понедељак, 13. април 2015.

RADNI PROSTOR

Piše: Hajro Hodžić
Za rubriku o radnom prostoru... nekad davno je soba izgledala kao redakcija.
Ove slike su napravljene danas, dovršavao sam bušmana za Feniks ležeci u garaži, asistent mi je zaspao pored mene (ležaj je ionako njegov) pa sam pokušao zabilježiti scenu po onoj "Tiho pojte... da se moje zlato ne probudi", no probudio se, valjda osjetio da se nešto dešava. Bušman dovršen, eno ga na milost i nemilost strogim urednicima.

6 коментара:

Ilija Đurković је рекао...

Ne shvatam šta je bušman, neka skandinavka ili klasična ukrštenica? Vidimm da Hajro najčešće u "Feniksu" objavljuje klasične...

Slavko Bovan је рекао...

Bušman je klasična ukrštenica.
Postoji stara priča, skoro legenda, da je jedan urednik ugladao ukrštenicu sa crnim poljima od nekog saradnika uzviknuo: "Uh, kako je crna, k'o Bušman!"

Od tada se ta vrsta ukrštenice naziva bušmanom, sa tendencijom autora da bušmani budu što manje crni.

Ilija Đurković је рекао...

Hvala, nisam to znao.

Slavko Bovan је рекао...

"Kum" bušmanu je Boris Janković-Argus.

Belirac је рекао...

Ali, koliko ja znam, nije svaka klasična križaljka "bušman", nego samo ona koja je široka koliko i stranica "Kviza" (obično 23 x 13 ili 23 x 14 polja). Neka Hajro ovo potvrdi i ospori. Je li taj naziv korišten i u redakciji "Orbisa"?

Hajro је рекао...

Koliko se sjecam bushman nam je oduvijek bila klasicna krizaljka standardnog polozenog formata. Mozda postoje neki precizniji kriteriji za koje ne znam.