недеља, 17. новембар 2013.

REČ PO RIJEČ (322)



NJU ORLEANS
Nju Orleans je najveći grad u američkoj saveznoj državi Luizijani, a smešten je kod ušća reke Misisipi u Meksički zaliv. U gradu živi oko 485.000 stanovnika,  a sa predgrađima oko 1.400.000. Ima ogromnu kulturno istorijsku baštinu koja je potekla iz francuske, španske i crnačke kulture. Osnovan je 1718, a ime je dobio po francuskom vladaru Filipu Orlenaskom.

5 коментара:

Анониман је рекао...

Jedan od mojih najboljih štitova 7x9 objavljen je u Huperu devedesetih godina prošlog veka.

Њ К Д У Н К И
Њ У О Р Л Е А Н С
К О А У Т О Р К А
Д Р У Ж И Н А Р И
У Л Т И М А Т У М
Н Е О Н А Ц И С Т
К А Р А Т И С Т А
И Н К Р У С Т А Т
С А И М Т А Т

Lozničanin

Miroslav Cvetković је рекао...

One dve uzastopne reči koje se završavaju na IST i na ISTA mogu se promeniti (druga bi bila KARATISTI). Ali, reč NEONACIST ne bih stavio ni u kakav rad, a kamo li u "jedan od mojih najboljih".

Анониман је рекао...

Treba imati u vidu da je to bilo pre dvadesetak i kusur godina i da se tada drugačije radilo, a bili su i drugi kriterijumi kada je sve moglo da prođe, tako da se i ovaj rad provukao.
Pretpostavljam da će tvoj komp uraditi mnogo bolji rad, rad koji će zadovoljiti i jezičke čistunce
Lozničanin

Miroslav Cvetković је рекао...

Magični štit 7x9 nije nešto zbog čega se mora uključivati kompjuterski program. Može to i iz glave. Ali, nije na odmet da se "pecne" u svakoj prilici - i kad ima i kad nema razloga.

Анониман је рекао...

Magični likovi i kvadrati su enigmatska forma u kojima je autor zbog ograničenosti lika sputan, ne može da se razmahne kao u ukrštenici. Neke reči koje "prođu" u njima, nikako ne bi trebale da se nađu u drugim mrežastim zagonetkama. Naravno, da se meni reč NEONACIST nije dopala, kao i da je bolja reč KARATISTI zbog završetka na IST, ali zbog izlomljenosti reči s dosta suglasničko-samoglasničkih grupa, ipak je gornji štit zavredio objavljivanje.
Retki su autori koji, po mom mišljenju od 2000. godine, objavljuju magične štitove i kvadrate iz glave.
Lozničanin