понедељак, 16. август 2021.

ACTA AENIGMATICA (176)

Pripreme XI. Susreta zagonetača i odgonetača Jugoslavije

Piše: Stjepan Horvat

Tradicionalno Čvorovo godišnje druženje zagonetača i odgonetača s područja Jugoslavije za 1979. godinu planirano je za Koprivnicu. Takvoj odluci pridonijelo je to što su koprivnički zagonetači, na čelu sa Zvonimirom Turekom, Petrom Ivegešom, Željkom Lovoševićem i Krešimirom Blažekom, odlučili formirati zagonetačku grupu Podravina (sekciju EUČ) u Koprivnici. Održavanje ovakvog susreta u Koprivnici bila je velika promidžba zagonetaštvu toga kraja, odakle su se javljali brojni zagonetački autori i odgonetači, ne samo u izdanjima EU Čvora.

Susret je planiran za drugu polovicu mjeseca lipnja, ali brojne pripremne radnje započele bi znatno ranije. Radna zajednica EU Čvora već je imala podosta iskustva u organizaciji ovakvih i sličnih druženja, pa je znatno ranije planirala i pripremala osnovne materijale za neko druženje ili natjecanje. O takvim materijalima obično su raspravljala nadležna tijela društva (Poslovni odbor i Savjet društva). Oni su obično prihvaćali predložene programe te kasnije pomagali u njihovom izvršenju.

U drugoj polovici ožujka svim redakcijama, društvima, klubovima, sekcijama upućeno je pismo i s njim prvi prijedlog programa XI. SZOJ-a tako da bi na vrijeme mogli odlučiti o svom sudjelovanju. Najčešće, važno je bilo osiguranje smještaja i prehrane, pa se unaprijed dogovarala kotizacija za sudjelovanje. Očekivala se nazočnost osamdesetak zagonetača. Kao što je vidljivo iz programa, tada još natjecanja nisu bila glavni sadržaj druženja, što je tek u narednim godinama prihvaćeno, nakon prvih Čvorovih prvenstava odgonetača te pojavom većeg broja klubova i društava.

Za sve sudionike priređen je kulturni program – posjet Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama, a kako je Podravka trebala biti glavni pokrovitelj, i posjet toj najvećoj prehrambenoj tvornici u nekadašnjoj državi.

EU Čvor je obično u okviru takvih druženja održavao i svoje redovite skupštine, pa je tako trebalo biti i ovog puta. U program rada skupštine uvrštena je i svečana dodjela diploma za desetgodišnje članstvo te dodjela godišnjih nagrada.


Нема коментара: