четвртак, 7. јануар 2021.

EK "ERO" U "VEČERNJEM LISTU" (BIH)

Večernji list (izdanje za BiH), 30,12.20.20. (vidi)


9 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

U Mostaru je 1984. godine utemeljen enigmatski klub “Ero”. Među utemeljiteljima su bili zagonetači iz Mostara, Širokog Brijega i Gruda. Petar Grubišić, urednik enigmatskih rubrika u Večernjem listu i Večernjakovih enigmatskih izdanja, bio je među utemeljiteljima ovog kluba i vlasnik članske iskaznice broj 2. - Prošlo je puno godina od tog 14. srpnja 1984. godine. Do podataka o utemeljenju kluba “Ero” došao sam preko bloga zagonetača Slavka Bovana. Utemeljiteljska skupština održana je na tadašnjem Pravnom fakultetu u Mostaru. Zdenko Ćavar iz Širokog Brijega bio je izabran za predsjednika kluba, a Mostarac Slavko Bovan za tajnika. Klub je okupljao sastavljače, rješavače i ljubitelje enigmatike - kaže nam Petar Grubišić, koji je rođen u Bobanovoj Dragi kod Gruda. Među utemeljiteljima kluba još su kao sastavljači bili Frano Vukoja, Nevenko i Mariofil Soldo iz Širokog Brijega te Tomislav Pejić i Ivan Grubišić - Ogi iz Gruda i Nadžida Hadžimahmutović iz Mostara. Petar Grubišić je s Tomislavom Pejićem pokrenuo enigmatski mjesečnik “Relaks” na 40 stranica te reviju “Relaks Skandi”, potom “Pop Skandi” i druga izdanja kao što su “U boj” – veliku skandinavku sa sto poznatih Hrvata, koju je sastavio Robert Pauletić.

Slavko Bovan је рекао...

- Redakcija je bila u Grudama, a izdanja su se tiskala u Samoboru i Osijeku. Izdanja su izlazila sve do pogibije Tomislava Pejića, vojaka Hrvatske vojske, 15. prosinca 1991. godine – prisjeća se Petar Grubišić. Hercegovački zagonetači našeg novinara i kolumnista Franu Vukoju dugo su zvali doajenom širokobriješke enigmatike, a onda je prije pet godina Vukojin nećak Tomislav Topić, direktor MFF-a, pronašao zagonetku Širokobriježanina Josipa Sliškovića koji je 1916. godine u zagrebačkim “Ilustrovanom listu” objavio premetaljku (skrivačicu): KAŽU SILE K RATU GONE! (rješenje: U laži su kratke noge!). Pa je tako on doajen širokobriješke enigmatike, a Širokobriježanin Zdenko Ćavar, jedan od vodećih enigmata u širem okruženju, kazao da je Frano Vukoja bard širokobriješke enigmatike! Inače, Frano u svom stilu kaže: Šimićevi rebusi - Nisam ja ni u svojim rodnim Ljubotićima prvi sastavljač enigmatskih priloga. Naime, u Leksikonu zagonetača BiH Nadjeljka Nedića našao se i Jozo Kvesić, nastavnik matematike koji živi Osijeku. Rodio se u Ljubotićima 1939. godine, a prvu križaljku objavio je u bjelovarskom “Čvoru” 1968. godine. Kad sam ja još bio gimnazijalac, Jozo Kvesić, moj prvi susjed, za svojih boravaka u rodnim Ljubotićima sastavljao je križaljke, ali nisam znao gdje ih je i objavljivao. Posebno su me iznenadili podaci o A. B. Šimiću, ocu hrvatske moderne književnosti, koji je u “Ilustrovanom listu” objavljivao rebuse! O Lazi Goluži (rođen u Trijebnju kod Stoca), legendarnom uredniku televizijskog kviza “Kviskoteka”, puno je pisano u povodu njegove nedavne smrti, ali nedovoljno o njemu kao “klasičnom” enigmati. Surađivao je u brojnim enigmatskim časopisima, a kao enigmata stvorio je enigmatske novitete kao što su slogovnica, duga devetka, LA-GO kocke, ringišpil, izbaci uljeza… Tko je prije 36 godina kad smo osnivali enigmatsku klub “Ero” mogao sanjati da će nekoliko njih postati urednici enigmatskih priloga u novinama, časopisima i revijama, kao što su Petar Grubišić, Slavko Bovan, Nevenko Soldo, pokojni Tomislav Pejić…

Slavko Bovan је рекао...

Vukoja je također u nekim publikacijama uređivao i enigmatiku, a istaknuo se kao sastavljač rebusa i premetaljki u Večernjakovim enigmatskim prilozima i listovima, a jedini je enigmat koji je “smislio” istinitu enigmatsku posjetnicu. U slovima imena stvarnih osoba koje se zovu ANICA ĆUK krije se njihovo zanimanje – KUĆANICA! Nedavno je Vukoja u Večernjem listu BiH predstavio Leksikon zagonetača BiH, u kojima je nabrojio veći broj zagonetača iz Hercegovine. U tom leksikonu čak je 15 Širokobriježana, među njima pet s prezimenom Soldo (Nevenko, Mariofil, Miljenko, Miroslav i Ružica). Osim Vukoje, Solda i Zdenka Ćavara u Leksikonu su zastupljeni Širokobriježani Tonćo Bevanda, Predrag Bošnjak, Marinko Ćavar, Filip Karačić, Jozo Kvesić, Mario Marušić i Slavko Naletilić. Nedić kaže da će Josipa Sliškovića uvrstiti u drugom izdanju Leksikona, a uvrstit će i Širokobriježanina Marina Bogdana. U Širokom se svakog ljeta upriliči Susret enigmata, na kojem se nađu zagonetači iz BiH, RH i šire, a prije tri godine u širokobriješkom hotelu Park održano je trodnevno Prvenstvo Hrvatske u enigmatici, prvi put izvan RH!

Slavko Bovan је рекао...

Dvanaest Mostaraca U Leksikonu zagonetača BiH, osim Slavka Bovana, našlo se mjesta za još čak 12 Mostaraca - Milijan Bovan, Svetozar Ćorović, Mladenko Govorčin, Predrag Grubišić, Anton Krnjaić, Željko Marinović, Predrag Matvejević, Čedomir Pokrajac, Spasoje Prcović (Prašelj), Mirela Skikić, Hilmija Škoro i Tahit Tahirović. Osim Petra Grubišića i Tomislava Pejića, u Leksikonu su zastupljeni Gruđani Jozo Boban, Zdenko Mikulić, Vlado Iličić, Blago Marijanović – Bukal, Tomislav Grubišić i Antun Branko Šimić! Među bh. enigmatima je i njih šest iz Ljubuškog – Dragomir Benderić, Borislav Brkić, Josip Ereš, Mile Luburić, Stanko Šarac i Stanko Granić. Ima znatan broj zagonetača koji su rođeni u drugim dijelovima Hercegovine. Tako su Zvonimir Azinović i Juraj Hraste iz Konjica, Nikola Buconjić iz Neuma, Ilija Musa, Stojan Primorac i Mile Stojić iz Čitluka, Ante Žutić i Hamid Manov iz Rame, Zvonko Marić iz Posušja, Dominika Anica Anić iz Tomislavgrada, Jovan Deretić iz Trebinja, Boriša Kovač iz Nevesinja, Dušan Rogić iz Počitelja, Zdravko Pudarić iz Čapljine. Značajan je broj zagonetača iz Livna – Stipan Medo, Ivan Hrgović, Tomislav Ištuk – Biber, Hazim Mulić, Miro Ružić i Frano Vrdoljak.

Slavko Bovan је рекао...

Robert Pauletetić je Široki Brijeg nazvao enigmatskom metropolom. Većini Širokobriježana koji su se bavili pisanom riječju enigmatika je nekako vrlo bliska. Širokobriješki “kulturnjaci” na svojim druženjima sastavljali su duhovite premetaljke o poznatijim Širokobriježanima i poznatima uopće. U nekadašnjem dopisništvu Večernjeg lista BiH u Širokom Brijegu novinari bi prije kolegija na ploči kredom ispisivali duhovite premetaljke, a kad bi se pojavio Jozo Pavković, direktor i urednik Večernjeg lista BiH, koji je i sam bio “inficiran” enigmatikom, onda bi novinari prebrisali svoje zagonetačke “vragolije”. Prošla su tri i pol desetljeća od osnivanja enigmatskog kluba “Ero”. No, na mladima enigmatika ostaje. Među mlađim enigmatima iz Širokog Brijega je Filip Karačić, povjesničar umjetnosti i novinar, koji povremeno u enigmatskoj reviji “Kviskoteka” uređuje rubriku “Filipike” i jedan je od sastavljača pitanja za televizijske kvizove.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.ba/vijesti/nekadasnji-clanovi-kluba-ero-postali-urednici-enigmatskih-rubrika-i-revija-1457661 - www.vecernji.ba

Neki Tip је рекао...

Čini mi se da je inicijator i potpora osnivanju kluba bilo i ZD Čvor, kao i mnogim drugim klubovima toga vremena. Osnivačkoj skupštini prisustvovala je i moja malenkost, iako nisam bio poslije član!

Nedjeljko Nedić је рекао...

Nekako mi se čini da su ovi na slici, osim dame, malčice ostarjeli!

Slavko Bovan је рекао...

Na, bez pomoći Čvora ne bi ničega bilo.

Za ovaj tekst saznao sam jutros kada me pozvao moj drug Džems da mi čestita Božić (nije preskočio ni jednu godinu da čestita) pa smo uzgred pretresli aktualne stvari. Reče mi da je objavljen ovaj tekst. U tekstu ima nekih manjkavosti, ali je svakako dobro da se piše o enigmatici.

Ivan Mandir је рекао...

Bogme, dobra klapa enigmata!