понедељак, 12. мај 2014.

NOSTALGIJA (208)

Pobednici - SES Bajina Bašta
Piše: Aleksandar Janković
Meni su susreti u Bajinoj Bašti ostali u sećanju po nizu dogodovština.
1. U petak 15.9.2006. počelo se sa snimanjem kviza ''Visoki napon'' na RTS. Imao sam čast da budem u ekipi koja je snimala prvu emisiju; ali nisam seo u stolicu. Kako su snimane dve emisije dnevno,a u drugoj je briljirao Omer Ekić, ta druga emisija je nešto kasnije prikazana kao prva. Inače, na prvoj pauzi snimanja voditelj Dejan Pantelić je pitao redakciju - one gore: je li ovo bila proba ili smo stvarno radili? Odgovorili su mu da je sve dotad urađeno za emitovanje. Ovo govori kako je taj kviz imao srećan i uspešan početak... Mislio sam da iz BG idem pravo za B.Baštu, ali mi je poslednji autobus za BB pobegao ispred nosa, pa sam se ipak vratio kući. Drugar koji mi je bio u publici, polako je krenuo na autobusku stanicu i kasnije stigao u KG. Kad je stigao kući nazvao je moju najbolju od svih žena:''Poslao sam ti muža u Bajinu Baštu'', na šta mu je ona rekla da sam i ja došao u KG. Prokomentarisao je da sam stvarno opičen i da nisam u stanju ni da pogodim autobus...
2. U Bajinu Baštu sam krenuo u subotu rano, i rasejan ili ne, zaboravim mobilni telefon. Nekako sam stigao do Užica, ali kako je agonija čuvene ''Rakete'' tad bila na vrhuncu, jedva sam se dokotrljao do BB. Sa recepcije sam nazvao Miroslava Lazarevića na mobilni, i on mi je rekao da da su na groblju (polagali cveće na grob Mihaila Reljića) i da me čekaju. Seo sam u taksi, i opet mi je autobus izmakao ispred nosa. Učesnici su,ako se ne varam otišli na Drinu.
3. Popodne je bilo tamičenje u sastavljanju anagrama, drugih takmičenja u sastavljanju nije bilo. Prvi put sam se takmičio posle 28 godina bavljenja enigmatikom i pobedio. Tad sam sebi rekao: ko na jednom mestu pobedi u sastavljanju anagrama Milana Milina, Dinka Kneževića, Slavka Bovana i Jana Bažika treba stvarno da se zamisli!
Anagrami su bili :
SUSRETI ENIGMATA U BAJINOJ BAŠTI (EJ TUGE, I TU NABASAŠ NA MIT O SRBIJI)
LjUBIČEVSKE KONjIČKE IGRE (ERI KLjUČ : NjISKE, ČOVEK I BEG)
APARAT ZA MERENjE KRVNOG PRITISKA (PRIKAZ TE NAPRAVE: MA GORNjI TRESKA!)

4. Ni povratak nije ništa bio bolji. Rešad Besničanin i ja smo sedeli do kasno na autbuskoj stanici. On je u neko doba otišao za Pazar nekim obilaznim putem a ja sam nekako dočekao autobus za KG.Tada je rađen novi tunel u Ovčar Banji i tu sam se lepo načekao. Kući sam došao u neko doba noći, ali su me čekali porodica, komšije i prijatelji jer sam im javio da donosim (prvu) medalju. Uz zvuke trubača (sa diska, ne uživo) ostali smo skoro celu noć.

5. Bilo je još dogodovština koje su poznate učesnicima, a posebno Momiru Paunoviću koji je "cepterke" fascinirao igrom. Bilo je i kafanskog sastavljanja anagrama, tad je neko za Rešada satavio nešto kao : E, NAŠ DIČNI SRBINE... A u noći subota na nedelju ostali smo do zore (bilo nas je desetak) u ugodnom razgovoru o stanju u srpskoj enigmatici. Kad bi mogli da vratimo tu atmosferu!
Pomenuta atmosfera

12 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Za neupućene:
"Cepterke" - grupa žena koja je radila u "Cepteru" i u BB je bila njihova ekskurzija u vrijeme SES.

Znate li kako se ponašaju razuzdani srednjoškolci na ekskurziji? Znate? E, onda sve te parametre pomnožite sa 4,5 i dobićete ponašanje cepterske ekskurzije.

Slavko Bovan је рекао...

Ovaj tekst je onomad bio u komentarima, ali sam ga zbog (meni) interesantnog pristupa ponovio kao poseban post.

