четвртак, 22. октобар 2020.

REZULTATI


 

Rezultate sinoć održanog takmičenja možete pogledati na Hajrinom blogu.

5 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Prenosim tekst sa Hajrinog bloga:

Najprije izvinjenje za tehnički problem sa linkovima na PDF fajlove. Nemam objašnjenja za to, ja ih vidim na serveru, tamo su, ali link ne radi... prvi put mi se to desilo. Srećom, stvar smo riješili sa JPEG fajlovima tako da ste mogli normalno rješavati. Planirajući vrijeme računao sam sa utakmicom Bayern-Atletico misleći da su sve u isto vrijeme, vidjeh da je Real igrao ranije, sudeći po rezultatu bolje bi im bilo da nisu ni igrali...

Malo niže ćete naći prispjelih sedam rješenja sa označenim varijacijama u poređenju s mojim originalom. Poredah ih po vremenu primitka:

- Budimir Ćosović 21:19

- Slavko Bovan 21:20

- Zdravko Kubat 21:37

- Radoja Racanović 21:38

- Nedjeljko Nedić 21:39

- Dragiša Cetić 21:43

- Svetlana Jorgaćijević 21:46

Slavko Bovan је рекао...

Par riječi o samom bušmanu – nešto je to slabiji rad u poređenju sa prošlim, više je nepoznatih pojmova, tu su i pridjevi, troslovna kratica.... Vjerujem da u ovom bezopisnom konceptu to „slabiji rad“ znači „manje rješiv, manje prijatan za rješavanje“, to što ima nešto bolje brojčane pokazatelje (PDR, postotak crnih polja) ne znači baš ništa.

Ponovo se pokazalo da sredina zasnovana na sintagmama i skupinama nije nikakav problem. Očito je da je problema i varijacija bilo samo uz ivice mreže. Velika većina varijacija su ispravni pojmovi, koja je opcija najbolja nije ni važno. Ja sam radio ne žureći, trajalo je to, vi ste imali kratko vrijeme, plus nogomet na TV. Kad je riječ o varijacijama pomenuo bih simpatično Radojino BJELINAŠ koje bih očekivao od Nedjeljka... možda ćemo ovaj nastavak pamtiti po tome.

Čini se da kolor kodiranje pridjeva, manje poznatih pojmova, velikih početnih slova i kratica, jeste pomoglo, ali je u brzini ponekad bilo i zaboravljeno. O ovom pokušaju pomaganja dodavanjem boja bih volio čuti od vas. Poneko upisano slovo uz ivicu mreže je logičan i sigurno dobar potez. Generalno, koncept je zamišljen bez slova i bez ičeg izvan mreže, no ovi eksperimenti bi trebali pokazati šta je optimalna verzija. Sa osmicama smo to, vjerujem, završili i čini se da smo našli mjeru.

Zdravko je u komentaru pomenuo tematsku vezanost sintagmi, logično je to, pomoglo bi, ali samo ako autor uspije održati rješivost, dakle da, prije povezanosti temom, sintagme ispunjavaju kriterij poznatosti i prepoznatljivosti po strukturi (dužina riječi u sintagmi, skupine). Imam hrpicu započetih kombinacija, zaista nije lako, no dvotjedni tempo bi trebalo biti moguće održati.

Slavko Bovan је рекао...

EVO I NEKOLIKO VAŠIH KOMENTARA, AKO BUDE JOŠ LAKO ĆU DODATI:

BRANISLAV NIKIĆ: Uključio sam se tek u 21,50 pa sam samo započeo sa rešavanjem i nije mi išlo loše. prvo što sam rešio je VEČERNJI LIST, pa sam upisao VRTNO BILJE (umesto KRMNO), zatim OBILJE, pa DELIKT (umesto RELIKT, LJADOV (umesto ŠAROV), LJANO (umesto ŠATO), BRZOPIS i tu sam stao kad sam shvatio da nisam pogodio pravu kombinaciju. Da sam počeo na vreme ja bih malo istraživao, ali sad šta je tu je. Ukrštenica je sjajna, svaka čast Hajro. Da, zaboravih i IZVRSNOST (umesto ISCRPNOST) i AREAL (umesto IREAL). Ovo mi je prvi put da rešavam bušmana i svidelo mi se.

SLAVKO BOVAN: Krenuo sam od PET DO DVANAEST.

ZDRAVKO KUBAT: Hajro, hvala na bušmanu!
Hvala i kolegama na druženju, makar na ovakav način.
Mene ne "koče" duži pojmovi, problem su kraći pojmovi u kutevima. Relativno brzo sam riješio sintagme. Prva je bila NI PET NI ŠEST (zahvaljujući rijetkom slovu), druga je bila PET DO DVANAEST (zahvaljujući uzastopnim vokalima u dvanaest). Najzadnji je bio Večernji list.
Ovaj put su me najviše zadržali donja sredina (AGENT, ESTET, TRTA) i desni gornji ugao. Sve su to meni, osim AKIS-a, poznati pojmovi, ali u brzini ne padaju na pamet. :-)Inače sam u prvi trenutak pomislio da sve sintagme imaju veze sa brojevima, pošto sam bio riješio NI PET NI ŠEST i PET DO DVANAEST.
Vjerovatno je to teško izvesti zbog suženog izbora, ali par uvrštenih sintagmi ili kolokacija bi mogle biti tematske.

Ja sam najprije upisao EMINENTNOST.

NEDJELJKO NEDIĆ: Ja sam krenuo od Večernjaka oko 20:30. Najviše me namučila EVIDENTNOST. Da pridjevi nisu posebno naznačeni, mislim da ne bih bio točan. Idemo dalje, pozdrav svim sudionicima i čestitke organizatoru i sastavljaču.

Hvala svima na učešću, idemo dalje.

Slavko Bovan је рекао...

Ova tri gornja komentara su tekst sa Hajriniog bloga.

Marko Mihaljević је рекао...

Pozdrav
Pozdrav svima,

Ja sam gledao Ligu prvaka pa sam zaboravio na Hajrin izazov.

Vidimo se na sljedećem zadatku.