понедељак, 4. новембар 2013.

NOSTALGIJA (53)

Piše mi (nam) Momir Paunović iz Pančeva:
Za rubriku Nostalgija šaljem ti kopiju svog prvog objavljenog enigmatskog sastava u Enigmi br.501 od 1.oktobra 1964.godine. Lete godine, iduće godine biće pola veka kako enigmatišem. Počeo sam ukrštenicama, a kasnije zavoleo anagrame i stihovne zagonetke
PDF je OVDE

11 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Koliko vidim, na ovoj stranici, kolega Paunović je u dobrom društvu.

Momir je u trenutku objavljivanja prve ukrštenice imao 18 godina.

Анониман је рекао...

Prvo, pa pogrešno! Ja kao početnik napravio grešku, a urednik je nije uočio i ispravio. Pod 33 vodoravno rešenje je PTOLOMEJ (a on nije tvorac heliocentrične već geocentrične teorije).Kopernik je tvorac heliocentrične teorije. Onda sam bio siromašni srednjoškolac, bez neophodne enigmatske literature.
Momir Paunović

Miroslav Cvetković је рекао...

Ptolemej, valjda, a ne PTOLOMEJ!

Анониман је рекао...

Ako MC na kub tako kaže, tu nema pogovora, on je vrhunski poznavalac svega. Jadni moji gimnazijski profesori koji su me, kad je Nišlija imao dve godine, pogrešno učili, ne čekajući da im budući mašinski tehničar održi čas iz transkripcije grčkih imena. Ja, naivni učenik poverovao svojim profesorima, a izgleda i urednik Vlasta Pavlović. Tako je bilo u mojoj mladosti, a danas u nekim izvorima vidim i PTOLOMEJ i PTOLEMEJ. Vrag bi znao, Nišlijo moj! Nije to naš teren, pustimo to lingvistima!

Slavko Bovan је рекао...

I mene u školi učili da je PTOLOMEJ.

Miroslav Cvetković је рекао...

U gotovo svim ozbiljnim leksikonima i enciklopedijama od kraja šezdesetih godina prošlog veka piše Ptolemej. To što sam ja SAMO mašinski tehničar, a gospodin sujetni čak DIPLOMIRANI PRAVNIK (hej!), ne znači da kad se diplomira ne treba više otvoriti nijednu knjigu već samo ljudima mahati diplomom ispred nosa. Jezik je živa materija i sklon je stalnim promenama. Pa čak i ako se nakon diplomiranja dođe do kakve sinekure i četrdeset godina čeka "zaslužena" penzija, svaki razuman čovek nastavi sa usavršavanjem (ne samo na planu političke podobnosti), ili bar pročita ponešto u slobodno vreme, upozna se sa izmenama u pravopisu... Nekada su ljudi verovali da je Zemlja ravna ploča i centar svemira, da Drug Tito nikada neće umreti... ali. Izgleda da u Srbiji ima još takvih ljudi.

Miroslav Cvetković је рекао...

Već nekoliko meseci izbegavam bilo kakve polemike na blogovima. Previše sujetnih je tu, a o nevaspitanima da ne govorim. Ovde je jedno moje zapažanje: Ptolemej je pravilnije u odnosu na ranije korišćeno Ptolomej, stariji kolega iskoristio da me bez ikakvog razloga ponižava i vređa. Takvo pisanje nisam nikada, a neću ni odsad tolerisati.

Slavko Bovan је рекао...

Ako mene pitate, potpuno bespotrebno, ali, dobro...

Анониман је рекао...

Opa, bato, dotle smo došli! I Tita smo uveli u polemiku kao argument. Bravo, majstore! Priznajem, nisam dostojan polemike s tobom!
Ne smeta mi što sam za tebe nenačitan i zakržljao pravnik. Mirno spavaj u svom samoljublju - bez premca si! Za mene je bitno da o meni ne misle tako mnogi drugi, od tebe svakako merodavniji ljudi.
Iz poštovanja i obzira prema ljubaznom domaćinu bloga, završavam dijalog s tobom, jer nije primeren prirodi bloga.
Momir Paunović

Miroslav Cvetković је рекао...

Hvala, Gospodine MP na "izvinjenju". I ubuduće ću odgovoriti svakom ko me bez razloga vređa!

Cryptoman је рекао...

i mene su ucili da je PTOLOMEJ, pa sam se iznenadio (kroz opisivacki posao) da je u literaturi PTOLEMEJ...