четвртак, 15. мај 2014.

POZDRAV IZ MAJNCA

Enesa i Rešad Besničanin šalju pozdrave iz Majnca! Otpozdravljam! Nakon zasluženog odmora očekujemo pregršt novih enigmatskih majstorija.

7 коментара:

Belirac је рекао...

Bilo bi lijepo da nam Besničanini nakon povratka malo opišu (riječima i slikama) grad u kome su bili. Iako taj grad ima oko 200.000 stanovnika, većina nas o njemu ne zna mnogo.

Usput, očekuje se i anagram od - MAJNC! :)

Slavko Bovan је рекао...

Мајнц (нем. Mainz, фр. Mayence) је највећи и главни град немачке савезне државе Рајна-Палатинат. У Мајнцу се налази Универзитет Јохана Гутенберга.Град се налази на надморској висини од 82-245 метара. Његова површина износи 97,7 km². У самом граду је, према процјени из 2010. године, живјело 197.623 становника. Просјечна густина становништва износи 2.022 становника/km². Поседује регионалну шифру (AGS) 7315000.

Мајнц са Висбаденом чини јединствено градско подручје са два центра. Број становника је још почетком 20-ог века века био преко 100.000 становника. Налази се на ушћу Мајне у Рајну Већи градови у околини су Висбаден, Лудвигсхафен, Манхајм, Дармштат и Франкфурт на Мајни. Мајнц лежи на левој обали Рајне, која чини источну границу града. Град је подељен на 15 четврти.

До 1945, Бишофсхајм, Гинсхајм-Густавсбург су били део Мајнца, а данас су посебни градови. Насеља на северу, са друге стране Рајне (такозвани АКК), сада су део града Висбадена. До раздвајања је дошло када је Рајна постала граница између француске и америчке окупационе зоне (касиније држава Рајна-Палатинат и Хесен).

Позната туристичка атракција је традиционални карневал, који има традицију од раног 19-ог века.
(Sa Vikipedije)

Бранислав Никић је рекао...

Pozdrav Enesi i Rešadu, lep provod i lepo vreme.

Gojko је рекао...

Je li bilo ajnca
usred toga Majnca?

Анониман је рекао...

Pozdrav Besničanima, verovatni im je bolje vreme nego kod nas.
Lozničanin

Анониман је рекао...

Hvala, ovde je zaista lepo vreme!

Pozdrav iz toplog Majnca!

Resad

Mišo је рекао...

Pozdrav i uživajte!