понедељак, 3. април 2017.

REČ PO RIJEČ (1531)

VAZDUŠNO KUPANJE

Vazdušno kupanje je izlaganje delova ili celog tela umerenoj vazdušnoj struji različite temperature. Može biti higijensko, rekreativno i terapijsko. Za higijensko kupanje u vazduhu dovoljno je skinuti odeću i omogućiti vazduhu da stigne do svih delova tela. Takvo kupanje uklanja deo telesnih nečistoća jer dozvoljava koži da diše. Vazdušna kupanja su blaže procedure od vodenih i sa njima se počinje očvršćivanje organizma. Mogu se sprovoditi u svako godišnje doba, a stepen obnaženosti tela zavisi od temperature vazduha. Prva vazdušna kupka traje 10 - 15 minuta, svaka sledeća se produžava za po 5-10 minuta i tako do 1,5 do 2 časa. O lekovitosti “čistog, otvorenog vazduha” piše Vaso Pelagić na samom početku svog Narodnog učitelja iz 1879. g.


Prilog: Radoja Racanović

7 коментара:

N. Petkovski је рекао...

"... stepen obnaženosti tela zavisi od temperature vazduha". A ja mislim da stepen obnaženosti tela zavisi pre svega od toga gde se nalaziš tih 10 - 15 minuta pa do 1,5 - 2 časa. Ne bi bilo u redu šetati nag na ulici ili parku ili šetalištu, tamo gde će te svako videti, a istovremeno treba objašnjavati: "to što sam nag nije nepristojnost, ja, eto radim vazdušno kupanje". Boga mi, kad bih ja video tako neku nagu žensku na ulici kako se "vazdušno kupa", ja bih joj se pridružio!!!

ljubica bilalovic је рекао...


Nikola bi joj rekao: "Gospođo, da vam istrljam leđa?" :)

Slavko Bovan је рекао...

Svaki duhoviti komentar zaslužuje posebno tapšanje.

Nedjeljko Nedić је рекао...

A kako se zove ono što čine golaći na nudističkoj plaži? Zračno ili vodeno kupanje!

IlijaO је рекао...

To se zove švedski stol!

Slavko Bovan је рекао...

Pitam se da li vi imate zube za to (za švedski sto)?

N. Petkovski је рекао...

Ljubice - ha-ha-ha, potpuno si u pravu, ja sam kavaljer i džentlmen i to bih i pitao, a Boga mi i uradio. A ako bi gospođa zatražila i nešto više, onda bih morao da uzmem dozvolu od moje supruge (a ona bi mi je svakako dala), pa bi dotična gospođa sigurno bila zadovoljna, a i sama terapija bi sigurno i duže trajala. (ha-ha)