уторак, 26. новембар 2013.

NOSTALGIJA (76)




Piše: Stjepan Horvat

Zagonetaštvo varaždinskog kraja

Varaždinski zagonetački klub (VAZAK) osnovan je 24. IV. 1971. godine kao ogranak tadašnjeg Enigmatskog udruženja Bjelovar (EUB). Među ostalim osnivačkoj skupštini prisustvovali su Branko Duić, Stjepan Hanžek, Stjepan Horvat, Vladimir Kutnjak, Boris Nazansky, Robert Odniković, Ivan Peleh, Slavko Peleh i Čedomil Vlahović. Vremenom se društvo osamostalilo kao sekcija KUDŽ “Ivo Mikac” iz Varaždina i postalo jedno od najaktivnijih zagonetačkih društava.
Povodom desete obljetnice rada Vazaka, tada Enigmatsko udruženje “Čvor” 1981. godine u nakladi od 500 primjeraka izdaje knjigu Zagonetaštvo varaždinskog kraja čiji su autori bili Milan Đurić i Boris Nazansky.  Knjiga je bila “prilog varaždinskih zagonetača proslavama osamstote obljetnice grada Varaždina”. Zanimljivo je reći da je urednik bio Stjepan Horvat, korektor Jovan Nedić, a neke fotografije su snimili Zvonko Brezović, Milan Đurić, Boro Rogić i Stjepan Tumpić.
Na 123 stranice autori su obradili priloge varaždinskih zagonetača od “Pučkog prijatelja”, “Pobratima”, “Zagonetke”, “Sfinge” pa sve do tada suvremenih enigmatskih časopisa i lokalnog lista “Varaždinske vijesti”. Pripredili su i bibliografiju napisa i bilježaka iz enigmatskih i neenigmatskih izvora koja se odnosi na enigmatiku varaždinskog kraja i varaždinske zagonetače. U poglavlju Leksikon varaždinskih zagonetača mogu se naći pseudonimi, inicijali, šifre i imena pod kojima su objavljivali varaždinski autori. Posebno poglavlje daje pregled sudjelovanja i plasmana varaždinskih zagonetača i odgonetača na sastavljačkim i odgonetačkim natjecanjima i kvizovima. (sh)

2 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

U zadnje vrijeme lično sam se uvjerio da je ovo vrlo aktivan i uspješan enigmatski klub. (Enigmatski vlak, učešće na SOZAH-u)

Slavko Bovan је рекао...

Nadam se da će neko od kolega dojaviti članovima VAZAK-a da se i ovdje podsjećamo na neke njihove davne aktivnosti.