субота, 3. мај 2014.

NOSTALGIJA (199)


(Prilog: Stjepan Najman)

13 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Ko dobro ne vidi, ovo je prvi broj "Džokera".

Luka је рекао...

.. a rješenje rwbusa:

NAGAZNA MINA

Luka је рекао...

Ups! ... rebusa

Belirac је рекао...

U ovoj skandi-križaljci četvrto polje u prvom redu stvarno je nerješivo: "zaljev na Kubi" i "mjesto u Mađasrkoj". Ipak bi bilo bolje da je umjesto riječi GARD bila riječ GARA pa bi onda okomito bila - ERA i problema ne bi bilo.

Slavko Bovan је рекао...

Možda je ovo:
Prvi se mačići u vodu bacaju
Prvi brojevi se u vodu bacaju
Prvi vodoravni pojmovi se u vodu bacaju...

Slavko Bovan је рекао...

Prilično sam siguran da u prvobitnoj verziji nije bilo gornjeg (prvog) crnog polja te da je autor nešto prepravljao.

Belirac је рекао...

A "mjesto u Mađarskoj" spomenuto u prethodnom komentaru zapravo je grad Erd, najveće budimpeštansko predgrađe, koje ima preko 60.000 stanovnika (vidi ovdje).

Kad se iz Baranje putuje u Budimpeštu, prolazi se pored Erda. Odavno planiram obilazak toga grada, ali se dosad nije našlo vremena.

Po našim pravilima za tvorbu etnika, stanovnici Erda bili bi - Erđani.

Belirac је рекао...

Vjerovatno je bilo KNIPS (otponac na fotoaparatu), a okomito SRD. A da ne bi bilo ulaza u opisna polja, pretvoreno je u NIPE.

Mandrak је рекао...

Meni se čini da autor uopšte nije razmišljao (kad se skupi Slavkovo, Jovanovo i, evo sad moje vreme posvećeno ovoj križaljčici, to mu sigurno dođe 5-6 puta više nego što je njemu trebalo za sastavljanje). Rekao bih da je samo upisao prvo što mu je palo na pamet.

Miroslav Cvetković је рекао...

Ovo je "lep" primer kako skarabudžiti stvar, pa niti dobiti rešivu ukrštenicu, niti izbaciti suvišno crno polje. Moglo je lepo ubaciti u poslednji uspravni stubac ESTEBAN i GATER, a PARTICIPIRATI prepraviti u PARTICIPIRANJE - sve poznate reči. Vodoravno bi bilo: NIPE, AVAS, GART, ANTE, ZGIB, NECA, ANIN, MEP, IRIG, ALAT, INJE, KĆER - nekoliko manje poznatih pojmova, ali se ukrštanjem sa opštepoznatim uspravnim rečima lako dolazi do rešenja. Moglo je, naravno i bez oba crna polja u poslednjem uspravnom stupcu... npr: NAGAZNA MINA, I, ALIJA ALIJAGIĆ, BIKARBONA SODA, ANIMALNI NAGON (sve poznate reči), a uspravno, naravno, nekoliko manje poznatih: NABA, ALIN, GIKA, AJAM, ZARA, NABL, ALON, MINI, IJAN, NASA, AGOG, IDO, IĆAN.
Ili, još bolje: NAGAZNA MINA, I, IVAN GENERALIĆ,

Unknown је рекао...

Sve me ovo čudi vidjevši kakva je ekipa enigmata u redakciji časopisa!

Miroslav Cvetković је рекао...

Da završim drugu, započetu varijantu: NAGAZNA MINA, I, IVAN GENERALIĆ, VANKATEGORNIK, ANDARA-MANDARA. Vodoravno: NIVA, AVAN, GAND, ANKA, ZGAR, NETA, ANEM, MEGA, IRON, NARD, ALNA, IIR, IĆKA.

Belirac је рекао...

Ne bih ja ovu križaljku strogo ocjenjivao. Ipak je ona sastavljena u vrijeme kad nije bilo ni kompjutera, ni interneta, ni mnogo priručnika.
Osim toga, nepotpisani bi autor sad mogao potražiti radove nas starijih pa i nama vrlo izvjesno pronaći slične zamjerke.
Moja je zamisao bila da malo uvijeno upozorim kako smo zbog skupina, bjeline, dvoslova i ko zna kakvih pravila skloni da zanemarimo rješivost.
U konkretnom slučaju, da autor nije preferirao još jednu skupinu (GARD), nego da je uvrstio riječ bez skupine (GARA), ne bi dobio nerješivo polje.