среда, 30. август 2023.

BILI SMO U KAĆU (5)


Još pre Susreta u Kaću postojala je “opasnost” sa bi Skupština ESS mogla biti “rizična”. Mile Janković je pisanjem na internetu (“Neće se SES” ni održati, “ukida se ESS”, “Šarić je ovo ili ono”…) prilično uznemiravao enigmatsku javnost. EK “Piramida” nije član ESS od ove godine, a Mile je govorio da ni on ni “Piramida” neće da budu u Savezu, da bi na nekih mesec dana pre SES-a uplatio 1000 dinara za sebe kao pojedinačnog člana, uz poruku da dolazi na Skupštinu “da nam nešto kaže”. (Informacija za neinformisane – Baš je Mile inicirao i uveo OBAVEZU plaćanja članarine do 31. januara za tekuću godinu, a na tome je insistirao 7-8 godina). Šarić je, po mom mišljenju, pogrešio i vratio 1000 dinara Miletu. To je razjarilo MJ koji je počeo da širi priču da mu se zabranjuje da dođe na Skupštinu, te da je to presedan. Nije presedan jer ta ekipa oko MJ je nekoliko puta pokušavala da uvede neke zabrane, ali je to sada nebitan podatak. Bitno je da je MJ (i) meni u petak slao SMS poruke, koje su mi stizale dok sam bio u vožnji ka Kaću. Kratko sam mu odgovorio da niko nikome ne može zabraniti da dođe u Kać. Došao je (oko 17 sati) i odmah mi se obratio. Verovatno smatra da imam neki uticaj u ESS, te mi reče: “Došao sam da vidim ko će mi zabraniti da uđem na skupštinu”. Rekoh da niko nikome neće zabraniti. To rekoh i odoh svojim putem (da pijem kafu sa Najboljom Od Svih Žena), a Mile svojim.

Skupština, 25.08. u 21.00 (“Omorika”, Kać).

Predsedava Radomir Matić (potpredsednik ESS), a u radnom predsedništvu su V. Šarić, M. Lazarević i V. Babić kao zapisničar. Prisutan je dovoljan broj članova za rad. Pre početka rada odata je pošta minutom ćutanja preminulim kolegama. Čak 22 enigmata je preminulo između dve skupštine: Pavle Andrejević, Zijo Dizdarević, Borivoj Dovniković Bordo, Dragan Ivanovski, Tode Ilievski, Đoka Lazić, Duško Laštro, Mesud Malkoč, Julio Radilović Jules, Jože Rijavec, Zoran Vulević, Živadin Jovanović, Duško Lazić, Veljko Vujčić, Milenko Mijatović, Milovan Danojlić, Tomislav Vukadinović, Radojica Jovičić, Milutin Tepšić, Živomir Jevtić, Vjeko Hudolin i Mirjana Rafailović).

Utvrđen je dnevni red, pa se odmah za reč javio Mile Janković. Iako je bio u vidno alkoholisanom stanju, reč je dobio, pa je tražio da se prvo razjasni njegov slučaj. Usledila je poduža rasprava između MJ s jedne strane i Šarića i Lazarevića s druge strane. Na momente je bilo vrlo mučno to gledati i slušati. U jednom trenutku postojala je opasnost da MJ fizički napadne Lazarevića, ali srećom Mile je bio dovoljno daleko od predsedništva, pa dok je došao do glavnog stola, uspeo se kontrolisati (za svaki slučaj priskočili su Jadran Goloigra i vaš reporter). Ukratko – Bruka! Lazarević i Šarić insistiraju da se MJ izbaci iz ESS. Tad se čuje glas razuma, a sve u cilju smirivanja situacije. Prvo Tomašev, pa Bovan. Iako je Mile kumovao izbacivanju EKK iz Saveza, mi smo ozbiljan klub i ne tražimo “osvetu” već insistiramo na principijelnosti. Smatramo da Mileta ne treba izbaciti iz ESS (nikoga ne treba izbaciti iz dobrovoljne  organizacije) i da ga možda treba udaljiti iz sale zbog neprimerenog ponašanja, ali iz Saveza nikako. Većina ćuti. Glasali smo. Velika većina je odlučila – Mile treba da bude član ESS (On je na licu mesta platio 1000 dinara članarine).

Radimo po dnevnom redu. Šarić je podneo izveštaj o radu (svi smo ga dobili napismeno). Vodi se konstruktivna diskusija, uz povremene rasprave MJ – ML i VŠ + R. Matić. Izveštaj je usvojen (čini mi se) jednoglasno.

Finansijski izveštaj je usvojen skoro jednoglasno (jedan glas protiv).

Usvojene su dve bitne izmene Statuta ESS. Ukida se obaveza plaćaja članarine do 31. januara i sekcije se izjednačavaju sa klubovima u pogledu predstavnika u Predsedništvu ESS.

Završili smo skupštinu bez gubitaka. Nikome ovo ne treba, ali eto, dešava se. Jesmo svi bili prilično uznemireni, ali dobra stvar u svemu tome je što smo već u subotu svi imali “pametnija posla” i Skupština nije bitno pokvarila pozitivnu atmosferu u Kaću.

Priseća se i piše: Slavko Bovan


4 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Napisah svoje utiske. Slobodno me dopunite ili (možda) ispravite.

Анониман је рекао...

Da nije bilo Mileta, izvještaj bi bio jako kratak. Pero

Slavko Bovan је рекао...

Da nije bilo Mileta, izvještaj bi bio jako drugačiji.

Slavko Bovan је рекао...

Uostalom, čekamo zvanične izvještaje (i zapisnike).