недеља, 11. април 2021.

BORIS PIŠE

Dragi Slavko,

vidim da je Štef zaredao s prilozima iz Večernjeg lista, pa me uporno podsjeća na te davne dane kad sam pripremao ove priloge na jednom od tadašnjih Appleovih miniračunala (vidi sliku!). Zapravo, te sam priloge i uređivao i pripremao za tisak, pa sam “kriv” i za ovakav izgled rubrike i za objavljene zagonetke. Bilo je to vrijeme kad mi je dr. Jurčec prepustio brigu o svojoj rubrici: već je pobolijevao (umro je 18. listopada 1994), Edgar Blažičević i ja bili smo s njim u manje-više stalnom kontaktu, i - naravno - nastavio sam ga potpisivati kao urednika sve do samoga kraja.

Kao što se vidi mnogih važnih i vrsnih suradnika iz ovih priloga, nažalost, više nema: sam Jurčec, Olga Franić, Kinel, Valand, Vrtiprah, Lisac, Šuša, Lipanović, Blažičević, Turek … Kakvo je to dobro društvo bilo u jednoj tako maloj rubrici!
Hvala Štefu na podsjećanju i tebi na objavljivanju.
Srdačni pozdravi,
Boris

4 коментара:

Neki Tip је рекао...

Ta stranica a zagonetkama imala je u gornjoj polovici i skandinavku. Ne znam tko ju je sastavljao, ali sada mi je drago da smo saznali tko ju je uređivao. Koliko ja znam, Jurčec je naslijedio rubriku od Henigmana, a "izvršni urednik" bio je Boris. Ne znam od kada do kada je izlazila ova rubrika u Večernjem listu, ali za ono vrijeme u njoj je objavljen priličan broj zagonetaka. Ja nisam pratio sve moguće rubrike, ali tridesetak nastavaka dobio sam od Miroslava Martinića, jednog osnivača EUB, kasnije stalnog novina Večernjeg lista (sada u mirovini). Bilo bi interesantno kada bi se netko upustio u bibliografiranje ovih zagonetaka, pa ako se tko javi, pomoći ću mu, a nadam se da će tu pripomoći i Boris. I mi smo počeli od Mac Plus računala, pa Mac SE 20 i tako redom kako su se pojavljivali. Na izložbi povodom 50. obljetnice Čvora to prvo računalo bilo je izloženo u Gradskom muzeju Bjelovar.
Hvala Borisu što je našao vremena da nas upozna s ponekom činjenicom vezanom za zagonetaštvo prije tridesetak i više godina.

Анониман је рекао...

Zadnji "nostalgični" prilozi iz Večernjeg lista
iako su stari trideset i više godina osvježili
su blog TIO.Priprema za tisak je izvrsna, na malom
prostoru ukomponirano je mnoštvo raznovrsnih zagonetaka.
Ima najmanje tri puta više zagonetaka nego ostali pri-
lozi u drugim novinama, koje vidimo na ovaj i dr. blogove.
Naravno, to su sve kvalitetni radovi eminentnih enigmata.
Istovremeno sam se podsjetio kolega koji su tvorili u
to doba, a nisam primjetio da se o njima pisalo zadnjih
godina na enigmatskim blogovima (Šuša, Blažićević, Kinel,
Kovačić ...).

Dr-Iva

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Slavko Bovan је рекао...

Saglasan sam da je ovo osvježenje i da je ovo bila dobra rubrika.