уторак, 6. децембар 2016.

REČ PO RIJEČ (1416)



ĐUZLEMA
Vrsta poslastice.

Sastojci:
1/2 kg kora za baklavu
4 jaja
1 prašak za pecivo
5 čaša (od jogurta) šećera
2 čaše ulja
1 čaša jogurta
3 čaše vode
250 gr mlevenih oraha
100 gr mlevenog lana
Priprema:
Umutiti jaja sa 2 čaše šećera, dodati ulje, jogurt,  pa sve dobro promešati.
Kore podeliti u dva dela, pa stavljati u podmazanu tepsiju od rerne.
Svaku koru premazati.
Kad potrošimo pola kora, posuti orahe i lan.
Tako nastaviti do kraja, staviti u zagrejanu rernu, na 180 c, 35 min.
Kad dobije zlatnu boju smanjiti na 140 C i još peći.
Vruću đuzlemu zaliti hladnom agdom, koju smo predhodno skuhali sa vodom i ostatkom šećera.
(Recept je sa interneta, po preporuci Živadina Jovanovića)

3 коментара:

IlijaO је рекао...

Ima, dakle, i nekih znatiželjnih sladokusaca koji ne znaju što je to agda!

AGDA je poznata i pod nazivom "slatka voda". Često se koristi kao dodatak tradicionalnim kolačima. Daje im slatkost, sočnost i svježinu te ih čuva u svježem i jestivom stanju mnogo duže nego što su suhi kolači.

Spravlja se tako što se na određenu količinu šećera dodaje voda, te se kuha na maloj temperaturi uz neprestano mješanje dok se ne dobije gusta tečnost. Količina šećera, vode i dužina kuhanja zavise od toga kako gustu agdu želite napraviti jer je za mnoge kolače potrebna drugačija gustoća. Međutim, najčešće je omjer takav što u posudu za kuhanje dodate šećer, a potom vodu tek toliko da nivo vode bude viši od nivoa šećera za 1-2 cm.

Slavko Bovan је рекао...

Najbolja od svih žena ima običaj da gleda nekekve emisije sa kuhanjem. Ja sjedim za kompjuterom i rmbam (okrenut leđima televizijskom aparatu), ali ne propustim ni jednu priliku kada kuhari pomenu "AGDA", da se ne okrenem i pitam najbolju: "Šta je to agda". Čak mi je 3-4 puta i odgovorila (misleći da me interesuje i da hoću da proširim svoje znanje)..., a onda je prestala (samo kaže: "Hmmmm"). Sada navija da kuhari ne prave ništa slatko jer postoji velika opasnost da će se agda pomenuti

N. Petkovski је рекао...

Sladokusac jesam što se konzuimiranja slatkiša tiče, ali ne i njihovih spravljanja. Ali, ta agda, ta "slatka voda" nije li isto što i ŠERBET koji se najčešće koristi kod tulumbi, baklave i sl.? I ima li razlike između agde i šerbeta?