петак, 22. новембар 2013.

REČ PO RIJEČ (327)



TANITA TIKARAM
Piše mi (nam) Nikola Petkovski:
Puno puta još odranije rešavajući ukrštenice u srpskim enigmatskim časopisima nailazio sam na sledeći opis: "američka pevačica indijanskog porekla" i rešenje je bilo Tanita Tikaram. Tako sam i naučio da postoji ova pevačica, pa kad sam i ja nju uvrštavao u svoje ukrštenice i ja sam koristio taj opis. Tek nedavno sam rešavajući jednu ukrštenicu za Tanitu Tikaram pročitao opis: "engleska pevačica". Ovo me je začudilo, pa sam na Googleu ukucao njeno ime i iznenadio sam se kad sam pročitao ovo:
Tanita Tikaram (Tanita Tikaram;) je engleska pevačica i tekstopisac, rođena 12. avgusta 1969. godine u nemačkom gradu Minsteru (Severna Rajna-Vestfalija). Majka Fatimah Rihani joj je malezijskog porekla, a otac Pramond Tikaram, britanski oficir, Indo-Fiđijac. Najpoznatija je po hitu Twist in my sobriety iz 1988. godine koji je objavila na svom debi albumu Ancient Heart kada joj bilo 19. godina. Spot za pesmu snimljen je u crno-beloj tehnici u ruralnim, siromašnim predelima Južne Amerike. Njen brat Ramon Tikaram je poznati glumac. Pored pevanja, takođe svira akustičnu gitaru i klavir. Od obrazovanja ima Queen Mary's College, University of Manchester.
Dakle, ni traga ni glasa o indijancima i uopšte amerikanaca. Ne znam ko je prvi napisao da je amerikanka indijanskog porekla, ali su sigurno mnogi rešavajući ukrštenice pročitali taj opis. Imajući u vidu da sam i ja grešio u vezi toga, sad obavezno na Googleu proveravam generalije neke ličnosti koje uvrštavam u svoje ukrštenice. Nadam se da će ovo biti od koristi onima koji sastavljaju enigmatske radove.(np)

1 коментар:

Dušan је рекао...

Hvala Nikola(Ero), i ja sam činio istu grešku.