четвртак, 28. новембар 2013.

NOSTALGIJA (79)


U ovoj "Nostalgiji" ne idemo u daleku prošlost!
Očekujemo kratku priču od Sretena Perića.
(Prilog: Ilija Đurković)

2 коментара:

Анониман је рекао...

Ilija, mislim da je malo rano za nostalgiju, tek je peta godina, ali sad kad si me izazvao moram da se odazovem.
Leta gospodnjeg oktobra 2009. ugledala je svetlost dana mesečna enigmatska revija IZAZOV. Zašto baš u oktobru? Pa, zato što sam tog meseca i te godine napunio 30 godina enigmatskog staža i to sam hteo da na taj način obeležim. IZAZOV je bio zamišljen kao čistokrvni enigmatski časopis, koji će donositi kvalitetnu i raznovrsnu enigmatiku i tekstove vezane za istu (aktuelne vesti, manifestacije, konkursi, knjige,...).
Zašto naziv IZAZOV? Mislim da je te godine najčešća pominjana reč bila - izazov. Izazovi su bili svuda oko nas, u životu, u politici, u ekonomiji tako da je ta reč prevagnula u odnosu na drugi naziv KEFALO. Tek kasnije sam saznao da je enigmatski časopis pod nazivom "Izazov" izlazio u Hrvatskoj, a u Makedoniji skandi časopis "Kefalo".
IZAZOV je od prvog broja donosio nagradnu ukrštenicu u kojoj je pet rešavača dobijalo po knjigu iz moje biblioteke. Od drugog broja je startovala rubrika "Moj prvi rad", u kojoj su predstavljane enigmate (slikom i kraćim biografskim tekstom) sa svojim enigmatskim prvencima. IZAZOV je pratio aktuelnosti, godišnjice rođenja, razne jubileje, nagrađene ličnosti, in memoriam, razne neobične teme sa duhovitim naslovima. Od broja 7 startovala je tzv. "japanska stranica" na str. 14 koja je donosila sudoku i haiku. IZAZOV broj 6 je doneo prvo kolo Velike nagradne igre, potez kojim sam mislio da podignem broj prodatih primeraka. Igra je trajala tri kola, uz neznatan rast tiraža, što je bilo nedovoljno za siguran nastavak izlaženja. Uz nadljudske napore (mentalne i finansijske) uspeo sam da izdam i br. 10 (prvi dvocifren broj) čime sam nažalost, stavio tačku na ovaj enigmatski poduhvat.
Verovatno se u ovu avanturu ne bih upuštao da nisam par godina ranije (2004-2007) uređivao enigmatski časopis "Marbo", u kome sam na neki način "ispekao" zanat i dobio određenu dozu hrabrosti tj, kuraži. Da "zlo" bude veće početkom 2007. sam odlučio da se rastanem od "Viskoze" uz odgovarajući otpremninu, čime sam zaokružio finansijsku konstrukciju prva tri broja. Tu se nađoše i mangupi iz Nacionalne službe za zapošljavanje sa nekim seminarima i biznis planovima te me i oni ubediše da krenem sa sopstvenim biznisom. Trojstvo je bilo namireno i dalje je bilo sve lakše, bar sam tako mislio. Prva četiri broja su pratila mesečni ritam izlaženja, dok je kod petog broja počelo da škripi, možda i zbog poskupljenja lista od 20 dinara.
Gledajući sada iz ove perspektive, po meni su dva razloga što nisam uspeo da se održim. Krenuo sam 2009. godine, kada je ekonomska kriza već uzela maha i možda su enigmatski radovi bili nešto teži od uobičajenih. No, nije mi žao i 10 brojeva IZAZOVA je uspeh, posebno što je u njemu bilo i rekordnih i antologijskih radova, koji će ostati za pamćenje.
Lozničanin

Slavko Bovan је рекао...

Hvala Sretene!