уторак, 23. август 2016.

IZVEŠTAJ O SUSRETIMA

Preuzeto sa sajta ESS


Сусрети енигмата у Чачку

У организацији Енигматског савеза Србије, у Чачку су од 19. до 21. августа 2016. године одржани 16. Сусрети енигмата Србије, на којима је, рачунајући и гостољубиве Чачане, учествовало нешто преко 50 учесника. Осим љубитеља загонетки из Србије, били су ту и гости из Хрватске, БиХ (Републике Српске) и Црне Горе. Учесници су били смештени у Студентском дому, у хотелским условима.
Припреме сусрета су се одвијале у изборној години, а завршне у току промене локалне власти, што је доводило до застоја. Срећом, Туристичка организација Чачка, на челу са господином Драгомиром Савићем, од почетка се у име града укључила у припреме и преузела организационе, кадровске и финансијске обавезе. Домаћини сусрета били су Александар Јанковић, председник ЕСС из Крагујевца и Зоран Милошевић, енигмата из Ћуприје. Својеврсни је парадокс да крај који је познат по виспреним људима, укорењеним у традицију и који је изнедрио бројне знамените људе националне историје и садашњице, нема представника у овој сфери стваралаштва!?
Сусрете је отворио Владан Милић,  помоћник градоначелника Чачка за друштвене делатности. Енигматска трибина је одржана на две теме. У првом делу се причало у идеји борског енигмате Крсте Иванова да ЕСС иницира израду монографије ''70 година Новости Енигма''. Постигнути су начелни договори о редоследу потеза, начину израде и задужењима. У другом делу, расправљало се о актуелном тренутку српске енигматике и стању у савезу. Организован је и преподневни излет у Овчар бању. Ана Иванковић и Горан Николић, водичи из ТО Чачка, осим професионалног саопштавања чињеница, доживели су излет и као дружење са пријатељима. Енигмате су посетили манастире Никоље и Благовештење. Планирана вожња катамараном по језеру Међувршје је отпала из безбедносних разлога, због надошле и брзе Западне Мораве. Последњег дана сусрета учесници су положили цвеће на споменик Војводи Степи Степановићу у центру Чачка и посетили Народни музеј, Уметничку галерију Надежда Петровић и Саборни храм Вазнесења Господњег. Говор о Војводи Степи одржао је Слободан Чворовић, председник локалног Удружења потомака ратника 1912-1918. године. Кустосу галерије поклоњена је копирана и увеличана, веома квалитетна укрштеница Нова Зекића, посвећена Надежди и Растку Петровићу.
Такмичарски део је обухватао три званичне и три ревијалне дисциплине.
На такмичењу у састављању енигматских задатака победио је Сретен Перић (Лозница), испред Решада Бесничанина (Нови Пазар) и Драгише Цетића (Гацко).  Екипни редослед био је: ЕК Кикинда, ЕД ''Ђорђе Натошевић'' из Сомбора, ЕК Ваљево. 
И у решавању енигматских задатака победио је Сретен Перић, испред Илије Ђурковића (Подгорица) и Владимира Шарића (Шимановци). У екипном пласману прва два места освојиле су екипе ЕК Кикинда (1 и 2), трећепласирана је била екипа ЕК Ваљево.
На такмичењу у састављању анаграма победио је Зоран Радисављевић (Нови Сад), друга је била Гордана Јовановић Шарић (Шимановци), а трећи је био Драгиша Јовановић (Шимановци). Екипни пласман је: ЕК Кикинда-1, ЕК Ниш, ЕК Кикинда-2. Теме су биле: ЧАЧАК – СЕДИШТЕ МОРАВИЧКОГ ОКРУГА; ЛАКО ЈЕ С ПУНИМ ТРБУХОМ ПОСТ ХВАЛИТИ; ПЛЕШЕМ КАО ЛЕПТИР, УБАДАМ КАО ОСА (максима недавно преминулог Мохамеда Алија). 
У ревијалним дисциплинама, најбољи су били: међу енигматама – шахистима победио је Леонардо Гавриловић, ФИДЕ мајстор из Чачка, други је био Петар Матовић, мајсторски кандидат из Чачка, а трећи Владимир Шарић. У игри суперквизовка победио је Славко Бован (Кикинда), испред Сретена Перића и Милутина Тепшића (Кљајићево). У наградном квизу ''Колико познајете Чачак'' победила је Славица Бабић (Ваљево).
На свечаном затварању сусрета, додељене су захвалнице организацијама, фирмама и појединцима за помоћ пружену организаторима. Енигматски савез Србије је доделио признања заслужним члановима. Повеља Енигматског савеза Србије за животно дело додељена је Крсти Иванову (Бор) и Момиру Пауновићу (Панчево). Годишњу повељу ЕСС за енигматско издаваштво додељене су Гојку Мандићу (Бања Лука) и Живомиру Јевтићу (Београд). Књигом су награђени најмлађи учесник (7 година) Јован Рајовић и најстарији Душко Лазић. Куриозитет је да је на сусретима било девет брачних парова. За најуспешнијег учесника сусрета проглашен је Сретен Перић, који је уз пехар  награђен и уметничком сликом Гордане Јовановић Шарић. За најуспешнији клуб на 15. Сусретима енигмата Србије проглашен је, другу годину заредом, ЕК Кикинда.
Општи је утисак да су сусрети били успешни, са растерећеном сатницом, и у другарској атмосфери. Учесници су оставили пријатан утисак на особље Студентског дома и мештане, и из Чачка су понели лепе успомене. Приметно је и да доскора активни и водећи енигматски клубови, на 16. СЕС нису имали екипе или су биле на доњем дозвољеном броју чланова. То намеће задатак и клубовима и савезу, да се предузму мере како би се исти ревитализовали. Место наредних сусрета није одређено, али постоји неколико опција.
Александар Јанковић, председник ЕСС
 

2 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Mora se ozbiljno poraditi na tome da svi klubovi imaju takmičarske ekipe. Vjerujem da je dovoljno uložiti samo malo napora pa da na takmičenjima imamo (najmanje) 10-12 ekipa. Bilo nas je 50-tak što je više nego što sam očekivao, ali ako krenemo da pobrojavamo kolege koji su bili redovni učesnici (i takmičari) vidjećemo da nas je trebalo da bude makar 70-80. Bio bih vrlo veseo ako bismeo na sledećim susretima imali u konkurenciji 30-35 takmičara, 10-15 ekipa, a samim tim i makar 80 učesnika.

Анониман је рекао...

24.8.2016.
У извештају сам ипустио да није било локалних медија. Сви су обавештени, чак ми је директор једне локалне ТВ и пред отварање и пред затварње рекао да ће доћи екипа?!
Осим тога, на видеозиду, на Дому културе је од четвртка до недеље ишла информација о сусретима, коју је визуелно и информатички припремио Воја Додевски, а емитовање је платила ТО Чачка.
А. Јанковић.