среда, 17. октобар 2018.

LISTALICA OD PAPIRA

Naš uvaženi kolega Boris Nazansky ima novu knjigu. Samo ta činjenica zaslužuje naše čestitke, ali, knjiga je i nagrađena - "Listalica od papira" označena je sa: "Književna nagrada za najbolju zborku poezije za djecu i mlade 2018". Dakle, VELIKA ČESTITKA! Bravo za Borisa.
Evo obrazloženja nagrade:
Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade – Klub prvih pisaca raspisalo je  proljetos treći natječaj Kitica, za najbolju zbirku pjesama za djecu i mlade. Dobacili smo tako rukavicu izazova svima onima koji su u svom životu našli vremena i mjesta da ih posvete slaganju zabavnih, poučnih i poticajnih stihova kojima će uljepšati i obilježiti odrastanje najmlađih.   Na izazov je odgovorilo 17 pjesnika svojim pjesničkim zbirkama koje su vrlo često koncipirane tako da zaokružuju neku tematsku cjelinu.
Među pristiglim autorskim rukopisima našlo se vrijednih stihova i pjesnika koje možemo izdvojiti. Prosdudbena komisija u sastavu Silvija Šesto, književnica i predsjednica Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, Sanja Andabaka, prošlogodišnja pobjednica natječaja Kitica, i Snježana Babić Višnjić, urednica izdanja HDKDM i potpredsjednica Društva, pri odabiru najboljih promatrala je cjelovitost zbirke i ujednačenost njene kvalitete, te vještinu i osobnost u stilu i pristupu pojedinoj temi.
Slijedeći te kriterije u uži su se izbor izdvojila četiri autora: Šimo Ešić, Željko Mavretić, Boris Nazansky i Natali Šarić. Nakon ponovna iščitavanja prosudbeni žiri odlučio je da je pobjednik 3. natječaja Kitica Boris Nazansky sa svojom zbirkom „Listalica od papira“.
Svojim pjesmama preispituje svijet s drukčijeg stajališta, uočava detalje koji su nevidljivi ako se podrobno ne zagledamo (Češalj na livadi), ali i poziva na promišljanje mnogih pojava koje se prečesto uzimaju zdravo za gotovo (Sprava koja poravnava). U pjesmama Borisa Nazanskog možemo govoriti i o postojanju enigmatskog sloja, jer mnoge su pjesme posložene kao igre i zagonetke u koje treba proniknuti, jer pisac ne daje odmah očito rješenje (Stršeća zagonetka, Loptica zupčica..) što zahtijeva i misaoni angažman čitatelja.
Zbog svega toga ponosni smo što će zbirka pjesama „Listalica od papira“ krasiti nisku naših pobjedničkih naslova, ali i biti vrijedan doprinos djelima stvorenima da budu najmlađima vodilja i potpora tijekom odrastanja.



12 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Od Borisa sam dobio knjigu u bjelovaru. Zahvaljujem!

(Slažem se sa odlukom žirija. Pjesme su vrhunske).

Slavko Bovan је рекао...

U knjizi je deset pjesmica i 50 zagonetaka u stihu.

Tonci M је рекао...

Čestitke i pohvale: ljupko i razigrano!

Svetlana је рекао...

Slažem se sa Tončijem, sve čestitke!

Бранислав Никић је рекао...

Čestitam Borise!

Sneška је рекао...

Čestitam, svako dobro Borise!

Zdenko је рекао...

IDILA PORTALA PISCA!

Čestitam!

Анониман је рекао...

Uz malu izmenu dobije se i:

PRATILA PISCA – IDOLA!

Dinko

Анониман је рекао...

ALALI, PRODAT I PISAC!
PLATI I ODRASLI CAPA(N)!
PA, I ODRASLI PITALAC?
RASLI PA, PITALI OCA? +D

Dinko

Zdenko је рекао...

TA LALI OPISA DRIPCA!

Zdenko је рекао...

Djeci vječna dilema:

LOPTA ILI RAD PISACA

Boris nazansky је рекао...

Dragi Slavko,

prije svega, hvala ti na predstavljanju “Listalice od papira”.
Hvala i svima koji su mi čestitali bilo na tvome blogu, bilo osobno.
Javio mi se Dragiša Cetić sa željom da dobije knjigu. Evo dijela onog što sam mu u vezi s tim odgovorio:

Što se primjer(a)ka tiče, dobio sam 30 autorskih i do ovoga časa sve je otišlo rodbini, prijateljima, kolegama pjesnicima i nekolicini enigmata (nisam imao za sve ni u Bjelovaru, primjerke je dobilo tek nekoliko “privilegiranih”). Tri su ostala i za čitatelje “Kvizorame” kao nagrade.
Elem, promocija knjige još nije održana, a nisu mi ni uručili nagradu (bit će to zajedno, u paketu), pa ću pokušati da se domognem još primjeraka. Ako ništa drugo, pokušat ću i saznati kako se do knjige može doći, ima li kakvih popusta i slično (cijena otisnuta na koricama je 80 kn). Ne znam gdje inače Društvo književnika za djecu i mlade prodaje svoje knjige. Jedino što zasad znam jest da su knjižnice (ministarstvo) otkupile knjigu i da se može posuđivati diljem Hrvatske.

Pozivam sve kolege koji “Listalicu od papira" žele imati da mi se jave (Dragiša je prvi na popisu), a ja ću učiniti sve što bude u mojoj moći da je i dobiju.

Srdačni pozdravi,
Boris