субота, 9. новембар 2013.

KNJIGA O REBUSIMA

Enigmatske knjige me uvek obraduju, ali danas sam posebno veseo. Naime, knjiga koju predstavljam me dodatno razveselila jer je za mene potpuna novost. Poštar mi je pre 10 minuta uručio pošiljku iz Beograda, a unutra knjiga za koju (do četvrtka) nisam ni čuo. (U komentarima ću napisati neke napomene). Nestrpljivo sam knjigu prelistao, te sam je odmah postavio na mesto na kome stoje (trenutno tri) knjige koje TREBA ODMAH PROČITATI. O deteljima ću pisati kada knjigu pročitam. Zasad evo uvodne reči autora (sb).

Sve što ste hteli da znate o rebusima, a niste imali koga da pitate.

Od drevne zagonetke, do rebusa za vanzemaljce.

Ovu knjigu ste: a) kupili, b) dobili, c) pozajmili, cl) našli, ili ne daj bože, e) ukrali. Postoji samo jedan tačan odgovor. Uvek postoji samo jedan tačan odgovor, a retki izuzeci potvrđuju pravilo. U svakom slučaju, knjiga vam je u rukama jer vas je privukla tema. Ma, rebusi su čudo...

Ako ste dosad u enigmatskim časopisima ili na zabavnim stranama dnevne i nedeljne štampe rešavali samo ukrštenice, jer vam niko od bliže ili daljne rodbine nije znao pokazati kako se rešavaju rebusi ili neke druge zanimljive zagonetke, a ni prijatelji ni drugari vam nisu nešto posebno verzirani po tom pitanju, možda je ovo ona pomoć koju ste bezuspešno tražili. Za rešavanje postoje krajnje jednostavna pravila, koja su detaljno objašnjena. Naučite ih i primenite tamo gde treba. Kao i u svemu ostalom i ovde se vežbanjem postižu bolji rezultati.

Svaki, pa i najmanji deo ove knjige, napisan ili nacrtan, tu je samo s jednim ciljem - da vas nauči da sami rešavate rebuse, ma kako vam to u pojedinim trenucima izgledalo krajnje nelogično ili suvišno. Verujte da se u njoj ništa ne nalazi slučajno. Pa i na prvi pogled apsolutno suvišna poglavlja o anagramima, palindromima i logogrifima neophodna su da biste bolje shvatili kako se rešavaju složenije vrste rebusa.

Svi rebusi, i zagonetke, koji se nalaze u knjizi mogu se rešiti, a naučićete i kako, izuzev par primera za koje je izričito napomenuto da ih je nemoguće rešiti. Ipak, s vremena na vreme nađu se neki nestašni veseljaci koji ih zadaju i s neskrivenim zadovoljstvom gledaju kako se žrtve muče pokušavajući rešiti ono što je nerešivo.

A kada vam se učini da su neke stvari suvišne i da su po vama nepotrebno uvršćene u knjigu, znaćete da ste na pravom putu i da napredujete brže nego što ste očekivali. To je samo znak da ste potcenili sebe i da znate nmogo više nego što ste u početku mislili. Verovatno neko drugi zna manje od vas pa mu se gradivo mora duže objašnjavati, dok ne shvati. Trudio sam se da svako vaše zašto dobije svoje zato.

U knjizi se, uvek s razlogom, nalaze i raznolike zagonetke, od onih najjednostavnijih pa do znatno komplikovanijih. Upravo zahvaljujući tim korišćenim primerima, a uz moju malu pomoć, upoznaćete se sa osnovnim elementima i ubrzo naučiti da sami rešavate rebuse. Već mi je zamereno da nisam obradio sve vrste rebusa, uglavnom one koje se retko sreću u našim enigmatskim revijama. Šta sam mogao odgovoriti? Za početak ovo vam je više nego dovoljno, sve ostalo bi bila samo preterana nadgradnja.

Strana vlastita imena, toponimi ili nazivi umetničkih dela, u knjizi su u većini slučajeva navedeni prema pravopisnim pravilima prilagođenog pisanja izvedenim iz adaptiranog izgovora, ali su za svaki slučaj u prvom pominjanju dopunjeni i izvornom grafijom napisanom u zagradama. Radi lakšeg snalaženja na internetu neka imena su dodatno napisana i na engleskom.

Ne garantujem vam da ćete odmah posle čitanja knjige znati da rešite baš sve rebuse ili zagonetke na koje naiđete, ali jedno je sasvim sigurno - više nikada nećete na enigrnatskim stranicama izbegavati rebuse kao da su gubavi. Sve će zavisiti samo od vas i vašeg raspoloženja.

