понедељак, 13. јануар 2020.

ACTA AENIGMATICA (94)


PREDNATJECANJE POJ-a 1983.
Piše: Stjepan Horvat
Razna natjecanja u odgonetanju zagonetaka imaju dugu tradiciju, još s početka prošlog stoljeća. Uredništva pojedinih časopisa rado su objavljivala imena uspješnih odgonetača, a često su dodjeljivala i prigodne nagrade u knjigama. Poslije Drugog svjetskog rata pojedini enigmatski listovi organizirali su prvenstva odgonetača za svoje čitaoce, često pod nazivom prvenstva države. No i danas je tako jer nema jake strukovne organizacije koja bi se ozbiljno pozabavila takvim pitanjima.
I ZD Čvor je išao istim putem, ali s vremenom su se počela poštivati neka pravila, koja su trebala doprinijeti objektivnijem prosuđivanju kvaliteta i sposobnosti pojedinih odgonetača. Uvela su se natjecanja uživo, što je bila novost i nije bilo mogućnosti uporabe brojnih priručnike prilikom odgonetanja, a postao je to i neizostavni način druženja.
Pojavom više enigmatskih časopisa na ovim prostorima željelo se u organizaciju natjecanja pod imenom Prvenstvo odgonetača Jugoslavije (POJ) uključiti što više redakcija, a kao i do tada koordinator je bilo ZD Čvor. Mijenjali su se uvjeti vezani za sudjelovanje u pojedinom natjecanju, a kako je broj odgonetača rastao, ukazala se potreba organizirati dodatna natjecanja u vidu prednatjecanja.
Za 1983. godinu uspjelo se dogovoriti da u organizaciji POJ-a sudjeluje nekoliko redakcija sa svojim listovima: Džoker, Eureka, Skandi Čvor, Čvor križaljka i Mini Čvor (izostale su one redakcije koje su i inače protežirale samo autore). Pri ZD Čvoru ustanovljena je Komisija za odgonetače, koju je predvodio vrsni zagrebački odgonetač Zvonimir Jurković, a članovi su bili Mirko Čikić i Petar Ivegeš. Komisija je dogovorila načine odgonetanja zagonetaka u pojedinim brojevima udruženih časopisa, pa je nakon provedenog ciklusa odgonetanja, pripremila i Izvještaj o prednatjecanju POJ-a 1983. (u prilogu su prve dvije stranice toga izvještaja).
Komisija je pažljivo analizirala sve što se događalo u prednatjecanju i to navela u konačnom izvješću jer i pored nastojanja da propozicije budu svima jasne, to se nije postiglo. U točki 2. to je točno navedeno, uz opaske kako je to moglo utjecati na rezultate natjecanja. Do utvrđenog roka 5. kolovoza 1983. godine odgonetke je poslalo ukupno 318 natjecatelja, što je do tada bio najveći odaziv odgonetača.
U 5. točki izvještaja Komisija je konstatirala: Pregledavajući rješenja učesnika, Komisija je stekla dojam, da je u mnogo slučajeva dolazilo do krivog broja za pojedino slovo uslijed pogrešnog brojenja, pa je odlučila da se djelomično tolerira odstupanje kod pojedinog slova za 1% na niže ili više od točnog broja. Za takve slučajeve se priznaje 50% od broja bodova, koji se priznaju za točno rješenje.
Pravo nastupa u konačnici POJ-a za 1983. godinu steklo je petnaestero prvoplasiranih natjecatelja. Čak sedmorica prvoplasiran osvojila je 175 bodova, još troje 174 i još petoro osvojilo je iznad 170 bodova. Najviše bodova ostvarili su: Dušan Đukić iz Doboja, Dražen Jurković iz Splita, Dušan Kos iz Bjelovara, Niko Mariani iz Splita, Ranko Skopal iz Zagreb, Marko Smolčić iz Slavonskog Broda i Dušan Šuša iz Vinkovaca.


2 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Dosta poznatih imena na spisku.

Анониман је рекао...

Da, poznata imena, ali pogledajte koja su ''ispod crte''!?



stjena