четвртак, 13. јун 2024.

SPLIĆANI U SOMBORU

Splićani u Somboru na XXII. Koloniji

Proteklog vikenda Petar Štambuk i Luka Pavičić su bili na studijskom putovanju u Somboru. Naime, jedan od razloga dolaska na XXIII. koloniju je okušati se u igranju Superkvizovke, koja je stalna disciplina na ovom okupljanju.

Kvizovka se u Splitu redovito igra od 2014., a godišnje je nastupalo 5-10 igrača. Kvizovka, je udomaćena inačica svjetski poznate igre Scrabble, u kojoj se na tabli dimenzija 17x17 polja slažu riječi. Svaki igrač za kombiniranje ima 10 slova, i mora odigrati 10 poteza u pola sata svoga razmišljanja. Kako bi se igra napravila dinamičnijom, od ove godine Splićani uvode neke novine. Igra se 10 poteza, ali sa 8 slova i vremenom 20 minuta po igraču. 
Na Koloniji se igra Superkvizovka na manjoj modificiranoj tabli 11x11 polja, sa 8 slova, uz odigravanje 5 poteza u vremenu 10 minuta po igraču. Na turniru je sudjelovalo 15 igrača i igralo se 6 kola po švicarskom sistemu, a sudac turnira je bio Zoran Radisavljević. Partije su bile uzbudljive, a Petar i Luka su se brzo priviknuli na nove uvijete u igri.
Petar reda pobjede, a Luka već u drugom kolu gubi od Ilijaševića, da bi u petom kolu uslijedio splitski derbi. Luka kao bijeli igra skromnu 'četvorku', a Petar odgovara sa šesticom, uz rješavanje teških slova Đ i NJ. Luku su pomazila slova, i slijede dvije njegove devetke za redom, a potom i desetka, koju Petar reklamira. Sudac turnira uvažava reklamaciju, te je Luka primoran riječ skratiti na osmicu. Dakako, Petar nije mogao parirati s(p)retnom Luki, a nakon 5 poteza je bio 105:52.
Nakon 5. kola Luka, Petar i Miloš imaju po 4, a Sofija 3,5 bodova, i međusobno se sastaju u zadnjem kolu. Luka igra s Milošem, a Petar sa Sofijom, i Splićani pobjeđuju, te završavaju turnir sa 5 bodova, dok će se bronca dijeliti između Galogaže, Ilijaševića i Karne koji su ostvarili po 4 pobjede. Sudac je najavio proglašenje navečer u lokalu Tri tačke ..., gdje nas čekaju džambo pice. Zaječarsko teče u potocima, a harmonikaši i tamburaši su neumorni, te Zoki odlazi u noćnu šetnju gradom. Domaćin Žeca podsjeća na tradiciju da pobjednik Superkvizovke počasti turom pića, no pobjednika samo zna Zoki. Otvara se vruća linija mobačima, i zahvaljući gosp. Buholcu za novčanik se mora mašiti Bračanin. No, gledajućimeđusobne rezultate postoljaša, može se reći da je Petar Štambuk prvi, Luka Pavičić je 'prviji', a Zoran Ilijašević 'najprviji', no upitno je bi li ove potonje riječi prošle kod Zokija u Superkvizovci.

7 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Odakle zloba?
Punicin štos!

Анониман је рекао...

Kod nas je puniČin! Zloduh

Slavko Bovan је рекао...

I kod nas :)
Osim u kvizovci.

Анониман је рекао...

U kvizovi je jedno od pravila, da prolazi svaka riječ koja nije reklamirana!

Анониман је рекао...

U izvještaju sam se osvrnuo na turnir u Superkvizovki, ali ne može se ne spomenuti i pohvaliti našeg domaćina u petak navečer. Naime, Kolonija u Somboru je započela okupljanjem u subotu ujutro, te kako bi stigli na vrijeme, mi Splićani smo morali na put već u petak. I tako oko 21 sat stižemo u Osijek, gdje nas čeka domaćin Josip Dubrović u društvu Željka Jozića i Ilije Ozdanovca sa 'tećom' punom čobanca. 'Iće' je bilo za prste polizat, a ni pića nije manjkalo, te je enigmatskia Ćakula potrajala do ranih subotnjih sati sati. Josipe, čekamo te u Splitu, da uzvratimo gostoprimstvo.

Slavko Bovan је рекао...

Luki se poremetio telefon pa ga ne prijavljuje po imenu.

Luka је рекао...

Ups, zaboravih da me mobač 'ne prepoznaje'!