субота, 26. мај 2018.

REČ PO RIJEČ (1821)



HIJERATSKO PISMO
Hijeratsko pismo je kurzivno pismo, koje su koristili službenici faraona u Egiptu i Nubiji. Ono se razvilo paralelno sa hijeroglifskim pismom, sa kojim je blisko povezano. Najčešće je pisano mastilom i trščanom četkicom na papirusu, što je dozvoljavalo pisarima da pišu brzo, za razliku od pisanja hijeroglifima.

U 2. veku nove ere, izraz „hijeratsko“ je prvi upotrebio Sveti Kliment Aleksandrijski. Ova reč potiče od grčke fraze grč. γράμματα ερατικά, što bukvalno znači „svešteničko pismo“. U to vreme je hijeratsko pismo korišćeno za religijske tekstove, što mu je bila namena i prethodnih hiljada godina.U Protodinastičkom periodu Egipta, hijeratsko pismo se razvijalo uporedo sa formalnijim hijeroglifskim pismom. Hijeratsko pismo nije izvedeno iz hijeroglifskog. Najstariji egipatski pisani tekstovi su pisani mastilom i četkicom, i nema indikacija da su ovi simboli nastali od hijeroglifa. Monumentalni hijeroglifi isklesani u kamenu se nisu pojavili sve do prve dinastije, kada je hijeratsko pismo već odavno bilo u upotrebi. Ova dva sistema pisanja su nastala kao srodna i razvijala su se paralelno.

Hijeratsko pismo je korišćeno u faraonskom periodu i kasnije u grčko-rimskoj epohi. Oko 660. godine pre nove ere, demotsko pismo (i kasnije grčko) zamenili su hijeratsko u svetovnim zapisima, dok su sveštenici nastavili da koriste hijeratsko pismo još nekoliko vekova, sve do 3. veka nove ere.
Izvor: Vikipedija

Нема коментара: