понедељак, 19. мај 2014.

TAPŠANJE (230)

Na današnji dan, 1968. godine osnovan je ČVOR  Čestitam svim kolegama koji su bili članovi (ili su još uvek članovi) Čvora.
Tekst sa FB: ČVOR je tvrtka koja je osnovana 19. svibnja 1968. godine kao Enigmatsko udruženje Bjelovar. Osnovala ga je grupa zaljubljenika u zagonetaštvo (križaljke) na čelu sa Stjepanom Horvatom. Osnovna djelatnost bila je izdavaštvo zagonetačkih i inih časopisa i knjiga. U svojoj dugogodišnjoj djelatnosti Čvor je postao najpoznatiji specijalizirani izdavač časopisa i zagonetačke literature u Europi, a posljednjih dvadesetak godina bavi se i značajnijom nakladničkom djelatnošću i s drugih područja, te se razvio i u kvalitetno opremljenu digitalnu tiskaru opremljenu modernim strojevima.

6 коментара:

Миле Јанковић је рекао...

Ne razumem zašto je ovo za tapšanje. Čvor kao izdavač enigmatskih listova više ne postoji, a to što ima modernu digitalnu tiskaru, pa u Hrvatskoj takvih štamparija ima koliko hoćeš. Ovo može da ide samo kao nostalgija. Znam da će sada da bude negativnih komentara na ovo što sam napisao, ali to su činjenice, Čvor više ne izdaje ni jedan enigmatski list, i kao takav više ne može da bude "zanimljiv" enigmatima.

Анониман је рекао...

Tapshanje ili Nostalgija, svejedno. Slazem se da treba predstavljati sve u sto realnijoj i aktuelnijoj slici. No, nasha je realnost i chinjenica da mnogo toga i mnogo koga u nashoj enigmatici ne bi bilo da nije bilo Stefa i Cvora. Cvorov uspjeh u povezivanju biznisa i rada na razvoju enigmatike moze biti uzor svima. Nisam u poziciji da ocjenjujem i poredim, ali izgleda da Mile radi slicno i to je super. Ako je danas Cvor izvan enigmatskog izdavastva to ne znachi da nam nije zanimljivo chime se bavi nama tako znachajna firma. Voljeli bismo chuti stogod i o enigmatima koji nisu aktivni. Sve je to dio nasheg enigmatskog univerzuma. Mozda ce neko od bloger pocheti sa rubrikom u stilu one "kucamo na vrata...".

Hajro

Ilija Đurković је рекао...

Čestitam svim "Čvorovcima" kojima ovaj jubilej budi prijatne uspomene.

Gojko је рекао...

Ako mogu i smijem da kažem i većini današnjih enigmata je ondašnji Čvor bio Dvor...Svoj prvi enigmatski rad sam objavio u Vikendu 13.09.'74,a samo dan kasnije i drugi rad- ukrštenicu u Čvor razbibrizi(pa mi je baš bilo žao kad je taj list prestao izlaziti).Nekoliko puta sam bio u Bjelovaru i vidio,meni tad,tu čaroliju...

Анониман је рекао...

Što bre Mile moraš uvek da budeš večiti nihilista kad je u pitanju nešto tuđe i večiti ljubomorko što se tvoje ne veliča. Umeš li ti ikad da pohvališ i pozitivno da reaguješ kad je neko drugi i njegovo delo u pitanju?

J.J.

Slavko Bovan је рекао...

Ovo "Tapšanje" upućeno je, prije svega, Stjepanu Horvatu, a potom svim kolegama koji su nekada bili članovi "Čvora". (Ja nisam jer imam "fiks-ideju" da treba biti član samo jednog kluba. Tako sam bio samo član EK "Ero", a kasnije samo član "Natoševića").

Za koji mjesec biće Tapšanje i za 30 godina "Ere". Iako klub (trenutno) ne postoji mnogobrojne kolege zaslužuju "Tapšanje" jer ih sjećanje na hercegovački klub i danas čvrsto veže.