четвртак, 4. јун 2020.

NOSTALGIJA (996)

HIK 40, 10.07.1979.
Prilog: Gojko Mandić

6 коментара:

Hajro је рекао...

Šta li je bio koeficijent K? Možda u prethodnim brojevima ima objašnjenje. Možda ideja od prije 40 godina ima smisla i danas. Znam da su se na ovaj format radove slali Lipanović, Mlađenović i drugi ugledni autori.

Belirac је рекао...

Koeficijent K predložio je Vladimir Kutnjak, a računa se po formuli: K = prosječna dužina riječi / (kroz) postotak crnih polja (HIK, broj 38, 10. V. 1979).

Zdravko је рекао...

Izgleda da je HIK imao dosta stroge kriterije koje su radovi morali ispuniti da bi bili objavljeni.

Hajro је рекао...

Hvala Jovane, vjerujem da se ni Vlado ne sjeća ovog svog doprinosa brojčanom vrednovanju križaljaka, logična ideja.

Pozdrav Zdravko, kriteriji u HIK-u su bili približno isti kao u ostalim izdanjima. Ono što je bilo specifično je mali prostor (mali format,32 stranice, mjesečnik) i stalna borba za opstanak pa nije bilo mjesta za eksperimentiranje. Honorari su plaćani, ali većina radova je bila djelo autora iz redakcije ili sam poručivao od nekolicine starih suradnika. Ovaj format 7x17 je bio pokušaj da se istraže mogućnosti (slične imamo i danas) i odziv je bio solidan.

Zdravko је рекао...

Veliki pozdrav Hajro iz prilično tople Norveške ovih dana!

Vjerujem da su kriteriji u svim enigmatiski časopisima u ono vrijeme bili slični. Mislim da je tako i danas kod onih časopisa koji gaje autorsku enigmatiku.

Ono na što sam ja ciljao mojim gornjim komentarom su savjeti Uredništva upućeni saradnicima. AMETIST ima množinu, ali naravno da ga je ljepše koristiti u jednini zbog svojih "jednoličnih" slova i skupine "ST", ali recimo DIJAMANTI bi bili lijepi i u množini.

Tematska križaljka, ako je znalački sastavljena, je po mom mišljenju (skoro) jednako kvalitetna i atraktivna bez obzira da li su tematski pojmovi trenutno aktuelni ili su bili aktuelni prije 10-tak ili 50-tak godina, a dio su općeg znanja. Sve zavisi od teme, odabranih pojmova, a najviše od općih kriterija koji odlikuju sve dobre / odlične križaljke.

Naravno da treba, što se tiče tema i tematskih pojmova, imati zdravu ravnotežu u odamiru "starijih" i "novijih".

Dosta je vrhunskih križaljaka, i od vhunskih velemajstora, sastavljeno sa rasporedom crnih polja u nizu, "stepenicama". Takve križaljke su sada rijetke, ili se ide na "razbacana" cna polja, ili na bjeline, gdje su crna polja zgusnutija u nekim dijelovima križaljke, ili na neku srednju varijantu. Mislim da bi trebale biti zastupljene sve varijante, opet pod uslovom da su riječi svježe, enigmatski kvalitetne i kvalitetno isprepletene.

Pozdrav!

Hajro је рекао...

Riječ je o viđenju enigmatike (tada i sada) od strane konzumenata s jedne i urednika s druge strane. Prva asocijacija na enigmatiku i enigmate je bila (i još uvijek jeste, nadam se ipak malo manje) hermetičnost, enciklopedijsko znanje i počesto naturanje konzumentima (u sadržaju mreže) termina kojih nema u svakodnevnom životu, uz odsustvo onih iz govora. Počesto je bilo i grafički i tematski suho, odvojeno od aktuelnosti i svakodnevice. Iako opremom i obimom vrlo skroman HIK je, vjerujem, unio osvježenje sa tekstovima karikatura u mreži, ponešto aktuelnosti, noviteta i grafičkih detalja. Sa Orbisom je bilo više mogućnosti... Druga izdanja i urednici su unapređivali svoje stilove, doprinosili ukupnom razvoju svi na svoj način, sve bi to valjalo prelistati, prezentirati. Danas imamo sveprisutnu želju za aktuelnošću (makar i sa godišnjicama), atraktivnijom prezentacijom, križaljke su pune životnih sintagmi, enigmatika je postala informativna i angažirana, i dalje smo u sferi znanja, ali i kreativnog kombiniranja informacija, grafike, jezika... Evo nas i na internetu, naravno, opet uz dobrodošle razlike u pristupima ...
O nastojanjima da u Orbisu stignemo obraditi aktuelnosti Slavko je lijepo pisao na prvom (Filipovom) blogu.

O stilovima, bjelinama, lancima ... Ponoviću svoje mišljenje - lako se složiti da je raznovrsnost poželjna, sve dok su kreacije (u ogromnoj većini, izdvajam izuzetne rekorderske radove) rađene sa mišlju na rješavača koji nije uzeo naše djelo da bude svjedokom naših izbrojivih dostignuća već da uživa u našoj svježoj i zanimljivoj igri riječima kao vrhunskom cilju i dostignuću. Čudno mi je vidjeti dosadne ST lance kao prije 50 godina kad sam počinjao, sve zarad dimenzija bjeline. Ostaju dileme bjelina ili cjelina, bjelina ili svježina, najbolje oboje uz ozbiljno definiranje šta je šta.