уторак, 19. мај 2015.

BIHAĆ ZA PAMĆENJE

Mesud Malkoč predaje pehar Valteru Kvaliću


Proteklog vikenda u Bihaću se okupila elita EX YU enigmatike. Održan je Prvi susret enigmata pod nazivom “Una 2015”. Na poziv Mesuda Malkoča, Hajrudina Hodžića i Emira Vučijaka, a sve uz pomoć grada Bihaća, na obali Une su se sastali stari prijatelji i kolege iz Bihaća, Sarajeva, Mostara, Banjaluke, Prijedora, Doboja, Zagreba, Rijeke, Osijeka, Belog Manastira, Varaždina, Privlake kod Vinkovaca, Bjelovara, Splita, Kikinde, Beograda, Loznice, Mengeša (Slovenija) i San Hozea (SAD). Koliko je “jak” bio ovaj skup najbolje ilustruje činjenica da je učešće uzelo 16 nekadašnjih i sadašnjih urednika enigmatskih listova, kao i vrhunski takmičari iz BiH, Hrvatske i Srbije.
Održano je nekoliko takmičenja, ali učesnicima će u sećanju ostati pre svega prijateljska i vesela atmosfera, mnogobrojni razgovori, podsećanja na ranija druženja i upoznavanje sa mlađim kolegama, kao i prateći programi. 
Miloš Milićević iz Doboja, jedan od najboljih anagramista na Balkanu, ali i uspešan glumac-amater, za kolege je izveo monodramu „Odbrana Sokratova“ i doživeo prave ovacije. Zasluženo! (O ovome će biti poseban post). Vredni domaćini su organizovali i svečanu večeru sa muzikom. Veoma kvalitetan sastav „Bedem“ pesmom je prošetao kroz sve prostore bivše države, a dobru podršku su dobili i od enigmata. Složno su pevane sve pesme. U nedelju smo imali izlet do Martin Broda gde smo uživali u prirodnim lepotama Une, a posetili smo i manastir Rmanj.
U sastavljanju križaljke/ukrštenice takmičilo se 17 majstora ukrštenih reči, a prema ocenama renomiranog žirija (Galogaža, Hodžić, Nazansky i Đokić) za 90 minuta, bez ikakve litarature, sastavljene su vrlo kvalitetne ukrštenice te da su nijanse odlučivale. Šampion je Valter Kvalić koji je dobio pehar i nagradu od 50 evra. Drugo mesto zauzeo je Vladimir Kutnjak, a treće Nebojša Dragomirović, Luka Pavičić i Radoja Racanović.
Najbolji u sastavljanju rebusa i anagrama bio je Sreten Perić iz Loznice koji je, takođe, osvojio pehar i novčanu nagradu od 50 evra. Drugo mesto zauzeo je Radoja Racanović, dok je treći bio Nebojša Dragomirović.
Šampionski pehar i 100 evra na veoma jakom turniru u kvizovci osvojio je Miro Šarić iz Splita, ispred Ivana Čotića i Slavka Bovana.
Predstavnici Bihaća su obećali da će podržati sve naredne susrete enigmata na Uni, jer je očigledno da ovakva okupljanja mogu samo da koriste u promociji ovog lepog grada. Dakle, vidimo se naredne godine na istom mestu, na još brojnijem i još boljem okupljanju enigmata.

13 коментара:

Luka је рекао...

Uh, ko će dočekati taj maj 2016.? Ima li kakvih druženja na ovakvom nivou ranije?

Slavko Bovan је рекао...

Kao što vidite, ovo je (ozbiljan) izvještaj sa ovog značajnog skupa, a slijedi niz detalja i razrada tema.

Slavko Bovan је рекао...

Luka, mi treba da se potrudimo da svako naredno okupljanje enigmata (a ima ih dosta) protekne ovako - ležerno, opušteno, prijatno,...

Slavko Bovan је рекао...

Još jedna zavhalnost orgaizatorima, ali i zahvalnost svim učesnicima. Moram da ponovim - Odavno se nisam ovako prijatno osjećao. Ovo mi je baš trebalo! Hvala drage kolege!

Анониман је рекао...

Valter "Kralj". Svaka čast! Ti si idol mlađe generacije!!!

Slavko Bovan је рекао...

Danas ovaj blog bilježi rekordan broj čitanja postova!! Daleko premašujemo raniji rekord, a brojač se još vrti! Dakle, ovi izvještaji vas interesuju.

N. Petkovski је рекао...

Interesantno da su Sreten Perić i Miro Šarić osvojili Pehare, a Valter Kvalić Behar. Da su bar slova P i B jedno pored drugog na tastaturi, pa da pomislim da je štamparska greška :):):)

N. Petkovski је рекао...

Ustvari, kad se napišu slova p i b ista su, samo je ovo drugo okrenuto naglavačke

Luka је рекао...

U prvom komentaru sam kao prvo propustio pohvaliti i zahvaliti se trojcu na organizaciji, a svakako treba čestitati najboljima na osvajanju trofeja. Vjerujem da ovdje neće biti repova sa naknadnim revizijama i dodatnim dodjelama pehara.

Migo је рекао...

Bihać za pamćenje - dobar naslov. Bila su ovo tri dana kojih ću se rado sjećati, a verujem i svi ostali koji su bili na ovom druženju. Sreo sam neke stare prijatelje, ali i upoznao neke drage osobe koje sam dosad povremeno viđao na slikama sa Slavkovog bloga. Mislim da svi jedva čekamo da se negdje ponovo okupimo.
Zahvalnost i čestitke organizatorima i veliki pozdrav svim učesnicima.

Анониман је рекао...

Ukratko i sa moje strane. Lepo druženje, upoznavanje novih prijatelja i želja, da se vidimo i sledeće godine. Hvala organizatorima.

Štefan Markovič

Радоја Рацановић је рекао...

Када се већ све тако педантно биљежи, да додам да нас је било из још најмање 3 мјеста: Градишке (ја), Маглаја (Аладин Махмутовић) и Миховљана код Чаковца (брачни пар Чотић).
Слажем се да су ови сусрети били по много чему посебни. Организатори заслужују све похвале, али и сви учесници, као што Хајро рече, јер без личног доприноса сваког од нас ово окупљање сигурно не би били толико успјешно. Сви смо допринијели да све протекне тако лежерно, спонтано и са изузетно много позитивне енергије, чини ми се непоновљиве. Искрено се надам да ће ме већ сљедећи сусрети на Уни демантовати!

Анониман је рекао...

Kada su Hajro i Mesud spontano najavili druženje enigmata na Uni, bez imalo dvoumljenja sam poželeo biti deo tog druženja. Imao sam dva plana A i B, i ovaj drugi je upalio, te sam, ja zapadnjak (zapadna Srbija) sa Hercegovcima doputovao na unapred poznatu destinaciju.
Tri dana mi je bilo malo previše, ali se ni jednog trenutka nisam pokajao. Stvarno predivno proveden vikend, upoznao sam neke nove ljude, neke video posle dužeg vremenskog perioda, a za mene je posebno ovaj skup bio istorijski (to sam napisao uopšte Hajri na i-mejl) jer sam osvojio prvo mesto u disciplini koja baš i nije "moja".
Sve u svemu zahvalnost organizatorima, ali i učesnicima, jer svi smo učinili da ovaj susret bude nezaboravan.
Lozničanin