недеља, 3. децембар 2017.

SINOĆ U SPLITU

Piše: Luka Pavičić
Sinoć je u Splitu održan 5. po redu Masters Popovska 2017. Od 39 kartaša koji su ove godine uzeli učešća u ovoj popularnoj kartaškoj igri u mensaškim krugovima, 10-ero najboljih je ostvarilo pravo nastupa u finalu. Prvo su odigrane kvalifikacije u dvije grupe po 5 kartaša, da bi potom prvaci i viceprvaci s "boljim" trećim nastupili u "ligi za prvaka", a preostala petorka u "ligi za bedaka".

Potpisnik ovih redaka na godišnjoj Redosljednici  je bio trećeplasirani , te je nastupio u drugoj grupi sa hendikepom od 5 punata. Uz malo kartaške sreće i mudre kombinatorike, na kraju kvalifikacija je završio kao prvoplasirani, a imao je najbolje startne punte u finalnoj skupini. Prije starta finalne igre uz pizze, pivo i vino počelo se "šuškati" kako se ovogodišnje natjecanje može nazvati "nastavi niz": Pavičić, Matošević, Pavičić, Štambuk ... Dakako da ja nisam imao ništa protiv tih prognoza, te sam nastavio s dobrom igrom, što je rezultiralo pobjedom. Viceprvak je postao Dubravko, a trećeplasirani su imali isti broj bodova, te je prema uvjetu "start s hendikepom", bronca pripala Marijanu. Spomenimo da je Don Miro, vodeći na godišnjoj Redosljednici Popovske 2017., bio "lošiji" treći te se nije uspio plasirati u finale.

Dakle, nakon 2013. i 2015., Luka Pavičić je postao se pobjednik Popovske 2017., osvojivši prijelazni pokal i Žutu majicu, i može se zaključiti da je Luka pretplaćen za trijumfe u neparnim godinama.

11 коментара:

Mirka је рекао...

Čestitke Luki.

Slavko Bovan је рекао...

Luka, čestitam na tituli prvaka, a vidim tu je i pehar! Čestitam i na peharu.

Slavko Bovan је рекао...

Javno priznajem da pojma nemam šta je popovka.

Rok Ban је рекао...

ČESTITKA PRVAKU!

Andon Koloski је рекао...

Лука, честитам на победничком наступу.Добро би било да нам даш информацију више о карташкој игри ПОПОВСКА.

Svetlana је рекао...

Bravo Luka!

ljubica bilalovic је рекао...


BRAVO LUKA!!!

Luka је рекао...

Kao prvo zahvala na čestitkama.

Dakle, Popovska je kartaška igra slična Lori, koja su prema predaji osmislili franjevci s otoka Košljuna, a od zaborava nam je otrgao i predstavio kolega Marinko Čogelja.

Pravila su sljedeća: Igra se talijanskim kartama (špil od 40 karata - kupe, dinare, špade i baštone) utroje, učetvoro, upetoro ili ušestoro i svaki igrač ima šest miješanja (umiša). U svakom umišu vrijede različiti uvjeti, u kojima se traži: što manje štihova, što manje baštona, što manje konja, "nehvatanje" kralja baštona i zadnjeg štiha, slagalica, te hvatanje što više štihova. Kod prvih pet umiša punti (bodovi) se sabiru, a punti zadnjeg umiša se oduzimaju, i cilj igre je uhvatiti što manje punata.

Igraju se obični turniri Chalengeri, u kojima pobjednik dobija 5 punata, te mjesečni turniri iz Serie 1000 (12 punata) i Grand Slamovi (18 punata). Ova dva potonja se igraju u dva kruga kvaslifikacije i finale. Tijekom kartaške sezone se vodi redosljednica i na kraju sezone na Mastersu ima pravo nastupa deseteto najbolje plasiranih prema redosljednici. Tim završnim turnirom se dobija pobjednik Popovske za tekuću godinu.

Među splitskim mensašima, enigmatima i inima se ta igra toliko uvriježila, da se kartaši grčevito bore za svaki punat, a na velikim (mjesečnim) turnirima se okupi od 10-20 igrača.

Dejan Minić је рекао...

Bravo, Luka!

Бранислав Никић је рекао...

čestitka majstoru, svaka čast!

Giša је рекао...

Čestitam cimeru!