среда, 13. јануар 2021.

BEZOPISNI BUŠMAN 9




Prvi ovogodišnji BOB sam započeo misleći na sintagme, pogotovo kraće, pogotovo uspravne. Uspio sam, unutra je čak 14 sintagmi (8 plus 6), cijena je plaćena manjim brojem nefrekventnih slova, a i par sintagmi su, možda, manje poznate (nisam siguran, sjetimo se DLAKE U JAJETU).

Dimenzije bušmana su 22x11, prosječna dužina riječi je 5.56, unutra je 14 sintagmi, 11 nefrekventnih slova (nema DŽ, NJ i Ž), 8 suglasničkih skupina od 3 i više slova, 13 samoglasničkih skupina. Upisani su svi jednoslovi, dvoslovi, nekoliko troslova i jedan petoslov. Nema glagola.

U žutim poljima su suglasnici, u bijelim samoglasnici  

U tamnožutim poljima su nefrekventna slova sa naše stare liste (Č, Ć, Đ, DŽ, LJ, NJ, Š, Ž), u današnjoj mreži nemamo DŽ, NJ i Ž.

Kvadratić u polju gdje je prvo slovo označava pojam koji se piše velikim slovom.

Crna strelica označava množinu.

Prozirna strelica označava pridjev.

Zadatak je uvijek isti - rekonstruirati rad sastavljača, lako moguće i sa vašim originalnim varijacijama.  

NAPOMENE:

-   ijekavica i etimologija (8-B možda, nisam siguran kako je fonetski)

-   prihvatljive su varijacije dijelova mreže ako su uvršteni oblici ispravni i relativno poznati (opskurne stvari sa interneta nisu prihvatljive). Prispjela rješenja će biti objavljena po vremenu prijema, zajedno ćemo pogledati rješenja i varijacije. 

VRIJEME OBJAVLJIVANJA 

20:00zadatak PDF 

21:00dodano 10 slova PDF

22:00rješenjePDF - originalna autorova verzija

22:00 – lista primljenih rješenja, utvrđivanje najuspješnijih

Komentari na blogovima će biti otvoreni, rješenja slati samo na e-mail hodzich@gmail.com (u bilo kom obliku, najlakše je otkucati vodoravne pojmove) 

Dobru zabavu vam želimo

Hajro, Miroslav, Nedjeljko i Slavko

2 коментара:

Hajro је рекао...

Prvi link radi

EVO NAPOMENA OKO ILUSTRACIJA I MALI DODATAK OKO ETIMOLOGIJE:

Na prvoj slici je najveći svjetski "nadmorski" vulkan čije ime znači Duga planina, imamo i scenu jednog od najpoznatijih vesterna (1959). Kad sam kod sintagmi i filmova - nenamjerno sam "uvrstio" još jedan naslov vrlo poznatog (finansijski ne baš uspješnog) vesterna iz 1980. Ako zajedno pročitate posljednju riječ u sintagmi u "G" redu i četveroslov iza nje (u istom redu iza prečke), dobićete naslov tog filma.

Etimološki je uspravni 4-slov na 5F

Slavko Bovan је рекао...

Skinuo sam linkove za blogove jer je nešto počelo da brljavi. Svi znate adrese blogova pa se snađite :)