среда, 7. мај 2014.

REČ PO RIJEČ (528)



EP O GILGAMEŠU
Ep o Gilgamešu je nesumnjivo najstarije poznato literarno delo. Priča sadrži niz legendi i pesama uključenih u duži ep o heroju-kralju Gilgamešu od Uruka, vladara iz trećeg milenijuma p.n.e. Nekoliko verzija je sačuvano, a najpotpunije je očuvano jedanaest glinenih ploča u biblioteci asirskog kralja Asurbanipala iz 7. veka p.n.e.
Gilgameš, sin Lugalbande bio je prema sumerskoj listi kraljeva, peti kralj grada Uruka, koji je udaljen oko 155 kilometara južno od današnjeg Bagdada. U mesopotamskoj mitologiji Gilgamešu se pripisuje polubožanska nadljudska snaga, bio je jednu trećinu čovjek, a dve trećine bog.
Enkidu - bio je najbolji prijatelj Gilgameša, dve trećine lav, jedna trećina božanstvo. Bogovi su ga stvorili kao divljeg čoveka koga su odgojile životinje. Enkidu je fizički ravan Gilgamešu. Pošto je sa Gilgamešom ubio Humbabu i nebeskog bika, bogovi ga kažnjavaju sporom i bolnom smrću.
Utnapištim - kralj i sveštenik u Šurapaku. Na nagovor boga gradi veliki brod i spasava sebe, svoju porodicu i po jedan primerak svih živih bića od velike poplave, koja je zamalo uništila sav život na svetu. Bogovi su njemu i njegovoj ženi dali večni život.

Нема коментара: