субота, 28. децембар 2019.

ČUDESAN ANAGRAM

SEDAM SPOMENIKA SU SLIKE I UKRAS KULTURE IZ STARE ERE I RAD GARDE USHIĆENIH KLESARA. NAJMISTERIOZNIJI SU FARAONOVI I SAD VLADAJU, A OSTALI FINI I FAMOZNI DIVOVI SU VEKOVIMA MIT!
Kristian Knežević

17 коментара:

N. Petkovski је рекао...

Велике пирамиде у Гизи, Висећи вртови из Вавилона, Артемидин храм, Статуа Зевса у Олимпији, Маузолеј у Халикарнасу, Колос са Родоса, Фарос у Александрији

Aljoša Vuković је рекао...

Tko je autor anagrama? Tko je da je, ja mu se divim. Svaka čast majstore!

Анониман је рекао...

Lepo, prezimenjače!
Bravo.
Dinko

Slavko Bovan је рекао...

Ima još jedan anagram od istog autora. Tempiran za objavu malo kasnije.

Zdenko је рекао...

Odlično!

Анониман је рекао...

Похвала за труд! И? Много слова, безброј добрих могућности! Веће је умијеће направити ефектан анаграм од петнаестак слова!
М. Милићевић

Zdenko је рекао...

Za efektan anagram od petnaestak slova, osim doze umijeća, potrebno je imati i podosta sreće, da se naleti na nešto od čega se da složiti nešto efektno.

Анониман је рекао...

Срећа? Па не бих се с тобом сложио. Да сам имао среће колико сам их направио гдје би ми био крај, ех!
М. Милићевић

Slavko Bovan је рекао...

Mislim da svi govorimo isto (i ovi koji kažu "bravo" i ovi koji kažu "hm"). Saglasni smo, ali tu saglasnost izražavamo na različite načine. Naime, ovako je glasila poruka koja mi je stigla juče-prekjuče:

"Da li Vam mogu poslati dva anagrama? Malo su duži od običnih i zato ne mogu ići na neko takmičenje ili u neki časopis.
Pozdrav, Kristian Knežević"

Dakle, autor je svjestan šta je sastavio, a blogogazda je svjestan šta je objavio. Blogovi (između ostalog) i služe da se objavljuju ovakvi poduhvati.

Ako mene pitate, Kristian se lijepo poigrao slovima. I u drugom anagramu je slično. Mislim da će se pojaviti na ovom blogu danas u 17,00.

I ubuduće će TIO biti otvoren za svaki vid enigmatskih igrarija. Vjerujem da nemate ništa protiv ovakvog pistupa blogogazde ovog veselog okupljališta enigmata.

Luka је рекао...

Sve pohvale Kristiane za uložen trud i čestitka na odlično sročenom tekstu koji opisuje sedam sv(j)etskih čuda staroga sv(ij)eta.

Kao što nije lako sastaviti ovako što, očito nije to trivijalno ni riješiti.

Naime, Nikola je očito sv(j)etska čuda napisao iz glave, no rješenje ne koristi sva slova Kristianove postavke.

Ja sam došao do:

Velika piramide u Gizi
Semiramidini viseći vrtovi
Artemidin hram u Efesu
Fidijina Statua Zevsa
Mauzolej u Halikarnasu
Kolos sa Rodosa
Svetionik Faros u Aleksandriji


ali mi ostade SKAN, što znači da nisam našao pravo rješenje.

Može li tko pomoći?

Slavko Bovan је рекао...

(Kolos sa Rodosa, velike piramide u Gizi, Semiramidini viseći vrtovi, Artemidin hram u Efesu, Aleksandrijski svetionik na Farosu, Fidijina statua Zevsa, mauzolej u Halikarnasu).

Анониман је рекао...

Вјероватно је у питању Александријски светионик на Гаросу
М. Милићевић

Анониман је рекао...

Фаросу

Luka је рекао...

Hvala na pomoći!

N. Petkovski је рекао...

Itekako treba objavljivati ovakve izuzetne uspešne radove. Setimo se velikih poduhvata Zdenka Capana koji je pravio čuda sa anagramiranjem pesama i po nekoliko strofa, objavljenih upravo na ovom blogu. Takvo nešto svakako godi svakom istinskom enigmatičaru koji uživa gledati i rešavati takva remek dela. Čestitke Kristianu (čudi me da nema J u imenu) na veoma uspešne radove.

I, Luka je u pravu. Nisam se uopšte trudio da ispremetam sva slova u prvom anagramu o sedam svetskih čuda, samo sam ih nabrajao. Odmah sam znao da to nije najtačnije rešenje (na primer u postavci su tri F, a u mom rešenju je samo jedno), ali nisam mogao da odolim, a da ne opišem ta svetska čuda. Ja sam arhitekta i o tim čudima sam učio na faklutetu, pa sam se samo podsetio.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Cijenim autorov trud. Premetaljka je uglavnom uspjela. Meni se ne sviđaju četiri veznika "I". Mislim da bi kod ovakvih "vratolomija" u postavci morali biti uvriježeni nazivi što ovdje nije slučaj. Primjerice, nikada nisam pročitao da se svjetionik Faros u Aleksandriji naziva Aleksandrijskim svjetionikom na Farosu i da se Fidijin Zeus u Olimpiji zove Fidijina statua Zeusa.

Ovakve uradke nikada ne bih uspoređivao s onim s manje slova.

Hajro је рекао...

Slažem se s Milošem, računa se rezultat i vjerujem da je vrhunska kreacija od 10-20 slova najviše što anagram može pružiti, zadovoljstvo i ponos i autoru i rješavaču. Faktor sreće? Kao i u drugim djelatnostim - sigurno ga ima ali se, eto, "sreća" najčešće dešava nekima. U nogometu kažu "hoće ga lopta", a možda on na neki savršeniji način hoće loptu.

O nesumnjivoj vrijednosti dugih anagrama koji se, u pravilu, ne rješavaju pisao sam prije 4 godine na
http://www.abcitd.com/page10.html.
Sigurno je da je vrijednost veća ako autor nema manevarskog prostora sa variranjem originala. Svejedno, čestitke Kristianu, vrijedan trud i solidan rezultat.