Анониман је рекао...

Kad bi mogli da vratimo tu atmosferu!
И ТАТА БИ, СИНЕ!
Били су то сусретииии... а *цептерке* су оплемениле атмосферу. И Жигонка је одиграла своју улогу. Да нисам био, кајао бих се до краја живота.
Никола Пешић

Miroslav Cvetković је рекао...

Ako su sve Cepterke (kako ih zovete) "privlačne" kao ovih nekoliko sa slike, nešto mi baš i nije žao što nisam bio u Bajinoj Bašti. Uzgred, Cepterke nisu zaposlene u "Cepteru" već prodaju šerpe, lonce, tanjire, šolje... na prezentacijama. Tu su i "Avonke", "Kirbijevke", "Oriflejmovke"... tu je i čuveni Tajm šering, osiguranje.. U razvijenim zemljama te prevare rade bar lepuškaste cure ili žene i privlačni muškarci, a kod nas - vidi sliku!

Slavko Bovan је рекао...

Miroslave, na slici je JEDNA od pedesetak pomenutih.
Bilo je vrlo veselo!
(U kolo su se hvatali okretni i manje okretni. Pamtim pokušaj igranja Milana Milina. Samo taj detalj - Milin u kolu - dovoljno govori sam za sebe)

Анониман је рекао...

Мирославе, не знам где си ти видео цептерке!? Само је дама која игра из те групе; а за столом седе наше драге колегинице Перуника и Аница. И на групним сликама су наше енигматкиње, ако се тако каже.
Мислим да је Славко убацио ову слику и због мене јер сам у позадини, а послао сам му овај допис.
Ацо Јнаковић

N. Petkovski је рекао...

Dotad nisam imao prilike da idem na SES i upravo sam hteo da počnem sa Bajinom Baštom, da vidim i Drinu i hidrocentralu i jezero, a ponajviše sam želeo druženje sa kolegama. Nažalost nisam mogao da dođem jer je u isto vreme bila svadba moje starije ćerke na Kipru, pa sam, naravno, bio na Kipru na svadbi. Te dve manifestacije se ne mogu uporediti, ali naravno ćerka je ćerka i svadba je svadba, pa tu nema šta da se bira. Zato sam čvrsto rešio da nakon Bajine Bašte pođem na SES i evo od Loznice naovamo redovno prisustvujem na svim manifestacijama dosad. Naravno, idem i u Bor.

Slavko Bovan је рекао...

Aco, upravo tako!

Slavko Bovan је рекао...

Nikola, upravo tako.
Valja koristiti svaku priliku za susretanje enigmata.

Od Vinkovaca 1984. koristim svaku (SVAKU) priliku za druženje, što i svima ostalima preporučujem.

Анониман је рекао...

Cvetkoviću se ne sviđa *cepterka* sa slike, ali da je bio drugačiji utisak bi imao. Ova na slici je igračica koja je oborila rekord u igri te večeri. Čak je i Momira htela da strefi srčka jer ga je bilo sramota da ne izdrži da joj parira. Pregovarali smo ja i Marjan kasnije da nastavimo druženja i narednih godina, ali...se izjalovilo. No, nisu samo *cepterke*, u Boru bi mogli da potražimo neko drugo društvo.Važno je da se okreće...
N.Pešić

Анониман је рекао...

Ja se čudim što sam "loše" prošao u Bajinoj Bašti, kad ono bilo samo takmičenje u anagramiranju. Tu je Novo Zekić malo zakazao, nažalost, te godine je umro Mihailo Reljić, koji je inače pokrenuo inicijativu za održavanje Susreta u Bajinoj Bašti.
Bogami, da nije bilo "cepterki" to subotnje veče bi nam proteklo prilično monotono, da ne kažem dosadno. Miroslav i Nikola mogu da žale što nisu bili na licu mesta, jer toliko "riba" na jednom enigmatskom skupu nikad nije bilo. Inače, "cepterka" na slici je stvarno odlično igrala, a i nije loše izgledala za svoje godine. Atmosfera je toliko bila zapaljiva da se čak i pok. Milan Milin uhvatio u kolo.
Između ostalog Bajinu Baštu pamtim i po prvoj i jedinoj poseti Kusturičinom Drvengradu.
Lozničanin

N. Petkovski је рекао...

Ja i danas žalim što nisam mogao doći u Bajinu Baštu, pa se pitam - je li uopšte moguća njena repriza neke naredne godine?