среда, 6. новембар 2013.

ENIGMOSUSRET U BELOM MANASTIRU


Na promociji devetog broja "Godišnjaka Ogranka Matice Hrvatske u Belom Manastiru", održanoj 5. novembra 2013. godine, odigrao se i jedan mali – enigmosusret: Jovan Nedić (Beli Manastir), Stjepan Najman (Valpovo) i Stipo Benak (Branjin Vrh).

6 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Nalazim podatak na internetu da su J. Nedić i S. Benak pravili križaljke za tvornički list "Sutjeska". (Autor ovog članka na Vikipediji je vjerovatno Jovan!)

Može li (Jovane) koji podatak više?

Belirac је рекао...

Stipo Benak mi je sinoć obećao da će pripremiti svoju opširniju enigmatsku biografiju pa ćemo je objaviti čim je dobijem.

O njemu i jednoj njegovoj knjizi nedavno sam imao prilog u "Skadni Feniksu". Prenijeću ga uskoro u "Enigmotorbu".

Sreten Perić ima Benakov rječnik pa ga pozivam da napiše nešto o njemu.

Belirac је рекао...

O Stjepanu Najmanu postoji članak na sh.Wikipediji:
Stjepan Najman

Анониман је рекао...

"Rječnik baranjskog šokačkog narječja" je po autorovom priznanju, plod tridesetogodišnjeg sakupljanja riči, najviše od izvornih kazivača, te iz čitanja tematske literature, kao i starih propovjednih zapisa. Reči su ikavskog izgovora jer su baranjski Šokci ikavci, a infinitiv je bez -i na kraju reči. Većina reči je poznata, mada neke s drugim značenjem, a naravno, ima i reči za koje prvi put čujem, pa da nabrojim neke: ALABAŠ - konj koji je pjegav samo po glavi, BALATIN - kartaška igra nekoć česta u Baranji, CINCARNICA - mesnica u kojoj cincar prodaje ovčije meso, ĆUTA - započeta kamara od tek doveženih snopova žita, DRMUSALO - sito u mlinu koje pod strojnom trešnjom prosijava brašno,...
Stipo Benak je i grafički urednik i dizajner korica Rječnika, koji ima preko stotinak stranica jednoredno datih reči. Sve u svemu zanimljiva knjižica.
Lozničanin

Belirac је рекао...

Iako sam ja rođeni Baranjac (tri koljena unazad), nabrojane riječi i ja prvi put čujem.

Belirac је рекао...

O Stipi Benaku više se može doznati u članku na Cryptomanovom blogu: ovdje.