среда, 25. децембар 2019.

NOVI "ZIMSKI KVIZ" (53) - 1


Upravo na kioscima.

8 коментара:

Milan S. је рекао...

Posle velike muke: KORABA, ROTKVICA, RAJČICA, PAPRIKA, MRKVA. Voleo bih da čujem izvor za reč TKANINAR (a mislim i da u ovakve sastave ne bi trebalo stavljati opskurne reči kao što su SANIK i KARLI - možda je do mene, ali nikada nisam čuo ni za jednu od njih).

Belirac је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Belirac је рекао...

Sina Karli - IZVOR (tako se opisuje u križaljkama)

Belirac је рекао...

SANIK - Rečnik MS (= saonik)

Belirac је рекао...

Tkaninar se odavno pojavljuje u križaljkama. Mislim da se negdje i pronašao izvor.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Da Mužićev rogalj slučajno nije ranije objavljen u Feniksu? Taj se sastavljač jedino javljao u tomu časopisu.

Nedjeljko Nedić је рекао...

PROTUOTROV
RATNOPRAVO
ILUSTRATOR
STVARATELJI
DOBROVOLJAC
PRITVORICA

Milan S. је рекао...

KARLI je kraći oblik nepromenljivog prideva KAHARLI (RMS, HJP), a Sina Karli je nekadašnja urednica nedeljnika "Nacional" - dakle ispravno, ali ni jedno ni drugo nisu baš najpoznatiji pojmovi na svetu - mada što se Sine tiče, možda grešim jer ipak sam iz drugih krajeva.

SANIK je takođe po svim pravilima - već sam ga i sam našao u RMS pre nego što sam napisao komentar, tako da se ne žalim na ispravnost, samo smatram da toliko nepoznatoj reči nije mesto u ovakvom sastavu gde treba da rekonstruišete 29 od 64 polja na osnovu ničega (pa i SAONIK bi bio kritičan, a kamoli SANIK).

"TKANINAR se odavno pojavljuje u križaljkama" - možda ne bi trebalo! Nema ga ni u rečnicima ni na svemoćnom Guglu (bar na hrvatskosrpskom jeziku). Kao što rekoh, voleo bih da vidim izvor za tu reč.