недеља, 20. новембар 2016.

ENIGMATIKA IZ 1866. GODINE

Piše:Mladen Marković
Prvi srpski časopis evropskog tipa pokrenut je pre jednog i po veka, za vreme druge vladavine kneza Mihaila Obrenovića, a više od godinu dana pre nego što mu je Ali Riza predao ključeve Beograda. Reč je o Beogradskim ilustrovanim novinama, dvonedeljniku koji je izlazio od 1. januara do 16. decembra 1866. Osnivač i urednik je bio Milan Milovuk, profesor i direktor Realne gimnazije, sin Josifa Milovuka, jednog od osnivača Matice srpske.

Hroničarka Ljubica Ćorović ističe da su u to vreme naslovnu stranu sa ilustracijom imala još samo 2 evropska magazina: engleski Ilustrated London News i lajpciški Illustrirte Zeitung. Pored toga, čitav sadržaj je bio prošaran panoramama, slikama građevina, portretima (...), pisalo se o svim aktuelnim domaćim i svetskim događajima, objavljivane su pesme, partiture, basne, novele, parabole itd. Na naslovnoj strani prvog broja je, naravno, bio Mihailo, poznat kao dendi i evropejac, pa nije čudno što se baš za njegovog vakata u Beogradu pod Turcima pojavilo nešto što je bilo misaona imenica čak i u Parizu.

List nije bio jeftin, tj. sebi su mogli da ga priušte samo bogatiji građani (prodavao se u celoj tadašnjoj Srbiji), a osnovni cilj je bio „obrazovanje naroda i sticanje korisnih znanja i ukusa, ali ne na suvoparan način, nego onako – da se svakome omili“. Usled insistiranja na ilustracijama, vremenom su rashodi postali veći od prihoda, te su Beogradske ilustrovane novine ugašene sa 24. brojem.


Za nas je naročito interesantan podatak da su rebusi (iliti zagonetke u slikama) bili zastupljeni u svim brojevima, kao neizostavna rubrika (obično 2 po broju)! Rešenja su uvek objavljivana naknadno sa spiskom uspešnih rešavača (koji nisu dobijali materijalne nagrade, ali može se pretpostaviti da su svoje ime u novinama doživljavali kao nagradu). Autori rebusa su bili K.P., Jakov Ruso, S. Nedeljković, Feodor Đorđević, Đ. Maletić, Đ. J. Đorđević.

Đ. J. Đorđević je u poslednjem, 24. broju objavio neobičan rad pod nazivom: zagonetka u slici na šah tabli u konjičkom skoku, a čitaoci su obavešteni da će rešenje biti štampano na koricama Ilustrovanog kalendara za 1867. godinu (imali su samo jedan dan na raspolaganju ukoliko su hteli da im se ime pojavi na tom kalendaru, dakle, trebalo je da pošalju odgovore do 17. decembra!)

Svi brojevi se mogu naći na sajtu DBS.

2 коментара:

Dejan Minić је рекао...

Prvi put čujem za ovaj časopis. Meni je ovaj članak jako interesantan i zamolio bih Mladena, ako ima materijala, da napiše još neki.

Анониман је рекао...

OPŠIRNIJI PODACI O REBUSIMA IZ
BEOGRADSKIH ILUSTROVANIH NOVINA
MOGU SE PROČITATI U VESNIKU BROJ 32
IZ DECEMBRA 2012 GODINE.
Pozdrav,
Miroslav Živković