четвртак, 31. мај 2018.

LUKA O ZDRAVKU

Piše: Luka Pavičić
U utorak 29. svibnja 2018. godine, galeriji Dominikanskog samostana, bila je promocija prve knjige Zdravka Žarkovića IMOTSKA RAZGLEDNICA . Promociju je vodio Mladen Vuković, urednik kulture "Hrvatskog radija - Radio Splita", a ja sam bio zamoljen da u ime enigmata budem jedan od promotora. Zahvalan sam Zdravku na ukazanom povjerenju, te evo mog izlaganja!
ZDRAVKO ŽARKOVIĆ iz Imotskih Poljica doajen je hrvatskog zagonetaštva. Zdravko se sa zagonetkama druži preko 55 godina, a prvi rad mu je objavljen u Džepnoj križaljki 1962. U enigmatskim i neenigmatskim listovima popularni ZdraŽar je objavio više od 5.000 raznih zagonetaka: križaljke, čarobne četvorine, premetaljke, rebuse, stihovne zagonetke i ine zagonetačke vrste. Objavio je tristotinjak magičnih kvadrata, od kojih nekoliko i na francuskom jeziku, a autor je prve hrvatske križaljke 7 x 7. Od 1968. bio je u članstvu bjelovarskoga Čvora i nosio je naslov zagonetačkoga majstora, a sa osnutkom splitskog enigmatskog kluba Božidar Vranicki, od 1982. godine postaje njegovim članom. Redovito sudjeluje na druženjima enigmata Hrvatske i regije, te sastavlja radove za brojne natječaje, ostvarivši zapažene rezultate. Izdvojimo dva natječaja iz 2013. god.:

Premetaljkaški natječaj uz 140. obljetnicu rođenja I.B.Mažuranić (Kvizorama):
ČUDNOVATE ZGODE ŠEGRTA HLAPIĆA

1.) TEČE POZLAĆEN DUH DRAGOGA ŠTIVA!Z.Žarković, Zadar

Memorijal Pavle-Libran - premetaljka na temu:
GLUMAC I ZAGONETAČ PAVLE BOGDANOVIĆ

1.) ENIGMAT ZNALAC VEĆ DUGO BLAGO POČIVA. – Z.Žarković, Zadar
Kuriozitet ovog natječaja jest da su, došavši na istu ideju, prvo mjesto podijelili: S. Bovan, Kikinda, Z. Capan,Karlovac, K.Majetić, Jastrebarsko i S.Orešić, Zagreb, na što bi pok. Mladnen Delić kliknuo: Ljudi moji, je li to moguće!

Svakog čovjeka najbolje predstavljaju njegova djela, pa tako i nas zagonetače. Zdravko je velemajstor u igri slova i slaganju riječi, bilo da se radi o križaljkama, kvadratima ili premetaljaka. Premetaljka je zagonatka kod koje se slova iz određene sintagme ispremeću tako da se dobije novi suvisli tekst. Uradak je tim bolji što sastavak preciznije opisuje postavku. Iz svoje arhive izdvajam nekoliko Zdravkovih sastavaka, a vi procijenite koliko oni pogađaju u srž rješenja:

BREND: JUHA, MANISTRA, PIRE ...! - prehrambena industrija (K-rama 1991.)

HM, ANAND FALI LASKERA!? – Aleksandar Halifman (Kvizorama 1999.)

ETO, SIN SE BRUKA! - sukob interesa (Kvizorama 2005.)

BAŠ LADIĆ U SJENI! – Danijel Subašić (Kvizorama 2009.)

PRITIŠĆU NAROD, ALI PJEVAM NOTU! - Dalmatino povišću pritrujena (2011.)

Između desetak premetaljaka objavljenih u knjizi Imotska razglednica, izdvojio bih komentar "poljičkog sina" o rodnoj grudi:

TI MI JAKO KRASNA – Imotska krajina (Kvizorama 2015.)

I na kraju, Zdravka Žarkovića, čovjeka neumorna i nemirna duha, bih opisao:

ODOKA: ZVRK, VRAŽIĆ ...
 

5 коментара:

rok ban је рекао...

Lijepo napisano, čestitka Zdravku.

Stjepan Horvat је рекао...

A ja mislio da je Zdravko iz mog kraja ... rođen je u Palešniku kraj Hercegovca u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. On kao da se srami toga kraja, makar je možda rođen samo "u prolazu". Ipak, sve čestitke na objavljenoj knjizi, pa možda jednom objavi i antologiju ili bibliografiju svojih opetovnih likova.

Slavko Bovan је рекао...

Svaki uspjeh i svaki poduhvat kolege je i naš uspjeh. Radujem se svakom. Bravo za Zdravka, ali pohvala i za Luku.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Čestitke Zdražaru i Luki. Da Zdravko koristi računalo mogao bi nam razjasniti zavrzalme oko svojega mjesta rođenja.

Zdenko је рекао...

ZVRKO, A KOV DRŽIĆA!