понедељак, 23. децембар 2019.

ACTA AENIGMATICA (91)



ENIGMATSKA ANKETA
Piše: Stjepan Horvat
Znati što čitaoci odgonetači misle o zagonetaštvu, križaljkama i zagonetkama u listovima, uvijek je bila želja onih koji su pripremali listove s enigmatskim sadržajem. I nama u Čvoru bilo je to zanimljivo, no naše mogućnosti su bile minimalne da bi se napravilo ozbiljno istraživanje. Obično je bilo u nekom listu postavljeno nekoliko pitanja koja su zanimala uredništvo, no odgovori su bili mahom samo od onih koji su već bili korisnici takvih izdanja.
Prigodom održavanja tada već tradicionalne manifestacije Enigmatski vlak 1986. (22. ožujka 1986.) odlučeno je da se provede anketa među putnicima u vlaku. Vlak je prometovao na relaciji Zagreb-Osijek i predstavnici Čvora podijelili su putnicima prigodne brojeve Čvorovih izdanja i obrazac upitnika. Putnici su mogli po svom slobodnom izboru i želji ispuniti upitnike, koje su nakon nekog vremena pokupili čvoraši.
U prilogu je presnimak anketnog lista kojeg je ispunio putnik Damir Munitić, tada tridesettrogodišnji kazališni redatelj iz Osijeka (1953.-2011.), koji se našao u vlaku.
U anketi je sudjelovalo 49 putnika, a ovdje ću iznijeti samo neke podatke iz te zagonetačke ankete. Prema starosti 6% (3) bilo je mlađe od 20 godina, 31% (15) bilo je između 21 i 30 godina, isto toliko je bilo onih od 31 do 45 godina, 26% (13) bilo je onih od 46 do 60 godina i 6% (3) starijih. Muških ispitanika je bilo nešto više nego ženskih 29:20. Prema obrazovanju najviše je bilo onih sa srednjom stručnom spremom (33%), zatim s visokom stručnom spremom (29%) i višom (16%).
Na prvo pitanje Rješavate li križaljke i druge zagonetke samo 10% ispitanika odgovorilo je da ne rješava uopće zagonetke, dok povremeno u dnevnoj i tjednoj štampi rješava 45% ispitanika. Samo 6% ispitanih stalno rješava zagonetke i križaljke u specijaliziranim zagonetačkim časopisima, a povremeno to čini još 31%.
Najvećem broju ispitanika dostupni su zagonetački časopisi u njihovim sredinama (88%), a dvoje ih je navelo da u njihovo mjesto ne dolazi dovoljan broj primjeraka pa nekad ne mogu nabaviti željeni časopis.
Od tadašnjih Čvorovih izdanja najprepoznatljiviji su bili Mini Čvor i Skandi Čvor, a slijedili su Čvor Križaljka, Pop Skandi i Naj Skandi.
Enigmatske časopise ispitanici najviše kupuju zbog zanimljivog sadržaja, a ne samo zbog križaljaka, dok jedna petina to čini ipak samo zbog križaljaka.
Zanimljivo je da su u to vrijeme klasične križaljke bile na prvom mjestu (29%), potom su slijedile skandinavke (20%) i talijanke (12%). Sve vrste križaljaka voli rješavati čak 27% svih ispitanika.
Na pitanje Što biste uz križaljke željeli da ima vaš enigmatski list najviše čitalaca, gotovo polovica, odredilo je humor kao poželjan dodatak, 19% željelo bi kraće priče, 14% druge zagonetke i 12% osmosmjerke.
Nijedan od anketiranih ne bi se želio pretplatiti na neki zagonetački časopis, svega 4% je iskazalo interes za moguće uključivanje u rad nekog kluba, 12% je iskazalo mogućnost kupnje stručne zagonetačke literature, a čak 32% ne zanima nikakva informacija o zagonetaštvu.
Iz ovih odgovora lako se može zaključiti zašto je sadržaj većine i današnjih časopisa: križaljke ili skandinavke s ponešto karikatura i malih šala.

1 коментар:

Slavko Bovan је рекао...

"...čak 32% ne zanima nikakva informacija o zagonetaštvu."