Autor

Detaljni podaci o knjizi
Naslov: Rebusi i kako ih se rešiti
Izdavač: Hadar
Godina izdanja: 2013
Strana: 388
Povez: meki
Format: 14,5 x 20,5 cm
ISBN: 978-86-86377-06-7

24 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

E, ovdje se radi o tzv. (više puta potenciranoj) HERCEGOVAČKOJ VEZI.
Prekjuče me pozvao Milorad Živanić i kaže da sjedi sa Hercegovcem koji piše o enigmatici i da ima jednu knigu za mene (i ovaj popularni blog). Knjiga mi je danas stigla. Zahvaljujem autoru (na knjizi i posveti u knjizi, ali i na tome što ovaj blog prepoznaje kao mesto "reklamiranje" knjige), ali i predsedniku ESS-a (na slanju knjige i na tome što ovaj blog prepoznaje kao popularno okupljalište enigmata)

Slavko Bovan је рекао...

Knjigu bih reklamirao i da nije stigao ovaj za mene dragocijen poklon, ali svakako je potez autora za svaku pohvalu.

Slavko Bovan је рекао...

Miodrag Ivanišević (rođen u Sarajevu 1957.), diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti u Sarajevu 1984. godine u klasi profesora Mladena Kolobarića.

Radio u grafičko-izdavačkom preduzeću Bit inženjering , kao dizajner, u Mikro knjizi , kao dizajner i grafički urednik časopisa Mikro i Kopjuterske igre . . .

U slobodno vreme bavi se karikaturom, stripom i enigmatikom. Radovi su mu objavljeni u Oslobođenju , Našim danima , Mladosti , Eks almanahu . . .

Član ULUPUDS-a od 1999. godine.

Izlagao je na više od 30 kolektivnih izložbi.

U statusu samostalnog umetnika je od 2004. godine.

Slavko Bovan је рекао...

Knjiga je štampana u 1000 primjeraka a košta 1200 dinara (tako piše na internetu) ili 12 evra.

Slavko Bovan је рекао...

Miodrag Ivanišević priprema knjige:
"Anagrami i kako ih se rešiti"
"Misterije i kako ih se rešiti"

Miroslav Bovan је рекао...

Veoma..veoma kvalitetno i lucidno urađena naslovna strana ...za svaku pohvalu i divljenje....unutrašnjost ću nadam se sa uživanjem isto tako proučiti.

Slavko Bovan је рекао...

Da, treba napisati da je autor sam uradio naslovnu stranu (što je očekivano, zar ne?)

I meni se dopada naslovna strana, ali lijepo je čuti pohvale i od ljudi iz umjetničko-dizajnerske struke.

Mišo је рекао...

Neobična i veoma interesantna knjiga. Treba je pročitati.

Slavko Bovan је рекао...

Jedan anonimni komentar je izbirsian, samo zato što postoji pravilo da ne odgovaram na anonimne poruke.
Pošto je anonimno pametovanje zaslužilo odgovor, komentar je izbrisan ne bi li ga autor ponovo postavio, da znam kome da odgovorim.

Slavko Bovan је рекао...

U knjizi je čak 680 napomena -fusnota (50 strana)a u spisku korištene literature pobrojano je stotinak naslova.

Miodrag Ivanisevic је рекао...

Zelim Vam ugodno citanje, da se, jednostavnim jezikom receno, opustite uz neobaveznu pricu, koja nije samo prica o rebusima...

Slavko Bovan је рекао...

Hvala.
Kada knjigu pročitam, svakako ću kazati još pokoju riječ o njoj.

Dejan Minić је рекао...

Moram da priznam da prvi put čujem za autora, a svaka knjiga o rebusima mene obraduje (nema ih mnogo nažalost). Možda bi mogli poneki rebus i ovde na blogu da vidimo. Vidim da se i Miodrag odglasio, pa poseban pozdrav za njega.

Slavko, kad pročitaš knjigu očekujemo tvoje utiske. Lep tiraž, a "lepa" i cena i deluje kao da je pripremana za šire narodne mase. Sve i da je tako, takve knjige su izezetno značajne za razvoj enigmatike.

Unknown је рекао...

Pozdrav i sve pohvale autoru knjige, koji se odlučio da obradi temu o kojoj nema mnogo pisane literature u ovdašnjoj enigmatici. Ni meni autor nije poznat, pa tek kada vidim sadržaj knjige moći da ocjenjujem njenu vrijednost, ali me kao zaljubljenika u rebuse svakako raduje da se neko time bavio na ovoliko stranica, pa sve i da nije poznati enigmata.
Očekujem detaljniju Slavkovu recenziju kada pročita knjigu.
Da li se negdje u Crnoj Gori može nabaviti ovaj interesantan naslov?

