четвртак, 8. мај 2014.

KRIŽALJKA IVICE ŠAKE

(Prilog: Jovan Nedić)

15 коментара:

Миле Јанковић је рекао...

KOMITATIV teško da ima množinu. Takođe problematična je i množina AKTINI. Dole desni ugao izuzetno loš (MARAZAM, ERAR, ECERI, EZAM, URATI) milina od lepih reči na tako malom prostoru.
I ostali deo oko beline je loše završen, umesto spornog AKTINI moglo je recimo AKTINIJE, AKTINIJ, PROTAKTINIJ.
Autor je uvrstio tri ličnosti MM (a to nije bio uslov), pa to ne može da bude opravdanje za loše sastavljen deo oko beline (koja je uzgred i neispravna). Sve u svemu loša ukrštenica (kakve li su ostale kada je ova drugoplasirana?).

Tonči Milat је рекао...

AKTINI je u redu jer su globulini porodica spojeva. KOMITATIVI baš i nije, ali to spada u enigmatske slobode koje se toleriraju (poimeničeni pridjevi su također primjer, kao i povratni glagoli).

Dolje desno?

Možda MAKADAM, ACURA, UDAV, AKAR, STAMAĆ, UDATI-bolje?

P.S. i RED i AT se moglo opisati drugačije da se izbjegne ponavljanje (RED je nedavna uspješnica u kinima, dobio je i nastavak), ali sumnjam da prosječan rješavač to primjećuje.

Rešad Besničanin је рекао...

Može i ISIL (helenski poeta iz Epidaura). U pravu je Mile, bolji je izraz (PROT)AKTINIJ, jedino bi bilo problema sa ITABUNA - a i škembići nisu loši (iako ih nikad nisam jeo).

Marko Mihaljević је рекао...

Kombinacija s suglasničkim izmjenama:

ANIŠ, STAR, OLAV, ETICI, VITAIĆ
SCOTT, NATALIA, ACI


ili

AMIŠ, STAR, AV-AV, OLUCI, KRALJIĆ
SCALA, MATAVULJ, ACI

Belirac је рекао...

U ovoj su se križaljci mogli izbjeći i neki manje poznati ili potpuno nepoznati pojmovi i u lijevom dijelu.
Na primjer, umjesto RIDIKIL može ići RUDOKOP, a dalje ovako: ASIRKA -> ANUŠKA, KLIP -> KROP, STIREN -> SVOREN, PALETA -> PIPETA, LAB ART -> LENART, NARITA -> NIKITA; okomito: ISEL -> INAR, TATA-MATA -> VIJEĆATI.

Belirac је рекао...

Ne znam da li redakcija "Kviskoteke" prihvata glagolske pridjeve pa neću kombinovati do kraja. No, POREDAK bi se mogao zamijeniti s KRNJADAK, a STIREN sa STANJEN ili SMANJEN...

IlijaO је рекао...

Vidim čak 4 MM( Kvartet 4M) - Mirko,Marko,Mato i Mate

Marko Mihaljević је рекао...

Glagolski pridjevi u "Kviskoteci" nisu prihvatljivi.

Ipak za pojedine manje pogreške treba imati razumijevanja. Na urednicima Kviskoteke leži veliki posao da u masi pristiglih radova izaberu najbolje radove, još uz to im ostaje malo vremena sve to pripremiti za tiražu.

Mi sad možemo raspravljati što je ljepše i prihvatljivije za rješavače, i pridavati svoje prijedloge, ali sve to treba biti u službi unaprijeđenja enigmatike,a ne u svrhu obezvrijeđenja nečijeg rada.

Lijep pozdrav od Marka i još jednom čestitam Ivici Šaki na osvojenom drugom mjestu.

Slavko Bovan је рекао...

Digresija:
Danas popodne (i) Marko Mihaljević dobio svoju oznaku na ovom blogu. Sutra ide jedan njegov anagram. Naknadno ću povezati sve ranije objavljeno sa tom oznakom.

Svi znate kako se stiče oznaka u lijevom stucu, zar ne?!

Mandrak је рекао...

Čudno je što se ovde nije oglasio nijedan osvedočeni ambiciozni perfekcionista, da dobronamerno primeti kako jednoslovi u središnjem delu ozbiljno narušavaju fundamentalne enigmatske principe. Neverovatno je da im u drugoj drugoplasiranoj križaljci smeta 5 dvoslova, a 5 jednoslova im je skroz ok.
Kvaka je verovatno u utisku da se je ovaj autor više namučio pošto je napravio belinu 10 x 6, a kakva je ta belina (i kakva je cela ukrštenica) - valjda nije naročito važno. Možda sam ja malo blesav i zaostao, ali meni je to važnije, i utoliko mi je teže da zaključim čime je ovaj rad zaslužio tako visok plasman.

Belirac је рекао...

Ono što sam ja napisao u prethodnim komentarima nije bilo napisano u svrhu omalovažavanja ovog rada. Vjerujem da tako misle i ostali komentatori i da ova rasprava ima za cilj da nam križaljke i enigmatika budu bolji te da u svemu ovom nema nekih drugih namjera.

Belirac је рекао...

Kad bi ovakva križaljka došla na stol bilo kom uredniku, on bi je sigurno objavio jer je bjelina stvarno velika, ali mislim da bi u ostalim dijelovima križaljke nastojao izbjeći što više napoznatih riječi, a ima ih stvarno poprilično.

Marko Mihaljević је рекао...

Oprosti gospodine Nediću, onaj prošli moj komentar nije bio upučen Vama.
Ja znam da Vi imate isto razmišljanje kao i ja.
:)

Belirac је рекао...

E pa drago mi je da se razumijemo. Osim toga, ne moramo se titulirati s gospodine. Meni ne smeta da mi se i mlađi kolege obraćaju s ti.

Анониман је рекао...

Kasnim sa komentarom (Slavko, zaista bi bilo vrlo lijepo i smisleno da izdvojish link na ovakve diskusije tako da ne "potonu" u zaborav)...

Ne znam da li me Mladen ubraja u "ambiciozne perfekcioniste" no u ovom kontekstu nechija shutnja sigurno ne znachi odobravanje. Dakle, odsustvo komentara o jednoslovima (i dvoslovima) u ovom radu ne znachi da su ovdje pozeljni, a kod Reshada nisu. Izvodjenje takvog zakljucka ne smatram fer postupkom, no kao i u enigmatskom radu, tako i u komentarima postoje razlichiti stilovi, no hard feelings.

Ovaj je rad ochito uspjeshno uskladjen sa kriterijima zirija. Bjelina jeste impresivna, sadrzaj je (ako ga prihvatimo kao ispravnog) ipak prilicno skroman, zidovi crnih polja oko bjeline tipicno neizbjezni i nelijepi. Autor je krenuo od ideje da napravi veliku bjelinu, odradio to uspjeshno, ziri je to nagradio, sve logicno u kontekstu gotovo sveprisutnog insistiranja na bjelinama. Dosad smo vidjeli tri rada, idemo dalje (necu reci "bez medalje" jer medalja je svachija jer imamo prekrasno natjecanje i zanimljive diskusije). Mozda bi moj komentar bio "vredniji" da sam ostriji i grublji, no eto biram da izbjegavam grubost.
Hajro