среда, 16. мај 2018.

UNSKI BUŠMAN (6)

LUKA PAVIČIĆ - 6. mjesto 
RAD BR. 8 - 75 bodova, 32 crna polja, PDR
(Preuzeto sa bloga H. Hodžića - vidi: OVDE)

7 коментара:

Luka је рекао...

Zanimljivo da nema više dežurnih komentatora križaljaka, iz kojih se može našto i naučiti. Čak što više, ovoj nije pridodana ni prosječna dužina riječi 5,18.

Ta karakteristika, uz prožetost, bez središnjih dvoslova i svega 32 crna polja, smješta je rame uz rame sa vodećim trojcem. Dakako, nedostaci poput: bez izražene bjeline, podosta mnažina, povratni glagol, par kratica ... očito su prevagnuli pri ocjenjivanju žirija.

Kao (ne)križaljkaš, sa dodijeljena tri treća i dva četvrta mjesta od 12-orice žirija ja sam izuzetno zadovoljam, a to što me matematika smjestila na 6 mjesto, drugi je "par postola".

Uza sve navedeno ova križaljka vjerovatno i ne zaslužuje posebne komentare, no čudi kako je još uvijek bez komentara i donja drugoplasirana križaljka sa Kviskotekinog OPH-a.

Zdravko је рекао...

Luka, razlog nekometarisanja ovog rada (a i ostalih radova) može biti taj da neko/neki doživljavaju tuđe/druge komentare kao mudrovanje i nestručno baratanje podacima. Možda grešim, ne znam.

Ja lično volim pročitati svačije komentare na radove kolega, ali za mene je bitno da se ti komentari ne svode na omalovažavanje i vređanje.

Радоја Рацановић је рекао...


Eh, Luka, Luka... Nisam mislio ovdje komentarisati nijedan rad sa ovogodišnjeg takmičenja uživo na Uni budući da sam, za sad jedini, kod Hajre na blogu objavio obrazloženje, bolje reći opis svog načina žiriranja, strogo bazirano na trenutnim impresijama i zaključcima u vremenski ograničenim i specifičnim uslovima ocjenjivanja (ekvivalentnim onim kod sastavljanja). Nisam se želio baviti naknadnim analaizama, a bojim se da sada to neću moći izbjeći...

Podsjetiću da je ove godine izmijenjen način žiriranja i da su glasali svi takmičari.

U pomenutom obrazloženju naveo sam da su broj crnih polja naveden uz svaki rad i vizuelni izgled prazne mreže vjerovatno bili najbitniji faktori pri rangiranju kod većine ocjenjivača. Na kraju krajeva, i kod mene je to bilo bitno, ali ne uvijek odlučujuće. Zbog toga moje ocjene donekle odudaraju od konačnog redoslijeda iako su mu bile maltene identične u prvom krugu glasanja.

Elem, prema broju crnih polja ova ukrštenica ide rame uz rame sa radovima koji su se plasirali od 1. do 3. mjesta; sva 4 rada imaju najmanji broj crnih polja (32). Osim toga, vizuelno su veoma slični, skoro identični, odlično prožeti, bez unutrašnjih jednoslova i dvoslova. To je stil koji lično preferiram i posebno cijenim. Moram primjetiti da su u formalnom smislu ovi radovi sastavljeni uživo bolji od mnogih stilski sličnih radova objavljenih u redovnoj saradnji.

Međutim, kada je o sadržaju riječ, on u principu ne oduševljava, ali je korektan i sasvim prihvatljiv. Pri tome se najveće primjedbe mogu staviti upravo na ovaj rad. Ja sam mu zamjerio 8 glagola, među njima 1 povratni, i 3 skraćenice od 3 slova. Evidentirao sam i 6 množina, što se i ne može smatrati nedostatkom budući da je veliki broj množina karakterističan za većinu ovih radova. Posebno su mi zaparali uši pojmovi NIŠANIN i OTRANT, i naročito glagol SNERVATI koji mi (još uvijek) više liči na kvizovkašku nego križaljkašku riječ. Rad ima sasvim solidne 74 slovne skupine, a kao posebno lijepe izdvojio bih pojmove iz prva 3 reda. Njima bih svakako mogao pridodati višerječnicu DEVETSTO ČETRNAEST, ali u principu sam protiv uvrštavanja takvih brojeva ako nemaju neko posebno značenje.

Na kraju moram reći, kao neprofesionalni enigmata i povremeni sastavljač koji smatra (velikim) uspjehom sastaviti korektan rad na jednom ovakvom takmičenju, da je ogromna većina radova sastavljenih na Uni u ove 4 godine izuzetno kvalitetna i da nimalo ne zaostaje za prosjekom koji se objavljuje u enigmatskim listovima. Štaviše, ovaj Lukin rad, svi viđeni prije njega, a i većina onih koji će uslijediti, dobrano su iznad tog prosjeka.

Zdravko је рекао...

Da stvarno, šta znači riječ SNERVATI? Da li koristite knjige/rječnike i sl., kada ocjenjujete druge radove? Da li diskvalifikujete radove koji sadrže riječ(i) za koje se ne može naći potvrda?

Željko Jozić је рекао...

SNERVATI znači iživcirati ili nanervirati.
To je regionalizam i koristi se u Dalmaciji.

Luka је рекао...

Zahvaljujem Radoji na komentaru, te Joziću na pojašnjenju pojma SNERVATI!

Zdravko је рекао...

Hvala kolegi Joziću.