недеља, 12. јануар 2020.

NOSTALGIJA (853)



Piše: Gojko Mandić
Prošlog vikenda sam bio u Sanskom Mostu (Zdeni) i nisam mogao a da se ne popnem na tavan. Našao sam nekoliko brojeva banjolučkog Testa (od broja 3 do broja 12). List je izlazio dvaput mjesečno( 1. i 15. u mjesecu). Prvi i drugi broj nemam,  broj 3 je od 15.04.1974. (više od decenije prije HIK-a)...Prvi broj bi trebao da je izašao 15.03.1974. Sve stranice su bile u koloru( a to je prije 46 godina).

8 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Zahvaljujem Gojku na ovom prilogu.
Očekujem da neko napiše ponešto o ovom listu.
Test nije bio u fokusu mog interesovanja u tim godinama, ali me svakako interesuje SVE o njemu.

Slavko Bovan је рекао...

Gojko je naknadno poslao još jednu fotografiju (četvrtu) sa porukom u svom stilu: Uz Test ide i liker da bolje radi kliker.

Ova fotografija (dodajem je) interesantna je po tome što se vidi da je Gojko prije 46 godina rješavao ukrštenicu Jovana Nedića iz Bolmana.

Dejan Minić је рекао...

Na poslednjoj slici se pri kraju nazire rebus obrtaljka V. Hudolina sa rešenjem SAMOSTAN (na T som AS).

Mogao bi Gojko iz tih brojeva da nam pošalje nekoliko slika boljih rebusa.

Hajro је рекао...

Test je bio projekt kuće "Glas", šaren i razigran bio je zanimljiva i obećavajuća novost. Nisam imao nikakvog dodira sa redakcijom tako da ne znam kako je sve funkcioniralo. Iz uvodnika urednika u ovom broju, a i izgleda stranica, jasno je da nije bilo utvrđenih formata likova, strane su slagane od onoga što je došlo u pošti. Šteta što je ugašen, mogao se razviti u grafički ležerno i razigrano izdanje slično skandinavskim enigmatskim magazinima.

Prvi broj HIK-a je izašao 20 mjeseci poslije prvog broj Testa. Ne znam otkud Gojku ovo sa decenijom. Hvala za lijepo podsjećanje, valjalo bi pogledati sve brojeve, ostala izdanja iz tog vremena.

Andon Koloski је рекао...

Zanimljive stranice.

Možda, palindrom: NAČET AKT O HODU DOHOTKA TEČAN.

Slavko Bovan је рекао...

Gojko je poslao još nekoliko stranica (priloga) iz Testa (Testova). Objaviću u narednim "Nostalgijama". Vjerujem da nemate ništa protiv.

Gojko је рекао...

-Izašlo je 14 brojeva Testa,tokom te 1974.g.
-Evo nekoliko imena autora koji su tada sarađivali u Testu: M.Glibo,J.Nedić,B.Stojanović,B.Polić,E.Gudić, V.Orešković, S.Orešić,K.Kulašin, V.Kutnjak,M.Pinter, M.Milićević,L.Jelavić,E.Ajanović...itd...(izvinjavam se ako neka imena nisam pomenuo)...
-Pobrkao sam lončiće sa datumom izlaska HIK-a..(prvi broj je izašao 25.11.1975),Hajro je u pravu,ali u 5.broju Testa ,na strani 6 je i velika ukrštenica (križaljka),sa potpisom: H.Hodžić,B.Luka (?)
-U impresumu se vidi da su članovi Kolegija:Refik Husedžinović i Ivan Šagadin
.....
-Hvala blogogazdi što je u Nostalgiju uvrstio Test / fin je to od njega gest

p.s.

-Prije koji sat sa Nebojšom sam bio na kafi...ponio je nekoliko brojeva Testa da ih (pažljivo) pregleda

Hajro је рекао...

Bilo je mojih radova, sve je bilo regularno... dao bih moje sastavke komšiji Ivanu, ...sjećam se skandinavke o bokserima Slavije, mislim da su bili državni prvaci... Bio je to jedan od onih projekata po principu "idemo krenuti bez velikih ulaganja (i bez redakcije, sve je bilo zasnovano na radu honoraraca) pa ćemo vidjeti". Šteta, oprema je bila dobra, dopadljive ilustracije, ležernost koja lijepo ide s razbibrigom.