четвртак, 9. јануар 2020.

SINOĆ NA PROMOCIJI



O sinoćnjem predstavljanju knjige "Od Adžamovaca do Aachena i natrag (Nova Gradiška). Foto: Igor Šupica.

3 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Preuzeto sa FB.

Slavko Bovan је рекао...

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 9. siječnja 2020. – Sinoć je u gradskoj knjižnici predstavljana hvalevrjedna autobiografska knjiga knjige “Od Adžamovaca do AAchena i natrag”, autora Antuna Jurića.
Promociju su organizirali Gradska knjižnica Nova Gradiška i Zagonetački klub Dragalić, a o knjizi, uz autora govorili su prof. Biljana Dakić, v.d. ravnateljice Gradske knjižnice, Nedjeljko Nedić, urednik knjige i Branko Modrić u ime Zagonetačkog kluba Dragalić koji je pročitao je i pismo Vjeke Hudolina, koji zbog bolesti nije mogao doći, autorovog dugogodišnjeg suradnika i prijatelja u kome piše o njihovoj suradnji.
Okupljene su pozdravili gradonačelnik Vinko Grgić, koji se podsjetio na svoje dječačke dane provedene u Adžamovcima i Zlatko Aga, općinski načelnik u Ršetarima, koji je istaknuo velik doprinos za lokalnu zajednicu koji svojim radom daju pojedinci, kakav je Antun Jurić.
Uvodno predstavljajući knjigu i autora, Nedjeljko Nedić, je naglasio da se radi o rijetkoj i knjizi neuobičajenog žanra u svjetskim razmjerima.
-Autobiografija kao književna vrsta vrlo je rijetka poglavito među, uvjetno rečeno, običnim ljudima. A ozbiljskih razloga za to zapravo i nema, jer držim da ne postoji čovjek na kugli zemaljskoj i čijemu se životu ne može napisati (auto) biografija. Dokaz ove tvrdnje jest ova knjiga u kojoj je prikazan životni put Adžamovljanina Antuna Jurića Tone, sina Marijina, muža Željkina, brata Ivanova i Petrova, kovinotokara po struci, domara po zanimanju, a zagonetača, značkara, filatelista i logičara po hobijima, sa svim nedaćama, tegobama, nevoljama i zavrzlamama što ga zadesiše te radosnim trenucima koji obilježavaju njegov život – napisao je u proslovu knjige Nedjeljko Nedić.
Svi koji su sinoć napunili Odjel za odrasle nisu požalili. Bila je to sadržajno i zanimljivo druženje s autorom, koji je osebujna i uporna osoba, koji je prošao put od odlaska iz Adžamovaca na rad u Njemačku, a uz rad i učenje jezika brzo napredovao i u svijetu enigmatike dogurao do vođe njemačke enigmatske reprezentacije i osvajanja svjetskih prvenstava. Autor je zaokupio pažnju nazočnih. Govoreći o svom životnom putu, lijepim i manje lijepim periodima u životu, te „presudnog“ zapošljavanju u samostanu Družbe Siromašnoga Djeteta Isusa, pokazao je da je i izvrstan pripovjedač.
-Antun i ja smo sudjelovali na deset svjetskih prvenstava u enigmatici u različitim zemljama, vodili smo naše timove, savjetovali ih i bodrili, bili na natjecanjima ili prenosili nove vrste zagonetaka, nalazili kontakte, zajedno pobjeđivali ili patili i zastupali svoju zemlju i svoju izdavačku kuću – navodi u knjizi Andreas Franz, čovjek koji je Antuna uveo u njemačke enigmatske krugove.
Ovo je samo jedan od citata iz ove jedinstvene knjige koju se, kako je kazao Nedjeljko Nedić, može čitati i rješavati.
Iza Antuna su, kako kaže, godine upornosti, učenja, od jezika pa dalje, jer enigmatika je, naglašava, znanje koje morate imati u glavi.
U pogovoru navodi da je neopisivo radostan i sretan što je njegova knjiga konačno ugledala svjetlo dana. Zahvalan je svima koji su u tome sudjelovali, a posebno supruzi Željki i mami Mariji, ženama koje su po dobru obilježile njegov život i kojima je knjigu posvetio.
(PREUZETO SA FB)

Rok Ban је рекао...

ČESTITKA AUTORU.