среда, 19. фебруар 2014.

ANAGRAMNA 2013.

Piše: Dinko Knežević
Prođe i 2013., godina Njenog Visočanstva »kraljice zagonetaka«. Mnoštvo tekstova je objavljeno, setili smo se zvaničnih i nezvaničnih početaka, u svetu i na našim prostorima. Bilo je i nekoliko takmičenja. Međutim, gde je kraljica, tu je i njena »prva dvorska dama« - premetaljka. Šta je važno za pamćenje na polju anagramiranja, a dogodilo se 2013. Može se naći u "Anagramnoj 2013". Po trinaesti put zaredom (i ovoga puta u ćiriličnoj i latiničnoj verziji) »Anagramna« nas vraća korak unazad i beleži sve do čega se moglo doći i šta je vredno pamćenja!

Anagramisti su 2013. godine bili veoma aktivni. U almanahu su zabeležena 1234 štampana anagrama, ali tu treba dodati i oko 2000 anagrama na takmičenjima i preko 3.000 anagrama plasiranih na našim najistaknutijim blogovima. Pojedinačno, najproduktivniji, po drugi put zaredom bio je, Momir Paunović (210 štampanih anagrama). Stojče Talijan je drugi, a Zoran Radisavljević treći.

Takmičenja anagramista su i dalje popularna. Najstarije enigmatsko takmičenje anagramni kup "Memorijal Tomislava Munišića", nažalost, ove godine nije održan. Održano je, po dvanaesti put, internetsko nadmetanje anagramista pod nazivom Međunarodno prvenstvo Srbije i po deseti put prvenstvo Srbije u sastavljanju anagrama, a anagramne konkurse organizovali su i Jovan Novaković, četvrtu godinu zaredom (prva pripada Nikoli Živanoviću), tradicionalno takmičenje na zadatu temu u organizaciji Enigmatskog saveza Srbije, po drugi put „Prvenstvo Srbije u enigmatici“ u organizaciji EK „Piramida“ iz N. Sada i tradicionalna 15. Enigmatska kolonija ED „Đorđe Natošević“ iz Sombora.

Na takmičenjima uspešniji od ostalih bili su Zoran Radisavljević, Nenad Savić, Gordana Šarić, Luka Pavičić, Zdenko Capan, Slavko Bovan, Nikola Milićević, Ljubica Bilalović i dr.

"Anagramna 2013" je obimnija nego obično (197 strana ćirilična, odnosno 196 latinična verzija) jer na 92 strane donosi i anagrame sa blogova koje uređuju i vode Ivan Andonov, Slavko Bovan, Željko Dimović, Jovan Novaković i Zoran Radisavljević. Kao i svake godine tu su rezultati i anagrami sa (gotovo) svih takmičenja, malo statističkih podataka, dosta anagramnih zanimljivosti, anagrami u stihu, popis napisa o anagramima...

Kao i prethodnih godina (otvorena) elektronska verzija almanaha se besplatno dostavlja svima koji su za to izrazili želju. U ponedeljak je Anagramna poslata na 58 elektronskih adresa. Nažalost sa 10-ak adresa se vratila (nepoznata adresa, veličina fajla iznad limita, nepostojeći yu domen i sl.) Ako neko nije dobio svoj primerak, a to želi neka se javi na adresu veraknezevic@open.telekom.rs.

Do »Anagramne 2014.«

Dinko Knežević

3 коментара:

Belirac је рекао...

Čestitam Dinku na neviđeno. Ipak je potreban ogroman trud da se nešto tako pripremi i da se nesebično dijeli sa svima zainteresovanima.

Kako ovaj put nisam primio "Anagramnu", idem je odmah naručiti.

Slavko Bovan је рекао...

Dinko svakako zaslužuje sve pohvale.

Gojko је рекао...

Sve pohvale idu Dinku/koji nema falinku...Anagramna ukoričena...