Анониман је рекао...

Kao što sam i očekivao, gospodin Bovan ima dvostruke aršine. Objavljuje anonimne poruke koje mu ne smetaju (na primer, prilično nestručne komentare izvesnog čitaoca J.J.) ali zato kad neko anoniman uputi kritički osvrt koji mu ne prija, i to bez ikakvih uvredljivih reči, onda takvu poruku odmah briše.

Ko sam ja, nevažno je, pogotovo jer nisam poznat u enigmatskim krugovima, ali moram reći da nisam ni laik. Kupujem i rešavam enigmatske časopise skoro 40 godina i izgradio sam dobar ukus, znam da prepoznam šta valja. Zato mi je i veoma zasmetalo što je autor ovog bloga vređao Mileta Jankovića, enigmatu čiji časopisi trenutno u Srbiji imaju najbolje skandinavke, sa raznovrsnim rečima, lepim kombinacijama i preciznim opisima.

Gospodin Bovan misli da će uklanjanjem mog komentara nešto postići, ali očigledno nije svestan da mene ne može obeshrabriti. Nisam odustajao od borbe ni kad sam u Beogradu dobijao batine od Miloševićevih kordona policije, pa me neće oterati ni jednoumlje koje vlada na ovom forumu. Moj komentar će biti zabeležen i čitaoci će pročitati da mi je veoma zasmetalo što je autor bloga uputio Miletu Jankoviću prostačku poruku "Jebeš li ti išta?", samo zato što je ovaj izneo primedbu na slab kvalitet predstavljenih radova. A videli smo, nakon toga nije bilo nikakvog izvinjenja, čak se može zaključiti da autor bloga smatra kako je Janković dobio to što je zaslužio, jer njegove primedbe ponekad vređaju kolege.

Što se tiče ove knjige o rebusima, izgleda da su njeni glavni kvaliteti što je autor Hercegovac i što je grafičko rešenje lepo! Ispada da je njen sadržaj nebitan, jer gospodin Bovan je nakon prelistavanja mogao da nam predstavi neke rebuse koji su ga oduševili (a pitanje je da li takvih rebusa uopšte ima u knjizi).

Kad se knjige stavljaju na sajtove za prodaju, onda je logično da se mogu pročitati samo pohvale, međutim na ovakvom mestu bi trebalo da postoji i nekakav kritički otklon. Ukoliko je ta knjiga o rebusima sadržajno loša onda to treba da se to otvoreno kaže, da se potencijalni kupci upozore da je knjiga loša i da više šteti nego što koristi enigmatici. Ovako, pošto nismo videli nikakve komentare u vezi sadržaja, ostaje nam da se zapitamo šta je to pametno, na čak 388 strana, mogao da napiše čovek koji nikad ništa nije objavio u nekom ozbiljnom enigmatskom časopisu!




Slavko Bovan је рекао...

Na nepotpisane komentare ne odgovaram.
Jedan komentar je bio uklonjen u nadi da će se nekulturni (i nedobronamjerni) posjetilac ovog bloga potpisati da bih mogao da mu odgovorim.
Kako je anonimni posjetilac istrajan u nepotpisivanju te se i u nepotpisivanju lažno predstavlja, (lažno interpretira i moje riječi). Ipak, a kako se vidi da je fan ovog veselog bloga (koji inače ne prati!) komentar će ostati, ali neće dobiti odgovor dok se ne potpiše.

Slavko Bovan је рекао...

Hajd' sad Hajro!

Анониман је рекао...

Koliko vidim, ipak ste dali nekakav odgovor, gospodine Bovane, mada je iz njega ostalo nejasno šta sam ja to netačno rekao i interpretirao, osim ako smatrate da vas one tri tačkice što ste stavili na mestu psovke upućene Miletu Jankoviću čine kulturnijim? Takođe, kazaću vam da nisam neki fan bloga, nego povremeni posetilac, pošto pratim još dvadesetak raznih internet foruma i blogova. Nešto mi se sviđa na vašem blogu, nešto mi se ne sviđa, nešto smatram da je nepotrebno, sve u svemu blog je prosečnog kvaliteta.



Анониман је рекао...

Hajd’ sta? U redu, prozvan sam jer smo razmijenili nekoliko komentara (koga zanima moze pogledati na postu Nostalgija 56) na temu tretiranja komentara, njihove pozeljnosti, prihvatljivosti i sl… jer, evo, sad se opet desio anonimni komentar.

