среда, 17. јул 2013.

NOSTALGIJA (25)


Prema zapisu u "Enigmi" broj 247 od 10 avgusta 1957 godine, u Beogradu je 30 juna 1957 godine održana osnivačka skupština na kojoj je osnovan prvi enigmatski klub u Srbiji i Beogradu pod nazivom "Enigmatski klub". Osnivači kluba su bili: Vlastimir Pavlović, novinar NIP "Omladina" i glavni i odgovorni urednik časopisa "Enigma", Danilo Alargić, novinar i publicista iz Beograda, Stevan Mareković, službenik SUP NR Srbije, dr. Andreja Cvetković, lekar, Svetozar Pavlović, filmski režiser iz Beograda, Žarko Vukosavljević., novinar lista "Večernje Novosti", Velislav Milojević, službenik NIP "Omladina", Mihailo Mladenović, advokatski pripravnik iz Beograda, Petar Stojanović, novinar lista "Politika" i Ranislav Lazarević, novinar lista "Borba" iz Beograda.
 Za prvog predsednika Enigmatskog kluba izabran je Vlastimir Pavlović, a za sekretara Mihailo Mladenović. Uprava je 20 jula 1957 godine podnela molbu Sekretarijatu unutrašnjih poslova NO Sreza Beograd za dozvolu za rad. Zvanični datum početka rada Enigmatskog kluba je 1.08.1957 godine. Enigmatski klub je preuzeo izdavanje časopisa "Enigma". U "Enigmi" broj 247 objavljen je program rada, pravilnik Enigmatskog kluba i pravila Enigmatskog kluba. koja su usvojena 15. jula 1957, a pravilnik Enigmatskog kluba usvojen je 31. jula 1957. Potpredsednik Enigmatskog kluba je bio Stevan Mareković. Vlastimir Pavlović je bio predsednik Uprave Enigmatskog kluba do kraja 1978 godine. Tada je na petoj skupštini za predsednika Konferencije izabran Boško Komljenović, a za predsednika Uprave Stevan Mareković. Kasnije je za predsednika Skupštine biran Stevan Mareković, a za predsednika Uprave dr Zoran Zeljković. Sada je predsednik skupštine kluba Stevan Mareković, a predsednik Uprave Milan Šaban. Koju godinu kasnije po osnivanju Enigmatskog kluba, osnovani su njegovi ogranci u Smederevu, Nišu i Boru. Vremenom je osnovano desetak engmatskih klubova, društava i udruženja u više gradova u Srbiji. Enigmatski savez Srbije osnovan je u Valjevu, 23. septembra 1985 godine. Za prvog predsednika bio je izabran Branko Polić.

(J.Vuković)

6 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Tekst je preuzet sa sajta ESS.

Slavko Bovan је рекао...

Evidentno je da su neki podaci iz teksta Jovana Vukovića, sada zastarjeli, ali u nedostatku svježijih materijala, na ovaj način napominjem da na ovom blogu postoji i (za mnoge interesantna) rubrika "Nostalgija"

Miroslav Cvetković је рекао...

Juče sam od kolege RK čuo da Enigmatski klub Beograd više i ne postoji (nisu predavani završni računi ili nešto slično). Znači da ime "Enigme" više niko ne poseduje.

Slavko Bovan је рекао...

Ne znam da li i dalje egzistiraju kao klub ili su sekcija pri ESS, ali imaju značku!

Анониман је рекао...

Moze li se nabaviti ta znacka !?


Stjena

Slavko Bovan је рекао...

Značku nemam. Možda će se javiti neko ko ima!