уторак, 16. мај 2017.

ZRNCA (2528)

KRIPTOGRAMna
KRNJA SLAGALICA BILJAKA

A A I J K S + _ 
A V J K O S + _ 
A E I K M T + _ 
A A I J K C + _ 
Autor: Nikola ČD Pešić

4 коментара:

Анониман је рекао...



Rešenje kriptogramne krnje slagaljke biljaka:

KAJSIJA
SEKVOJA
METLIKA
AKACIJA

Konačno rešenje: JELA

VlaŠar

Slavko Bovan је рекао...

Da!

Tonci M је рекао...

Zašto ne otići korak dalje i zadati šestoslove kao anagrame? (JASIKA/VOJSKA;SVOJAK/IMETAK/AKCIJA)? Također, ako netko pomisli na SAKSIJU prije nego na KAJSIJU, pitat će se kakve veze SELA imaju s biljkama.
Znam da je gunđanje, ali meni je ovo nedovoljno dobro za objavu: nedostaje razlog zbog kojeg ova zagonetka postoji (trenutak kad se rješavač iznenadi/oduševi/lupi po čelu: "op-la, tko bi rekao da se VOJSKA i SEKVOJA razlikuju u jednom slovu! A kad ovim riječima (ovo je bitna razlika: ne nizovima slova, nego riječima!) dodam slovo, dobijem biljku, a ta dodana slova daju još jednu biljku! Zgodno!"). Ovako je ovo samo bezličan zadatak. Mislim, i 2+4=? je zagonetka ako idemo najširom definicijom.

Unknown је рекао...

Ova se zagonetka mogla zadati kao KRIPTOGRAM čiji bi ključ za rešavanje bio nedostajuće slovo za anagram biljke. Međutim, to bi bilo preteško za neke rešavače. Da bi i početnici shvatili zadata je kao kriptogramna SLAGALICA (rasporedivaljka) kod koje slova složena po nekakvom redu treba rasporediti tako da čine biljku. Poenta je u ključu; krnji, prošireni ili logogrifni anagram gde se od manjka, viška ili zamenjenog slova gradi rešenje kriptograma. Sad je lako na osnovu toga osmisliti kriptogram.
Imam utisak da je TM davno prevazišao ovakve sastave, pa su mu malo smešni, međutim, nekima i te kako valja prezentirati ovakve sastave kao podstrek da i sami pokušaju sastavljanje.