понедељак, 25. јануар 2021.

ACTA AENIGMATICA (147)

Prva pisma suradnika EUB

Piše: Stjepan Horvat

Dosada sam objavio brojne dokumente vezane za Čvor (EUB, EU Čvor, ZD Čvor) iz različitih vremenskih razdoblja, ne vodeći računa o datumima. Ne znam koliko to zanima širu enigmatsku publiku, ali bit će to doprinos bilježenju povijesnih činjenica vezanih za enigmatiku i njen razvoj u većem dijelu druge polovine 20. stoljeća.

Birajući po sačuvanim dokumentima („papirima“) često sam nailazio na sačuvana pisma pojedinih autora, suradnika Čvorovih izdanja i članova društva. S obzirom da je od mnogih njih proteklo i pedeset godina, a njihovi autori su mahom umrli, odlučio sam neka pisma objaviti i upoznati današnju javnost kako se nekada pristupalo enigmatici. Iako se o onim uspješnijim zagonetačima više pisalo, možda će se u svakom pismu naći poneki zanimljiv detalj vezan uz njihovo zagonetačko stvaralaštvo. Za one koji skupljaju potpise zagonetača naći će ih i u današnja dva pisma.

Prvo pismo je poslala je zagrebačka zagonetačka majstorica Mira Pinter. Osim pohvala novom listu Čvor zanimljivi su nam njeni podaci vezani za dotadašnju suradnju u više zagonetačkih i nezagonetačkih listova, a i zamolba da se radove prilikom objavljivanja potpisuje njenim jedinim pseudonimom Terra (pinTER miRA). Sastavljala je razne sitne zagonetke, a bila je majstor za razne kriptograme (zbrajaljke, oduzimaljke, dijeljenja i množenja). Mira Pinter imala je kćerku Niku, koju je pokušala uvesti u svijet zagonetaka, no nije u tome uspjela. Nika je danas uspješna odvjetnica u Zagrebu.

Drugo pismo, stiglo nekako u isto vrijeme u uredništvo Čvora, bilo je od splitskog liječnika dermatovenerologa Vjekoslava Stipića. I on je oduševljeno pohvalio prve brojeve Čvora i ponudio svoju suradnju. Dr. Stipić je prve zagonetke


objavio u zagrebačkom Rebusu 1952. godine, a kasnije njegove radove nalazimo u gotovo svim listovima koji su izlazili u to vrijeme. I on je zamolio da mu se radovi potpisuju pseudonimom Vje-Sti. Sastavljao je većinom zagonetke u stihovima. Osim u listovima Čvora surađivao je i Zagonetki (Os), Križajki Kvizu, Kviskoteci i u enigmatskoj rubrici Slobodne Dalmacije pod imenom Enigmatika. Za četiri dana bit će dvadeset i peta obljetnica njegove smrti (29. I. 1996.).



 

2 коментара:

Belirac је рекао...

Odavno znam(o) da je Mira Pinter imala pseudonim Terra (lat. zemlja). A znam(o) li kako je nastao taj pseudonim?

Slavko Bovan је рекао...

Za rješavače enigmatskih zadataka, odgovor je očigledan.