković Jovanović

18 коментара:

Анониман је рекао...

Наслов ми није баш јасан!
Никола

IlijaO је рекао...

A što je to poetesa ( uz dužno štovanje) htjela reći!
Čini mi se kao popratni tekst neke Dalijeve tvorevine....

Снешка је рекао...

За Николу и Илију, оно што је дубоко скривено у нама, понекад нас уплаши као и тај УЉЕЗ У ЗЕЉУ (само метафора) а онда откријемо да то није ни неман ни ала већ нешто лепо као што је уметност...

Zdenko је рекао...

Mislim da Nikola nije mislio na taj naslov :)

Sneška је рекао...

Slavkova šala☺

Mandrak је рекао...

Dobro je to Ilija prokomentarisao. Nailazeći na ovom blogu na umotvorine gospođe Sneške, i ja sam stekao utisak da je njen pristup enigmatici neobično subjektivan. Mislim da bi to što ona stvara moglo da se podvede pod "enigmatski dadaizam" (ne nadrealizam, tamo svako delo ima skriveni smisao; u dadaizmu je sve besmisleno, i što je besmislenije - to je umetnički dojam jači).

Sneška је рекао...

Kada počnemo da se rugamo sopstvenim iskušenjima i strahovima, oni postanu u jednom trenutku besmisleni pa ih se i na taj način možemo osloboditi.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Autorica se jest potrudila, no nije ispalo dobro. Palindromi joj, naime, nisu povezani, pa ih je svakako trebala odvojeno prikazati kao niz i sve bi bilo dobro.
Inače, ja u svojoj enigmatskoj knjižnici imam stihozbirku "Palindromska apokalipsa" Dubravke Oraić Tolić u kojoj je svaki stih istodobno i obosmjerka (palindrom). Dio sam pročitao i ima svakojakih stihova: dobrih, loših, čudnih, manje čudnih, vrlo čudnih, neobjašnjivih itd.

Sneška је рекао...

Nedeljko, svaki stih je palindrom za sebe.

Sneška је рекао...

A moje pitanje za one kojima se pesma čini nejasnom je, da li vam se dogodilo da dok radite neke uobičajne stvari iz svakodnevnice "naiđete", otkrijete ili shvatite nešto za vas veoma značajno, nešto što vam je do tada bilo nejasno i nepoznanica?
I upravo tada prelazite taj most od smisla ka besmislu ili obrnuto, zavisi od polaznog ishodišta.

IlijaO је рекао...

Ne trebate se, Sneška, srditi na , ajd recimo kritike, bile one poz ili neg, ali meni je doista teško shvatljivo kako ste uopće uspjeli povezati zelje i El Greka.
"Iso kosi
a nema ni namena,
ubro torbu
oker preko
u Bor, probu
oker, gle El Greko !"
....a pogotovo što su utrpane neke riječi, koje ne mogu determinirati, ispod kojih se pojavljuje ona crvena valovita crta ( koja ukazuje na neprihvatljivu uporabu
( namena- namenu, ubro- ubrao, oker preko- ?).
Ali, zanemarite vi moj osvrt, i samo naprijed, tako se "peče zanat", a uči se na greškama.
O Vašem umjetničkom obrazloženju smisla i besmisla, trenutku umjetničkog nadahnuća, poimanju nepoznanica , etc...ne bih !

Enigmatika je jedna druga forma!

Sneška је рекао...

Nemojte ni vi pogrešno tumačiti moj pokušaj da objasnim jednu običnu sliku iz svog života a onda se probudite čak u četrdeset prvoj godini po prvi put u svom životu napišete pesmu itd.
Mislim da više ne moram objašnjavati, ako ima tehničkih nedostataka, tu smo da razmenimo ono što znamo☺

Sneška је рекао...

I još nešto Ilija, iako je "enigmatika jedna druga forma" i u njoj ima mesta za slobodu izražavanja, bar se nadam?!

IlijaO је рекао...

Slažem se- ali uz poštivanje normi koje enigmatika traži, sloboda izražavanja da , ali ne ona koja vodi ka besmislu.
Ja bih, recimo, krenuo od toga: sastavljač ( autor) i rješavač ( krajnji korisnik) moraju biti međusobno zavisni. Jer dok nešto sklapaš, moraš razmišljati što će o tom misliti rješavač ( makar bio samo čitač) .
Naime, o čemu pričam? Sami ste napisali:" Nedeljko, svaki stih je palindrom za sebe".
Pa me zanima (i pomalo smeta,) što to ima enigmatičnovrijedno u palindromu -ubro torbu, oker preko, U Bor, probu....., a što me navodi na ono otrcano "Ana voli Milovana"!
E, o tome biste trebali voditi računa!

Inače, čista petica za volju i trud!

Sneška је рекао...

Pa to je samo pesma, a ne ukrštenica, rebus itd. gde se moraju poštovati "kruta pravila",ako sam dobro shvatila.
Hahaha, hvala za peticu��!

Sneška је рекао...

Ako je "Ana voli Milovana" otrcano, da li isto važi i za neke starije radove drugih enigmatskih formi? Sve su to lepi i laki primeri za "novajlije"!

Nedjeljko Nedić је рекао...

Snežana, ja sam tvoj niz palindroma shvatio kao cjelovitu pjesmu (samo početno slovo je veliko, tu su i zarezi) što i jest. Ni ja, kao ni Ilija, ne mogu sve stihove posve povezati. Tvoj pokušaj je dobar i hvale vrijedan i sljedeći će sigurno biti još uspješniji. Samo da znaš, ja ovako nešto nisam pokušavao, a objavio sam više od 200 različitih vrsta zagonetaka!

Sneška је рекао...

Ma to je bio samo pokušaj da se napiše jedna šaljiva pesma u palindromu a ako Slavko bude hteo da objavi onu priču o jednom volu takođe u palindromu, mislim da će biti razumljivije pogotovu što je puna metafora, što lepih što ružnih, kako mi to već umemo.