петак, 19. октобар 2018.

PRVA UKRŠTENICA

Snežana Stamenković Jovanović juče je sastavila prvu ukrštnicu. Šalje je na uvid i ocenu. Saveti su poželjni.

5 коментара:

Tonci M је рекао...

Dobro jutro!

Najprije, lijepo je vidjeti da se još netko sprema ući u ovaj naš hobi: pohvale za hrabrost da se krene, kao i otvorenost na konstruktivne kritike (nije lako svoj uradak predočiti ovako širokoj javnosti na čitanom blogu:)).

Krenuvši od "nužnih" preduvjeta, križaljka je ispravna: nema nepostojećih pojmova, a autorica je izbjegla i upadanje u tipičnu početničku zamku, izolaciju jednog dijela križaljke (od svakog bijelog polja se može doputovati do svako preostalog, dakle mreža je jedna cjelina).

Od pozitivnih aspekata, još se može izdvojiti da nigdje nije nastao dugačak lanac crnih polja (najviše 3 su spojena skupa), što je dobro za nekoga bez prethodong iskustva.

Na čemu bi trebalo raditi?

Sa strane umjetničkog dojma, u križaljkama postoje manje i više poželjni pojmovi, kao i velika grupa pojmova koji su u križaljkama uobičajeni(posebno se to odnosi na kratke pojmove), ali ne predstavljaju nikakv plus.
Od nepoželjnih stvari, tu su kratice (čak i ako je kratica općepoznata, ukoliko na njenom mjestu može biti obična riječ, kraticu bi trebalo izbjeći). Posebno je nepoželjno imati četveroslovnu kraticu (ONAP), a nije uputno ni rad otpočeti kraticom jer to najčešće nije zanimljivo (JIB). Preostale kratice variraju od onih vrlo nepoželjnih (koje se mogu opisati samo davanjem punog imena: BSI, ORL) do onih koje su donekle zanimljivije i aktualne (VAR; MTS), ali bi bilo bolje da je na njihovom mjestu nešto drugo.

Od nepoželjnih pojmova su su BONISTAN i NITRA (jedan vrlo, i jedan umjereno nepoznat geografski pojam), a od u križaljkama izlizanih tu su ELABORATI, ATMAN, ATOL, REAL, ATOL,IRINA, RA, RUR... kad god je moguće, u sporednim dijelovima rada trebalo bi potražiti svježa rješenja.

Od zanimljivih rješenja, vrlo mi se sviđaju BEDUIN i BAMBI, uz to što su poticajni rješavaču (dakle: bit će mu drago kad zna te riječi!), imaju i zanimljiviju strukturu (samoglasničku (UI), odnosnu suglasničku (MB) skupinu, što u križaljci najčešće vodi do svježijih i neočekivanih rješenja jer se razbija uobičajena monotonija i česti pojmovi koji se pojavljuju kad se samoglasnici i suglasnici pravilno izmjenjuju (kao kod ELABORATI).

Općenito, dugački su pojmovi prilika da se rad unese nešto novo, i šteta je da je najduži pojam u radu otrcan.

Npr. možda bi BAMBI trebalo zamijeniti sa SAMBA (i dalje zanimljiv pojam), pa u prvom stupcu uvrstiti pojam kao što je JUSTINIJAN, ili možda JESEN U MENI od Parnog valjka, ili JESMO'L SAMI Ede Maajke, pa krenuti sastavljati odatle.

Samo primjera radi, onda se ELABORATI može presjeći na ELA, RAMONA zamijeniti s RAMENA, TVINS sa TVARI, u četvrtom retku imati EURO-nešto itd. (križam iz glave pa mi je teško zapamtiti cijelu kombinaciju).
Možda se čak može cijeli pojam ELABORATI zamijeniti s npr. ENA BEGOVIĆ, pa izbjeći crno polje na dnu (to bi se recimo lijepo slagalo s JESEN U MENI, jer na dnu možemo imati frazu koja počinje s IĆI!).

S tehničke strane, rad posjeduje osnovnu prožetost (bravo!), ali mu tehinčki pokazatelji nisu sjajni zbog odsustva dugačkih pojmova, ili zbog crnih polja koja su se mogla izbjeći preciznijom konstrukcijom (npr. ENA BEGOVIĆ umjesto ELABORATI je odmah jedno crno polje manje), a ni crno polje nakon SOPRAN vjerojatno nije potrebno. Također, VLADETA JEROTIĆ je točno 14 slova: zašto ga ne uvrstiti cijelog u prvi redak?

Tu su samo neke brzinske smjernice, ali čak i s njima, već će sljedeći uradak biti značajan iskorak!

Sretno!

Tonci M је рекао...

I isprike za 5-6 tipfelera, nisam još popio kavu, a ROko je imao "zanimljivu" noć :)

Sneška је рекао...

Hvala Tonči!
Ova skandinavka je sastavljena po uzoru na Slavkovu, objavljenu u Politikinom Zabavniku 5.10.2018. Ustvari htela sam je rešavati ali videh da mogu uklopiti ime našeg akademika pa nastavih dalje.
Ako posmatram ovu ukrštenicu nezavisno od autora, ni meni se ne dopada sve ono što ste naveli, veliki broj akronima a što se tiče "izlizanih" pojmova, ne bih se složila osim u slučaju kada bi ona učestvovala na nekom takmičenju. Ovo je bila samo proba, meni silan izazov obzirom da ništa nisam znala o pravilima sastavljanja ove vrste zagonetki.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Previše je crnih polja. Tematski pojam (VLADETA JEROTIĆ) ima 14 slova i trebao je biti cjelovito uvršten vodoravno i sve bi bilo lakše. Tako vjerojatno ne bi bilo Bonistana, kratica i broj crnih polja bi se znatno smanjio. I da znaš, da moja prva križaljka nije uopće bila bolja od ove tvoje.

Sneška је рекао...

Primila k znanju:-)hvala Nedeljko!