Ne vidim problem u anonimnosti, ako komentator izabere da ostane anoniman i na prihvatljiv nachin kaze stogod suvislo meni je dobrodoshao – vishe me zanima recheno nego autor.

U ova dva anonimna komentara nisam nashao nista problematicno. Neslaganje sa Slavkovim ili mojim ili bilo chijim misljenjem/nachinom… je dobrodoslo jer se kritikom i zakeranjem (naravno, pristojno, dosljedno i argumentirano), istinski doprinosi ukupnosti nasheg hobija, a i samom blogu (chak i ako ne zvuchi bash prijateljski). Ne moram da se oglashavam i ako se odluchim na to prihvatio sam mogucnost da se mnogi nece sloziti i da ce kritika mozda biti ostrija nego bih zelio. Znam da nisam nista novog rekao, no zaista ne znam sta drugo mogu reci. Slavko ce, kao i svaki drugi gazda, odluchiti kakva su pravila igre u njegovoj “radnji” i tako (pored ostalih brojnih odluka i aktivnosti na svom blogu) odrediti sebe i svoj status u branshi. Jednako vrijedi i za nas koji komentiramo, potpisani ili anonimno, pa i za one koji odluche da ostanu tihi. Volio bih kad bi ovaj i drugi slicni slucajevi bili iskoristeni kao prilika za strpljivu razmjenu misljenja, upraznjavanje snage argumenata, a ne obrnuto … kakve koristi ima od personalnih bockanja ili ubadanja, zestokih i ponekad i ne bash pristojnih napada, kako to objasniti, mozda valja opet pomenuti onaj krasni (je li bi Zdenkov) anagram – TMINA EGA. Svi imamo ego, samoljubivost, tastinu… valja to prepoznati, osvijetliti i staviti pod kontrolu. U tom procesu kritika zaista pomaze.
Hajro

Slavko Bovan је рекао...

Čitam knjigu (koliko mi slobodno vrijeme dozvoljava).

Onim što sam do sada pročitao, vrlo sam zadovoljan. Zanimljivo i lijepo napisano.

Slavko Bovan је рекао...

(Hajro, ti i ja se u vezi komentarisanja skoro 100% slažemo, osim u onom dijelu koji se odnosi na potpisivanje/nepotpisivanje. Mislim da bi bilo lijepo da komentari budu postpisani. Ako neko neće da se potpiše, zašto lijepo ne dođe do prve tarabe i tamo napiše šta ga muči?! Nepotpisani komentari, po pravilu, imaju za cilj da malo "zamute vodu".

U konkretnom slučaju, radi se o lažnom predstavljanju tzv. "anonimnog" komentatora koji, navodno, samo povremeno dođe na ovaj blog, a sasvim slučajno, zna neke detalje i detaljčiće)

Анониман је рекао...

Napisah i da i mi komentatori, ukljucujuci i anonimne, odredjujumo sebe i svoj status. Ako nema razloga za strah (neki su pominjali interese, besparicu i sl) onda sam uvijek za potpisivanje. Nepotpisan komentar ima manju tezinu,osim ako nam otkriva nesto vrlo vazno i dokazano. Nepotpisan komentar ne doprinosi atmosferi otvorene razmjene misljenja i sl. No, sve to nije razlog da ga brishemo (osim ako vrijedja i sl), dakle ako je neko zeli da kaze nesto nemojmo mu to uskratiti samo zato sto se nije potpisao i/ili sto nam se recheno ne dopada.
Hajro

Анониман је рекао...

Zaboravih - ne mislim da ima puno smisla baviti se time ko stoji iza nepotpisa ili laznog potpisa, moze biti i kontraproduktivno (optuzba bez dokaza nece nista dobro donijeti). Treba odgovoriti na komentar (ako ima smisleno pitanje, stav...) i nastaviti bez pridavanja tolike vaznosti, dovoljno je drugih tema i potpisanih sudionika diskusija.
Hajro

Slavko Bovan је рекао...

Hajro, da budemo potpuno precizni. Komentare ne brišem! (osim kada su krajnje-krajnje...). Ako ne računamo jedan izuzetak obrisao sam manje od 10 komentara (Trenutno ih je na blogu 13752).

Ovaj sam izbrisao (vidi gore!) samo jer sam imao namjeru da odgovorim na njega. Ako neko piše po tarabi, ne mislim da treba da odgovaram, samo zato što pisac kaže da ima iskustva sa pisanjem po tarabi. (Uzgredno zapažanje: Pomenuti "tarabopisac" je, evidentno, vrlo pismen, te mu ne bi bilo teško da stavi paraf ako je želio odgovor. Ovako ja to smatram "Uzvikivanjem UA iz zadnjeg reda gledališta").