понедељак, 19. октобар 2020.

ACTA AENIGMATICA (133)

Upute za rad žirija

Piše: Stjepan Horvat

Slavko Peleh bio je inicijatorom brojnih natjecanja koja su s većim ili manjih uspjehom održavana do početka devedesetih godina prošlog stoljeća. Držao je da će se održavanjem odgonetačkog ili autorskog natjecanja popularizirati zagonetaštvo u različitim sredinama, pa i tamo gdje je bio jedan ili nekoliko enigmatskih zaljubljenika.

Da bi se natjecanja uspješno održavala po nekom redu, često je inicirao i predlagao pravila kako bi novi organizatori imali što lakši posao pripremajući ih u nekom natjecanju. Tako se uvodio red, na neki način „standardizirao“ se način organizacije i tijek natjecanja. Uvođenjem kategoriziranja odgonetača bilo je potrebno izvještavati tijelo zaduženo za kategorizaciju, kako bi se što jednostavnije i brže moglo odrediti jakost natjecanja i na osnovu toga dodijeliti osvojene titule.

Pri Zagonetačkom savezu Hrvatske osnovana je Natjecateljska komisija ZSH, kojoj je u početku na čelu bio Peleh. Na osnovu iskustva i nakon razgovora članova komisije sročene su Upute o radu natjecateljskog žirija ZSH, koje su prihvaćene na Predsjedništvu ZSH i umnožene te dostavljene svim klubovima. U ovim uputama razrađeno je sve u svezi rada natjecateljskog žirija (broj članova, glavni sudac, zadaci članova žirija, rješavanje problema tijekom natjecanja, žiriranje, sastavljanje zapisnika i dostava materijala nadležnom tijelu ZSH).

Zanimljivo je da je u uputama navedeno da će Natjecateljska komisija organizirati seminar o radu predsjednika žirija, odnosno glavnog suca natjecanja, no ne sjećam se da je došlo do ostvarenja ove upute. Na žalost, od svega ovog ništa nije ostalo. U Hrvatskoj se jednom godišnje održavaju natjecanja u odgonetanju i sastavljanju u okviru Susreta odgonetača i zagonetača Hrvatske, a žiri se sastavlja od ad hoc izabranih sudionika susreta. I za ovakve upute više nema potrebe.




 

Нема коментара: