субота, 28. децембар 2019.

REBUSANJE (3901)

Milan Žarkovački

9 коментара:

Dusan је рекао...

Mapu Todor aba!

Aljoša Vuković је рекао...

Jel aba znači koji?

Aljoša Vuković је рекао...

kroji

Dusan је рекао...

Trošiti, prljati,cijepati, habati, abati...

Aljoša Vuković је рекао...

OK. Hvala.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Mislim da neknjiževni glagoli poput "abati" nisu prikladni za rebuse.

Milan Žarkovački је рекао...

RMS iz 1990. priznaje reč "abati", a u Pravopisu iz 1994. piše: ne "abati" nego "habati". Znači da ovo (ipak) nije ispravan rebus. Možda može ostati kao štos, ili kao takav koji bi ranije bio ispravan.

Luka је рекао...

Svaka čast Milane što si samokritičan, pa ovaj svoj rebus svrstavaš u neispravne.

Nadalje, mislim da je suvišno trošiti vrijeme na sastavljanje i pripremu rebusa koji su na granici isravnosti, osobito ako je već rani viđen puno kvalitetniji uradak.

Naime, 26.11. je na ovom blogu objavljen rebus: MAPU TODOR IMA (Maputo do Rima) u autorstvu Ozdanovca i Minića (neovisno). Dva mjeseca ranije ovaj rebus je objavljen također na ovom blogu u devetoplasiranom uratku sa 2. MPK (rebus-Ozdanovac i Skandinavka Nedjeljko).

Za mene je ovaj rad tako dobro napravljen (metropole u postavci sa mapom u suvislom rješenju), da mi nije padalo na pamet tražiti neku drugu MAPU sa glavnim gradom Mozambika.

Dakle, poštujem svaki trud i uradak koji poboljšava ranije viđenu ideju. Od tvojih pokušaja Milane palac gore dajem samo ideji sa dva Maputa.

Milan Žarkovački је рекао...

Hvala, Luka! Do Nedjeljkove primedbe nisam proveravao Pravopis nego samo RMS, pa nisam znao da Pravopis ne priznaje "abati". Ovaj rebus ima sličnu postavku (dva grada) kao pomenuti uzor, s tim što bi zadovoljavao uslove EDL-a. Nisam ga sastavljao s namerom da bude bolji nego radi zabave. A blogovlasniku se svideo.